Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 7

(från 6 hela veckor + 0 dagar till 6 hela veckor + 6 dagar)

Embrya vecka 7. Illustration.

Embryot är ungefär åtta millimeter lång. Det som ska bli ögon syns som två gropar på var sin sida av huvudet. Ett veck som ska täcka ögat håller på att växa fram.

På sidorna av huvudet sitter också några små knoppar. Knopparna ska senare bilda ytterörat. Näsan håller på att utvecklas. Det bildas brosk som kommer att bli till skelettet. Mun och näsa har fortfarande ett gemensamt hål. Där börjar tungan ta form.

Armarna och benen växer fram. Händerna börjar synas som små paddlar. Så här tidigt har embryot något som liknar en svans. Den försvinner i vecka 9. Embryot har börjat bilda blod. Hjärtat pumpar runt blodet i de blodkärl som redan har utvecklats.

Du kan bli trött och må illa

Vid det här laget är det vanligt att känna av graviditeten. Uppblåst mage, ömma bröst, yrsel och trötthet är några av besvären som kan komma.
Läs mer om vanliga besvär när du är gravid

Det är bra att röra på sig 

För dig som tränat före graviditeten går det bra att fortsätta med samma träning så länge det känns bra. För dig som inte tränat innan graviditeten kan det vara bra att börja. En del aktiviteter passar bättre och en del bör du undvika.
Läs mer om fysisk träning under graviditeten

Barnmorskan kan svara på dina frågor

Det är dags att boka in ett besök. Du väljer själv vilken barnmorskemottagning du vill gå till. Besöken är frivilliga och gratis.
Läs mer om besöken på barnmorskemottagningen

Bra mat när du är gravid

När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat.
Läs mer om vad som är bra att äta

Till toppen av sidan