(från 10 hela veckor + 0 dagar till 10 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 11. Illustration.

Fostret har blivit ungefär fyra centimeter långt. Det har armar och ben och väger runt åtta gram. Nu börjar könsorganet få sin form. 

Ögonen har täckts av tunna ögonlock. Fostrets lungor har kommit en bit i sin utveckling. De är nu fyllda av fostervatten.

Fram till nu har tarmarna legat i navelsträngen. Nu börjar de dra sig in i fostrets mage, där det finns plats för dem. Där växer också levern, bukspottkörteln och andra organ till.

Graviditeten syns oftast inte så här tidigt, men den brukar kännas mycket tydligt. Du som är gravid börjar få mer blod i kroppen. Det är vanligt att känna sig trött.

Det är viktigt att äta bra mat

Gravida behöver mer järn än vanligt. Barnmorskan vet mer om vilken mat som innehåller järn. På barnmorskemottagningen får du som är gravid kontrollera ditt blodvärde. Blodvärdet kan visa järnbrist.
Läs mer om bra mat

Om sex under graviditeten

Det finns andra sätt att ha närhet och sex om du inte vill ha samlag. Att ha sex under graviditeten påverkar inte barnet i magen.
Här får du svar på vanliga funderingar

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Det är vanligt att du får besvär som trötthet, förstoppning och ömma bröst.
Läs mer om vanliga besvär

Sluta med tobak när du är gravid

Låt bli att röka, snusa eller tugga tobak under resten av graviditeten. Ju mindre tobak som fostret i magen utsätts för, desto bättre.
Det händer om du använder tobak

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan