Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 3

(från 2 hela veckor + 0 dagar till 2 hela veckor + 6 dagar)

Ett befruktat ägg fastnar i livmoden. Illustration.

Ägget är befruktat. Den här veckan kommer det att fastna i livmodern. Flimmerhår hjälper det befruktade ägget att glida från äggledaren ner till livmodern. Efter tre till fyra dagar når det fram. Så fort ägget är befruktat börjar cellerna att dela på sig och växa.

De första dagarna får ägget sin näring från något som kallas gulesäcken.

Sex till åtta dagar efter befruktningen brukar ägget fastna inne i livmodern.

Slemhinnan i livmodern anpassar sig för att ta emot ägget. Ytan på ägget blir lite klibbig för att ägget ska fastna bra i livmoderns slemhinna. När ägget har fastnat i slemhinnan bildar de yttre delarna av ägget moderkakan. Moderkakan brukar oftast sitta fast i den övre delen av livmodern.

När ägget fastnar i livmodern är det ganska vanligt att få en liten blödning. En sådan blödning kan förväxlas med en mens.

Vid IVF-behandling plockar läkaren först ut ägg. Spermier kan sedan befrukta ägg utanför kroppen. Efter 2–6 dagar kan det befruktade ägget föras in i livmodern, där det kan fastna i livmoderslemhinnan.  

Graviditeten räknas från den senaste mensens första dag, alltså ungefär två veckor före befruktningen.

Det är ovanligt att du som är gravid känner av graviditeten så här tidigt. Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron.

När du är gravid eller planerar att bli gravid ska du undvika alla former av alkohol och droger. 

Bra mat när du är gravid

Folsyra är en slags B-vitamin. Du bör äta folsyra om du planerar att bli gravid. Du som är gravid bör äta tillskott med folsyra till vecka 13.
Läs mer om extra näring, vitaminer och mineraler

Ofrivillig barnlöshet

Ibland blir det ingen graviditet när man försöker att befrukta ett ägg med spermier. Det kan bero på olika saker. Det är vanligt med barnlöshet och det kan finnas hjälp att få.
Läs mer om utredning och behandlingar

Alkohol, nikotin och andra droger kan skada fostret

Låt bli att dricka alkohol när du är gravid. Sluta med nikotin. Låt bli att röka, snusa, tugga tobak, röka vattenpipa eller att vejpa e-cigaretter. Du bör också låta bli att använda droger.

Ju mindre fostret i magen utsätts för skadliga ämnen, desto bättre. Prata med barnmorskan om du behöver hjälp eller har funderingar.

Läs mer om alkohol och graviditet

Läs mer om nikotin och graviditet

Läs mer beroende av droger

Till toppen av sidan