PRAKTISKA RÅD I VARDAGEN

Att börja gå på pottan eller toaletten

Vilken ålder barn slutar med blöja är väldigt olika. En del låter sina bebisar kissa och bajsa i till exempel pottan eller toaletten redan från födseln, men andra väntar tills barnet är lite större.

Två tvillingar i ettårsåldern som sitter på varsin potta.

Det viktiga är att göra det som känns bäst för både barnet och dig som förälder. Du ska aldrig tvinga ett barn att sitta på pottan eller toaletten, det kan göra att hen får en negativ känsla. Du bör vara positiv och tillåtande när det gäller potträning.

När är en bra ålder att börja potträna barnet?

När du som förälder är motiverad, men gärna innan barnet har börjat gå. Barn som går på pottan eller toaletten tidigt kan nämligen lättare tömma blåsan eller tarmen. När barn är i ettårsåldern brukar de dessutom vara intresserade av att härma, så det kan vara en bra ålder för att börja prova pottan eller toaletten.

Dagens engångsblöjor är så effektiva att de känns torra på ytan trots att barnet har kissat. Det är en av anledningarna till att allt fler barn använder blöja högre upp i åldrarna.

Kan små bebisar kissa och bajsa på pottan?

Det går att låta bebisar bajsa och kissa i handfatet, på toaletten eller i potta när de är riktigt små, om det känns bra för barnet och dig som förälder. Tanken är att du som förälder lär dig känna igen barnets signaler för när hen behöver bajsa och kissa. Eftersom nyfödda bebisar inte kan sitta själva får du hålla barnet över handfatet eller toaletten i så kallad grodposition. Då håller du barnet i knävecken, med barnets rygg mot dig. När barnet blir lite större kan hen själv sitta på pottan eller på toaletten med en barntoalettsits. Du behöver då fortfarande hålla i barnet.

Att låta bebisar kissa och bajsa i till exempel pottan kallas också för babypottning eller EC, elimination communication.

Bilderna visar olika sätt att hålla ett barn i så kallad grodposition. Antingen över handfatet (vänster) eller på toaletten, där du själv kan sätta dig på toaletten och ha barnet framför dig (höger)

Att börja med potträning

Börja potträningen när det passar dig och din familj, helst när situationen hemma är som vanligt och det inte sker så stora förändringar i barnets liv.

Låt barnet sitta på pottan när hen visar tecken på att vilja kissa eller bajsa, till exempel om barnet tar sig för blöjan. Du kan prova att sätta barnet på pottan eller toaletten efter måltider, sovstunder eller vid blöjbyten.

Ett lite äldre barn kan visa att hen är reda att sluta med blöjan genom att göra ett eller flera av dessa saker:
  • Barnet börjar bajsa på regelbundna tider.
  • Blöjan är torr under längre perioder.
  • Barnet tycker illa om att ha bajs i blöjan.
  • Barnet drar i blöjan eller sätter sig på huk.

Gå utan blöja ibland

Låt barnet vara utan blöja ibland. Det kan underlätta att sluta med blöja på sommaren, när barnet kan vara lättklätt eller naket. En del provar att ge barnet trosor, kalsonger, tygblöjor eller så kallad potträningsbyxa, så att barnet lättare ska känna när hen blir blöt.

När barnet går utan blöja, erbjud pottan eller toaletten då och då. Du kan, till exempel säga "Kom, vi går och kissar!" Utöka stunderna utan blöja undan för undan om det går

En del barn vill sitta på toaletten

Många barn vill ha en potta att sitta på, men en del tycker om att sitta på toaletten som föräldrar och eventuella äldre syskon gör. Det finns barnsitsar som du kan lägga på den vanliga sitsen. Sätt gärna en pall framför toalettstolen som barnet kan vila fötterna på. Det är både säkrare och bekvämare, och underlättar när barnet ska krysta.

Försök att göra pottbesöken eller toalettbesöken roliga och behagliga. Till exempel kan du läsa en bok för barnet.

Låt barnet styra

Låt barnet styra när det är dags att gå på toaletten, även om det är mitt i maten. Barn blir ofta bajsnödiga när de har ätit eftersom tarmens tömningsreflex utlöses då.

Passa på att erbjuda pottan eller toaletten precis när barnet har vaknat eller ätit. Om det kommer något kan du till exempel bekräfta barnet med att säga "vad skönt att du slipper bajs i blöjan". Ibland kommer ingenting och då kan du säga "vi gör ett nytt försök om en stund." Precis som med allt annat som barn lär sig, kommer ditt barn i sin egen takt öva på att kissa och bajsa på pottan eller toaletten i stället för i blöjan.

En del vill fortsätta bajsa i blöjan

En del barn vill kissa i pottan, men fortsätter att bajsa i blöjan. Försök att fortsätta erbjuda pottan men stressa inte. Ha tålamod, alla barn är olika.

En del barn har svårt att bajsa när de står upp. Barn som sitter på pottan eller toaletten kan lättare tömma tarmen och bajset kommer snabbare. Låt barnet fortsätta bajsa i blöjan om hen vill, men förklara att det är bäst att bajsa inne på toaletten. Lossa gärna lite på blöjan.

Barn behöver lugn och ro för att kunna slappna av när de ska bajsa, och kan därför gå undan för att få vara ifred. Ge barnet det lugnet även på toaletten, och låt barnet vara själv tills hen är klar. Det gäller lite större barn som kan sitta själva på pottan eller toaletten, och även barn som bajsar i blöjan.

Små barn behöver hjälp att torka sig

Barn behöver hjälp att torka sig de första åren, men brukar klara det själv när de börjar skolan. Lär barnet redan från början att alltid tvätta händerna efter toalettbesök.

Ha tålamod

Barn som precis har lärt sig att gå på pottan eller toaletten kissar eller bajsar på sig ibland. Ha tålamod och uppmuntra barnet i stället för att bli arg och skuldbelägg. En del barn blir torra över en natt eller på en vecka, för andra tar det veckor eller månader.

Om lite äldre barn kissar och bajsar på sig

Ibland kan barn som har varit torra länge börjar kissa eller bajsa på sig igen. Det kan till exempel bero på att barnet har en infektion eller att det har hänt något särskilt på förskolan eller i familjen. Det brukar gå över efter ett tag.

Kontakta barnavårdcentralen, bvc, om du är orolig.

Kan behöva blöja på natten länge

Många barn behöver blöja på natten ganska länge trots att de är torra på dagen. Pröva att låta barnet sova utan blöja när du märker att hen börjar vakna med torr blöja. Det är bra om barnet kissar innan läggning. Du kan även lägga plastad frotté under lakanet för att skydda madrassen.

Små barn kan kissa ganska många gånger under natten. När barnet är över fem år och kissar i sängen flera gånger i veckan kallas det för sängvätning.

Pottskräck

Om barnet blir rädd för att bajsa och inte vill sitta på pottan eller toaletten kallas det pottskräck. Det kan bero på att barnet har förstoppning och att det då gör ont när hen ska bajsa. Barnet kan också få sprickor i ändtarmsöppningen av hårt bajs.

Förstoppning går att behandla med lösande kost eller medicin. Sprickor i ändtarmsöppningen behandlas med receptfri mjukgörande och smärtlindrande salva. Fråga på bvc om råd eller ring sjukvårdsrådgivningen på 1177.

Var kan jag få hjälp?

Om du behöver råd och hjälp kan du i första hand kontakta bvc. Det kan till exempel vara något eller flera av dessa:

Om du är orolig eller har frågor kring att barnet ska sluta med blöja.

Om barnet kissar på sig på dagen eller natten vid fem års ålder, särskilt om hen själv tycker att det är besvärligt.

Om barnet är äldre än fyra år och bajsar på sig.

Till toppen av sidan