Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Tarmbesvär

Navelbråck

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har blivit svagare. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Navelbråck växer nästan alltid bort hos barn.

Navelbråck är oftast medfött. Det är vanligast hos barn, men vuxna kan också få navelbråck.

Ljumskbråck är en annan form av bråck som beror på att en del av bukväggen har blivit svagare.

Inklämt bråck

Navelbråck hos vuxna kan utvecklas till så kallat inklämt bråck. Det är när tarm eller annan vävnad från magen pressas ut i bråcksäcken. Tarmen eller vävnaden kan då komma i kläm och skadas om den inte trycks tillbaka.

Symtom

Navelbråcket syns som en mjuk utbuktning på magen. Navelbråck hos barn är oftast ungefär två till tre centimeter i diameter, hos vuxna kan det vara mer än dubbelt så stort.

För det mesta har du eller barnet inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt.

Ett inklämt bråck är ofta hårt och gör ont. Du kan också må illa och kräkas.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har navelbråck.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. 

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har ett inklämt navelbråck som inte kan tryckas tillbaka. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Barn under fyra år brukar inte opereras eftersom navelbråcket oftast försvinner utan behandling.

Hos vuxna kan navelbråck tryckas tillbaka in mot bukhålan om det ger besvär. Du kan själv föra tillbaka navelbråcket genom att trycka lätt på det, in mot magen.

Bråck som ger mycket besvär hos vuxna kan behöva opereras.

Ett inklämt bråck opereras alltid. Det går ibland att trycka tillbaka ett sådant bråck tillfälligt, men det är vanligare att det inte går att trycka tillbaka det. Det gör oftast ont när man försöker.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få tolkhjälp om du till exempel har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan