Välj region för att få mer information från 1177.se

Välj region för att få mer information från 1177.se
karta
GRAVIDITETEN VECKA FÖR VECKA

Så räknar du gravidveckor

I vår graviditetskalender kan du läsa om fostrets utveckling vecka för vecka och om hur gravidkroppen påverkas. Du kan få tips och råd, läsa om besöken på barnmorskemottagningen och hur du kan förbereda dig inför förlossningen och föräldraskapet.

Vill du ha ny information vecka för vecka via mejl? Prenumerera på vårt gravidveckobrev!

Räkna ut graviditetsvecka och födelsedatum

Du kan gå direkt till den graviditetsvecka du vill läsa om genom att klicka på veckonumret i kalendern. Om du vill räkna ut vilken graviditetsvecka du är i fyller du i datum för senaste mens, antingen genom att skriva in datumet eller välja datumet i kalenden och sedan klicka på "Beräkna vecka". Om du redan har fått ett beräknat födelsedatum kan du i stället ange det direkt. Läs om vad som händer i fostrets utveckling för just denna vecka.

Vilken vecka är jag i?

När man ska räkna ut hur långt en graviditet har kommit börjar man med den senaste mensens första dag. Det räknas som graviditetens första dag, trots att man egentligen inte är gravid ännu. Sedan räknar man veckorna som följer.

Det skiljer sig ofta mellan hur vården uttrycker vilken vecka man är i och hur de flesta blivande föräldrar uttrycker det. När en blivande förälder säger "jag är i vecka 20" brukar det betyda att 19 hela veckor har gått, och att man befinner sig i den påbörjade 20:e veckan. Kanske har det gått tre dagar in i den 20:e veckan. Detta kallar en barnmorska för vecka 19 + 3. Det beror på att vården enbart räknar de hela veckorna, plus dagarna i den påbörjade veckan.

Det här är bra att komma ihåg, eftersom det kan vara lätt att bli lite förvirrad. Särskilt som fostrets utveckling är så snabb – det händer mycket mellan den första och sista dagen i samma graviditetsvecka.

I 1177 Vårdguidens graviditetskalender används de blivande föräldrarnas sätt att uttrycka graviditetslängden.