Cancerformer

Peniscancer

Peniscancer är en form av hudcancer på ollonet eller förhuden. Om du söker vård tidigt finns flera behandlingar som tar bort sjukdomen utan att det påverkar din förmåga att kissa och få stånd. De flesta som får peniscancer blir av med sjukdomen.

Peniscancer är en av de ovanligaste formerna av cancer som män kan få i könsorganet eller urinvägarna. De flesta som får peniscancer är över 60 år. Peniscancer smittar inte och är inte ärftlig.

För det mesta är peniscancer en form av cancer som börjar i huden. Ibland kan cancern växa in i penisens svällkroppar och sprida sig till lymfknutorna, som också kallas lymfkörtlarna.

Det går nästan aldrig att säga varför en enskild person får cancer. Det gäller även peniscancer. Men risken att få peniscancer kan öka om en eller flera av följande saker stämmer:

  • Du har förhudsförträngning. Bland män som blivit omskurna som barn är peniscancer sällsynt.
  • Du har humant papillomvirus, HPV.
  • Du röker.
  • Du har hudsjukdomen lichen sclerosus et atrophicus.
  • Du får behandling mot psoriasis med psoralen och UVA -ljus, så kallad PUVA-behandling.

Mer på 1177.se

Reportage: Sexualiteten efter cancerbehandlingen

Sexualiteten och lusten påverkas ofta när man får cancer. I fyra intervjuer berättar Susanne (bilden), Martina, Göran och Tapio om hur deras sexualitet påverkades av behandlingen. I ytterligare ett reportage berättar Paula och Thomas om hur det var att gå i sexologisk parterapi med sensualitetsträning.

Till toppen av sidan