(från 10 hela veckor + 0 dagar till 10 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 11. Illustration.

Fostret har blivit ungefär fyra centimeter långt. Det har armar och ben och väger runt åtta gram. Nu börjar könsorganet få sin form. 

Ögonen har täckts av tunna ögonlock. Fostrets lungor har kommit en bit i sin utveckling. De är nu fyllda av fostervatten.

Fram till nu har tarmarna legat i navelsträngen. Nu börjar de dra sig in i fostrets mage, där det finns plats för dem. Där växer också levern, bukspottkörteln och andra organ till.

Graviditeten syns oftast inte så här tidigt, men du kan känna av olika förändringar som har med graviditeten att göra. Det är till exempel vanligt att känna sig trött.

Det är viktigt att äta bra mat

Gravida behöver mer järn än vanligt. Barnmorskan vet mer om vilken mat som innehåller järn.

Läs mer om bra mat

På barnmorskemottagningen får du lämna prov som kan visa om har järnbrist. 

Läs mer om prover och kontroller

 

Dags för ultraljud?

För en del är det dags för ultraljud. Det varierar hur många gånger man erbjuds att bli undersökt med ultraljud. Ultraljud kan bland annat visa ungefärlig tid för förlossning.

Läs mer om ultraljud

Om sex under graviditeten

Det finns andra sätt att ha närhet och sex om du inte vill ha samlag. Att ha sex under graviditeten påverkar inte barnet i magen.
Här får du svar på vanliga funderingar

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Det är vanligt att du får besvär som trötthet, förstoppning och ömma bröst.
Läs mer om vanliga besvär

Alkohol, nikotin och andra droger kan skada fostret

Låt bli att dricka alkohol när du är gravid. Sluta med nikotin. Låt bli att röka, snusa, tugga tobak, röka vattenpipa eller att vejpa e-cigaretter. Du bör också låta bli att använda droger.

Ju mindre fostret i magen utsätts för skadliga ämnen, desto bättre. Prata med barnmorskan om du behöver hjälp eller har funderingar.

Läs mer om alkohol och graviditet

Läs mer om nikotin och graviditet

Läs mer beroende av droger

Till toppen av sidan