Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 5

(från 4 hela veckor + 0 dagar till 4 hela veckor + 6 dagar)

Groddens utveckling. Illustration

Embryot som ska utvecklas till ett foster är nu ungefär en millimeter lång. Embryot består av tre lager med celler. Lagren kommer att bli till olika delar av kroppen.

Det översta lagret celler kommer bland annat att bli hjärnan, nervsystemet och huden. Mellanlagret kommer att bli ben, muskler, blodkärl och brosk. Det undre lagret kommer att bilda magsäcken, tarmarna och levern.

Alla nödvändiga celler är på plats. Embryot kan nu fortsätta att utvecklas till ett foster.

De kommande veckorna är mycket viktiga. Fram till och med vecka 10 bildas alla kroppens organ. 

Ungefär nu skulle mensen ha kommit om det inte var någon graviditet, men det beror lite på hur lång din menscykel brukar vara. Förutom att det inte kommer någon mens kan du som är gravid få andra symtom. Det är till exempel vanligt att må illa.

Det gäller vid blödningar under graviditeten

Ibland kan det komma en mindre blödning vid samma tid som mensen brukar komma, trots graviditeten.
Läs mer om blödning under graviditet

Många mår illa i början

Det vanligt att må illa och kräkas i början av graviditeten. Det beror bland annat på hormonerna. Många är illamående vissa stunder under dagen, men en del mår illa hela tiden.

Råd som kan lindra illamåendet

Kolla graviditeten med hjälp av test

Nu går det bra att göra ett test för att kolla säkert att det är en graviditet. Det finns många olika tester, men alla fungerar på ungefär samma sätt.
Så gör du testet

Dags att kontakta en barnmorskemottagning

Kontakta en barnmorskemottagning för att boka tid hos en barnmorska. Så fort du vet om graviditeten är det bra att ta kontakt. Det brukar vara bra att få komma på ett tidigt besök.
Läs mer om besöken på barnmorskemottagningen

Till toppen av sidan