Klåda och smärta i underlivet

Lichen sclerosus et atrophicus

Lichen sclerosus et atrophicus är en kronisk sjukdom som ger klåda och hudförändringar, oftast i underlivet. Sjukdomen smittar inte. Många får lindrigare besvär om behandlingen påbörjas tidigt. En del blir fria från besvären. Andra kan behöva fortsätta behandla sig i perioder hela livet.

Ofta kallas sjukdomen bara lichen sclerosus. Sjukdomen är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar påverkar sjukdomen. Lichen sclerosus innebär en liten ökad risk för cancer i de yttre könsorganen, men det är ovanligt. Risken minskar om sjukdomen behandlas.

Lichen sclerosus är vanligast hos kvinnor men förekommer även hos män och barn.

Symtom

Oftast kommer lichen sclerosus i underlivet och kring ändtarmen. Den kan också komma på andra hudområden, men det är ovanligt.

Det är vanligt att huden i underlivet först blir tjockare för att sedan gradvis förtunnas. Huden blir stram, skör och vitaktig. Områdena med lichen sclerosus kan likna eksem och huden kan bli irriterad med små sår och sprickor.

Kvinnor kan få svår klåda i underlivet och blygdläpparna kan dra ihop sig och krympa. Män kan få sveda och irritation på ollonet och förhuden. Förhuden kan också dra ihop sig och krympa.

Symtomen kan orsaka obehag vid sex.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har lichen sclerosus. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.

Behandling

Det är viktigt att du sköter den dagliga hygienen av underlivet utan att överdriva tvättandet. Använd gärna barnolja i stället för tvål och vatten. Klappa torrt med en handduk efter tvätt. Du kan smörja med barnolja eller en mjukgörande kräm som är anpassad för underlivet om huden känns torr och stram. Mjukgörande krämer för underlivet finns att köpa på apotek.

Obehag vid sex kan lindras om du använder glidmedel.

Sjukdomen behandlas oftast med stark kortisonkräm som du får på recept. Du smörjer krämen på hudområdet där besvären finns. Ibland kan du också få smörja med en receptbelagd hormonkräm om dina slemhinnor är sköra.

Ibland kan lichen sclerosus även behandlas med en receptbelagd kräm eller salva som motverkar inflammation utan att innehålla kortison. Läkemedel utan kortison används ibland som enda behandling och ibland i kombination med starkt kortison.

Du kan behöva opereras om du får en åtstramning eller förträngning av huden i underlivet.

Till toppen av sidan