Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 27

(från 26 hela veckor + 0 dagar till 26 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 27. Illustration.

Livmodern har vuxit så att den översta delen på livmodern nu finns mellan naveln och revbenen.

Fostret är omkring 37 centimeter långt och det väger knappt ett kilo. Vissa barn kommer att födas med mycket hår, medan andra inte har något hår alls när de föds.

Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen. Då kan det sparka mer i magen. När fostret rör sig tränas musklerna så att det blir starkare i kroppen.

Ibland går det att känna en liten fot som trycker mot magen. Det är fostret som prövar sina krafter. Du kanske kan känna hur det trycker emot när du försiktigt trycker tillbaka. Graviditeten upplevs ofta mer verklig när magen växer och det går att känna fosterrörelserna utanpå.

Besvär som är vanliga när du är gravid

Det händer mycket i kroppen när du är gravid. Många känner av olika besvär. Det kan vara nästäppa, halsbränna eller svullna ben.
Läs mer om vanliga besvär

Så kan du lindra förstoppning

Många som är gravida får förstoppning. Vid en förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Ofta räcker det att dricka mer vätska, äta mer fiberrik mat och att röra på sig.
Läs mer om vad du kan göra själv vid förstoppning

För dig som är orolig inför förlossningen

Det är vanligt att fundera mycket inför en förlossning. En del är mycket oroliga eller rädda. För en del är rädslan så stark att den påverkar hela tillvaron. Det kallas förlossningsrädsla. Graviditeten blir något negativt.
Läs mer om när du bör söka vård

Det är bra att röra på sig 

Välj en fysisk aktivitet som du tycker är rolig och som passar dig. Förutom att du rör på dig och är aktiv i vardagen är det bra om du tränar. En del aktiviteter passar bättre och en del bör du undvika.
Läs mer om fysisk träning under graviditeten

Till toppen av sidan