Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 21

(från 20 hela veckor + 0 dagar till 20 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 21. Illustration.

Nu har alla organ bildats, men det kommer att ta många veckor innan de har mognat och börjar fungera. Fostret har blivit ungefär 26 centimeter långt. Det har ökat i vikt till omkring 400 gram. Det kan höra och reagerar på både ljud och ljus.

Fostret har det lugnt och bra i livmodern. Det behöver inte göra av med mycket energi. Det är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför magen.

Många gravida upplever att en behaglig tid börjar. Humöret brukar vara mer stabilt. Gravidmagen syns ofta väl, men är inte alltför stor och tung. Viktuppgången är olika för olika personer.

För dig som är orolig inför förlossningen

Det är vanligt att fundera mycket inför en förlossning. En del är mycket oroliga eller rädda. För en del är rädslan så stark att den påverkar hela tillvaron. Det kallas förlossningsrädsla. Graviditeten blir något negativt.
Läs mer om när du bör söka vård

Så känns sammandragningar

Livmodern är en muskel. Under hela graviditeten drar livmodern då och då ihop sig. På så sätt tränas muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning.

Det kan vara skönt att vila och slappna av när du får sammandragningar.
Läs mer om sammandragningar och förvärkar

Gravidpenning – för dig med tungt arbete

En del arbeten ger dig rätt att ansöka om graviditetspenning hos Försäkringskassan. Det kan till exempel vara om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller om det finns risker i arbetsmiljön. Graviditetspenning kan tas ut från vecka 32.

Läs mer om graviditetspenning på Försäkringskassans webbplats

Vaccinera dig mot covid-19 och influensa

Vaccinera dig mot covid-19, och mot influensa om det är säsong. Det minskar risken att du blir allvarligt sjuk om du är gravid. Du rekommenderas att vaccinera dig efter vecka 12.

Läs mer om vaccination mot covid-19
Läs mer om vaccination mot influensa

Vaccinera dig mot kikhosta

Gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta. Vaccination rekommenderas från och med graviditetsvecka 16.
Läs mer om kikhosta och vaccination

Till toppen av sidan