Bvc ger hälsovård för alla barn mellan 0 och 5 år. På bvc följs barnets utveckling och hälsa. Det är kostnadsfritt och frivilligt att besöka bvc.
Det finns bvc i hela landet. Du kan välja den du vill.
För barnets hälsa och omsorg
Bvc finns för att se till att barnet har det bra, både fysiskt och psykiskt. Du som förälder får kunskap om vad som är bra för barnets hälsa och omsorg, till exempel hur du hand om barnet och ser till att barnet får det hen behöver.
Bvc kan tidigt upptäcka hälsoproblem, sjukdomar eller funktionsvariationer hos barn. Barnet och du som förälder kan då få hjälp och stöd tidigt. Bvc erbjuder också vaccinationer för alla barn.
Alla föräldrar är välkomna till besöken på bvc.
Vilka arbetar på bvc?
På bvc träffar ni antingen en distriktsjuksköterska eller en barnsjuksköterska. Båda har en grundutbildning till sjuksköterska och är vidareutbildade i hälso- och sjukvård för barn.
Den läkare ni träffar på bvc är antingen allmänläkare eller barnläkare.
Varje bvc har tillgång till en psykolog.
Råd och stöd i att vara förälder
Bvc ska vara ett ställe där det ska kännas enkelt att prata om allt som handlar om ditt barn. Det kan gälla till exempel relationen med barnet, barnets utveckling, blöjutslag, frågor om hur barnet växer, oro för koncentrationsstörningar och när det är svårt i relationen mellan föräldrarna. Du kan få information och stöd i till exempel amning, mat och sömn och hur du kan förhindra olyckor.
Vad som kan bli aktuellt att få hjälp med förändras med barnets ålder och hur livet ser ut runt omkring. Bvc möter många barn och föräldrar, och har stor erfarenhet av många frågor.
Som förälder känner du sitt eget barn och vet hur hen är hemma, på förskolan och tillsammans med kompisar. Är du själv bekymrad över något som gäller barnets utveckling eller beteende är det bra att prata med bvc. Du kan få hjälp med en bedömning av en barnläkare eller psykolog. Ibland kan det räcka med att prata med bvc-sjuksköterskan för att bli lugnad och känna sig säker på att barnet utvecklas som hen ska.
Eftersom barnet påverkas av hur du och andra vuxna runt omkring er mår, är det viktigt att även du mår bra. Prata med personalen på bvc om du behöver hjälp, ibland kan du få prata vidare eller få råd om vem du kan kontakta.
Starka känslor och många frågor
Det är en stor och omvälvande händelse att bli förälder och det väcker ibland känslor och tankar som du kanske inte hade räknat med.
Om du känner sig nedstämd kan det vara skönt att prata med någon som du har förtroende för. Sjuksköterskan på bvc är van vid sådana samtal och kan ge råd och stöd.
Om du känner att du behöver mer hjälp kan sjuksköterskan förmedla kontakt med till exempel en psykolog eller läkare. Bvc kan också skicka en remiss till bup, efter att ni har kommit överens om det.
Ger information om andra
Bvc brukar berätta om aktiviteter och nätverk som finns för barn och föräldrar. Bvc ger information om hur det fungerar i bland annat sjukvården, tandvården, öppna förskolan, barnmorskemottagningar, elevhälsan i skolan, familjerådgivningen och bup där ni bor.
Hur ofta går ni till bvc?
En del besök kallas ni till. Hur täta besöken blir utöver det beror på vad du vill eller behöver. Fram till dess att barnet är ett år träffar de flesta föräldrar sjuksköterskan mellan 10 och 20 gånger. Särskilt de första månaderna brukar det variera mycket hur ofta ni besöker bvc. En del går varje vecka för exempelvis koll av naveln, för att få stöd, eller ställa frågor.
Nästan hela landet har lika
Det är du som förälder som till mycket stor del avgör vad ni ska prata om. Men det finns också ett program som bvc ska följa. Det innebär bland annat att de ska prata om vissa saker med alla föräldrar och att barnets utveckling ska följas. Det är ett nationellt program, men det kan finnas lite olikheter i programmet beroende på var du bor i Sverige.
Barn som är födda utomlands
Barn som är födda utomlands tas in i bvc-programmet när de flyttar till Sverige. Personalen går igenom vilka vaccinationer barnet har fått, och fortsätter sedan med det som passar just det barnet.
Barn som har blivit adopterade går först igenom en särskild läkarundersökning. De har rätt till lika många besök på bvc som barn som är födda i Sverige. Precis som för barn som är födda i Sverige handlar besöken om vad som är aktuellt i olika åldrar, om språk, om utvecklingsuppföljningar och frågor som du som förälder har. På en del orter finns föräldragrupper för föräldrar som har adopterat.
Föräldrastöd i grupp
De flesta barnavårdscentraler ordnar grupper för nyblivna föräldrar med en sjuksköterska som gruppledare. Ibland finns det plats även om det inte är ditt första barn. Bvc kan också ordna grupper för exempelvis tvillingföräldrar, regnbågsfamiljer, ensamstående föräldrar eller föräldrar till för tidigt födda barn. Fråga på bvc om du undrar.
I en grupp med föräldrar kan du lära känna andra och lära dig mer om barns behov och utveckling. Antalet grupptillfällen kan variera, men det brukar oftast vara minst fem gånger. Vanligtvis träffas ni dagtid, men vissa bvc har även grupper på kvällstid. Alla barnets föräldrar är välkomna vid träffarna.
Du har rätt till tolk på bvc
Alla har rätt till tolk. Om det inte finns en person som kan komma till bvc sker tolkningen via telefon med högtalarfunktion.
När ska ni inte gå till bvc?
Ni ska inte besöka bvc om barnet är sjukt i en infektion, till exempel magsjuka, förkylning eller vattkoppor. Kontakta då i stället vårdcentralen. Infekterade och friska barn ska inte vara i samma väntrum eftersom det då finns risk att smitta sprids. Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen 1177 för råd om vart du kan vända dig.
Du kan byta om du inte är nöjd
Du kan själv välja vilken bvc du vill gå till. Om du inte är nöjd med den sjuksköterska som barnet har kan du oftast byta till en annan på samma bvc. Du behöver inte ange någon orsak. Om det inte går kan du byta till en annan bvc.