PUNG OCH TESTIKLAR

Svullen pung

Här tar vi upp några olika besvär som gör att pungen blir svullen. Oftast behövs ingen behandling, men ibland kan du behöva opereras. Kontakta en vårdcentral om pungen svullnar, för att bli undersökt och få reda på vad orsaken är. Svullen pung kallas ibland för pungbråck.

Här är de vanligaste orsakerna till att pungen svullnar:

  • Du har fått vattenbråck, som innebär att vätska samlas runt testikeln.
  • Ett ljumskbråck som har trängt ner i pungen.
  • Du har fått åderbråck i pungen. Det innebär att blodkärlen runt testikeln vidgas.
  • Du har fått en bitestikelcysta. Det som är en cysta som sitter mellan testikel och bitestikel. En sådan cysta kallas även för spermatocele.
  • Du kan ha fått bitestikelinflammation eller testikelinflammation.

Symtom

En suspensoar kan lindra besvären.

Alla pungar ser olika ut. Ofta är den vänstra punghalvan lite större än den högra. Förutom att pungen blir svullen kan du också få en tyngdkänsla och känna obehag från pungen. Vänster sida av pungen är mer svullen om du har åderbråck. 

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral  om pungen blir större eller om du får ont. Då behöver du bli undersökt av en läkare.

När det är bråttom

Sök vård direkt på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du plötsligt får mycket ont eller blir mycket svullen i pungen och det inte går över inom några minuter, eller om smärtan kommer och går. 

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Vilken behandling du behöver beror på vad som orsakar svullnaden.

Vattenbråck

Vattenbråck är ofarligt och ger oftast inte några besvär. Det behöver oftast inte behandlas. Hos barn växer det ibland bort av sig självt. Vattenbråck kan behöva opereras om det ger besvär.

Bitestikelcysta

En bitestikelcysta är ofarligt och ger oftast inte några besvär. Det behöver oftast inte behandlas.

Ljumskbråck som har trängt ner i pungen

Ljumskbråck försvinner inte av sig självt utan måste opereras. I vänta på operation kan du lindra besvären med receptfria smärtstillande läkemedel. Du kan också lindra besvären med ett bråckband. Ett bråckband är ett förband som håller tillbaka bråcket i bukväggen.

Åderbråck i pungen

Åderbråck i pungen innebär att blodkärlen runt testikeln vidgas. Det ger oftast inga besvär och behöver då inte opereras. Men hos unga personer kan pungåderbråck göra att testiklarna inte växer som de ska och då brukar det opereras. Ibland kan åderbråck i pungen försämra spermiekvaliteten och göra att det svårt att få barn, och då brukar det opereras. Du brukar kunna lämna sjukhuset samma dag. För en del blir spermakvaliteten bättre efter operationen.

Till toppen av sidan