Bråck opereras bort om du har besvär av det. Ett inklämt bråck måste opereras så fort som möjligt.
Om en operation inte är lämplig kan du få ett så kallat bråckband som håller tillbaka bråcket.
När ska jag behandlas?
Vid vilken tidpunkt du ska opereras beror hur stor risken är att du får ett inklämt ljumskbråck och på hur stora besvär du har. Risken för att ett helt symtomfritt ljumskbråck ska ge några problem är väldigt liten, och då brukar läkarna avvakta med operation.
Ett inklämt bråck opereras omedelbart.
Operation oftast på dagtid
För det mesta görs operationen på dagen och du får åka hem efter några timmars observation.
En akut operation av ett inklämt bråck kan ske när som helst på dygnet. Då får du ligga kvar på sjukhuset några dagar.
När du ska opereras kan du få narkos, ryggbedövning eller lokalbedövning. Vilken metod det blir beror på kirurgens och narkosläkarens bedömning som bland annat grundas på hur bråcket ser ut och på hur du mår i övrigt, samt vad du själv har för önskemål.
Bråcksäcken opereras bort
Vid operationen för kirurgen tillbaka det som funnits i bråcksäcken till bukhålan och tar bort själva bråcksäcken. För att bråcket inte ska komma tillbaka förstärks bukväggen. Det finns många olika sätt att genomföra operationen, till exempel:
- Metoder där bukväggen förstärks med hjälp av kroppens egna vävnader, som sys på ett speciellt sätt. Det kallas bråckplastik.
- Metoder där ett nät av ett plastmaterial förstärker bukväggen. Nätet kan läggas mellan muskelskikten i bukväggen. Ett nät kan också läggas in mellan bukhinnan och bukväggen. Den senare metoden används oftast vid dubbelsidiga bråck, återfall och vid laparoskopi, så kallad titthålskirurgi.
- En metod med så kallad pluggteknik där ett nät lindats till en plugg. Denna förs in genom försvagningen i bukväggen, vecklas ut och förstärker bukväggen.
Vid akuta operationer för inklämt bråck kan det behövas en bukoperation som kräver ett större snitt i bukväggen. Under operationen kontrollerar kirurgen blodcirkulationen till den del av tarmen som är inklämd. Om blodet inte cirkulerar kan inte vävnaderna överleva och kirurgen måste operera bort den delen av tarmen.
Ibland används titthålskirurgi
Ibland görs operationen med laparoskopi, så kallad titthålsteknik. Då använder kirurgen ett smalt instrument som överför bilder till en bildskärm. Instrument förs in genom små hål i bukväggen. Själva bråcksäcken dras tillbaks in i bukhålan. Sedan förstärks bukväggen på samma sätt som vid öppna operationer. Om ljumskbråcket opereras med laparoskopi blir du sövd.
Bra att sluta röka
Om du röker är det många fördelar med att sluta inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du fortare återhämtar dig. Du bör helst sluta röka helt, men om du inte lyckas med det så är det bra om du kan avstå från rökning före operationen och även de första veckorna efteråt. Om du behöver hjälp att sluta röka kan läkaren berätta vilket stöd som finns att få.
Efter operationen
Efter operationen kan det göra ont i såret under några dagar. Då kan du ta receptfria smärtstillande medel som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Alvedon och Panodil är exempel på läkemedel som innehåller paracetamol, och ibuprofen finns bland annat i Ibumetin och Ipren. Om du är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör du använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade NSAID eller cox-hämmare.
Under det första dygnet kan du ha mycket ont. Då kan du behöva ta receptbelagda värktabletter.
Medan såret läker kan du få en valk under operationssåret, som kan vara lite öm. Valken minskar när det har gått några veckor och försvinner så småningom helt. Om nät har använts som förstärkning vid operationen får du ofta kvar ett något förhårdnat område i ljumsken.
Efter operationen kan det göra ont att krysta. Om du brukar ha trög mage kan det vara bra att förebygga förstoppning med något laxerande medel.
Sårläkning och förband
Såret är antingen sytt med stygn som kan tas bort efter 8-10 dagar eller med stygn som går bort av sig själv. Såret är täckt av någon form av förband. Det är bra om det får sitta kvar tills stygnen ska tas bort. Om såret är sytt med stygn som försvinner räcker det med att förbandet sitter kvar drygt en vecka. Du kan duscha som vanligt dagen efter operationen, men du bör inte bada. Om förbandet blivit blött bör du byta det.
Bra att leva som vanligt
Det är bra om du så fort som möjligt efter operationen blir lika aktiv som du brukar vara. Det brukar till exempel gå bra att promenera omedelbart efter operationen.
Du som jobbar kan behöva bli sjukskriven och stanna hemma från arbetet några dagar.
Oftast behövs inte återbesök
Efter operationen brukar inte något återbesök behövas hos kirurgen eller läkaren på vårdcentralen. Men om du skulle få besvär kan du kontakta vårdcentralen. Ibland kan ett uppföljande läkarbesök behövas.
Det är ovanligt att ett ljumskbråck kommer tillbaka på samma ställe där du blivit opererad.
Risker med behandlingen
Efter operationen kan du få en blödning från operationssåret. Oftast slutar blödningen av sig själv men ibland kan den bli så stor att kirurgen måste öppna såret, stoppa blödningen och ta bort det levrade blodet. Även en mindre blödning kan ge en kraftig svullnad och blåaktig missfärgning vid operationsärret eller vid könsorganen men det brukar försvinna inom en till några veckor.
Såret kan bli infekterat
Ett infekterat sår brukar märkas två till fyra dagar efter operationen. Då blir såret rött, svullet och ömt. Ibland kan det också vara sig. Du kan känna dig febrig och hängig. Om såret blir infekterat måste det öppnas och läggas om. Ofta behandlas infektionen också med antibiotika.
Ovanligt med testikelinflammation
Att få testikelinflammation efter operationen är sällsynt. Men om du får det så händer det någon dag efter operationen. Det märks genom att ljumsken och testikeln på den opererade sidan blir svullna. Inflammationen beror på att blodcirkulationen till testikeln störts under operationen.
Smärta och tappad känsel
Om någon av de nerver som passerar operationsområdet har skurits av vid operationen kan du tappa känseln i huden runt snittet. Känseln kan komma tillbaka, men har den inte gjort det inom ett år har den försvunnit för alltid. Att tappa känseln brukar inte innebära några problem.
Ibland kan det uppstå nervsmärtor efter operationen. Dessa smärtor kan finnas under lång tid, flera månader eller i sällsynta fall ännu längre.