Psykologisk behandling är ett samlingsbegrepp för många olika behandlingsmetoder som är grundade på psykologisk vetenskap. Den mest kända av dem är psykoterapi. Det är inte ovanligt att psykoterapi och psykologisk behandling kombineras med läkemedel.
Det finns psykoterapi och psykologisk behandling för många olika diagnoser och tillstånd. Bland annat finns det metoder inriktade på depression, ångest, fobier, ätstörningar och andra former av psykisk ohälsa. Det finns även metoder som är inriktade på smärta, stresshantering, rökavvänjning och andra livsstilsförändringar.
Psykoterapi är en behandlingsmetod som innebär samtal med en psykolog eller en psykoterapeut. För att kalla sig psykolog eller psykoterapeut krävs en yrkeslegitimation som är utfärdad av Socialstyrelsen.
Psykoterapi – ett samarbete mellan dig och terapeuten
Innan behandlingen börjar kommer du och terapeuten överens om vad du vill uppnå med terapin, och planerar hur behandlingen ska läggas upp. Sedan samarbetar du och psykologen eller psykoterapeuten för att uppnå den målsättning ni tidigare har kommit överens om. Terapeuten ansvarar för att arbetet utvärderas med jämna mellanrum, för att ni båda ska se om det går framåt eller inte.
Det finns olika inriktningar och metoder inom psykoterapi. I Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression rekommenderas kognitiv beteendeterapi, KBT, och interpersonell terapi, IPT.
För behandling av ångesttillstånd rekommenderas KBT. Du kan även få psykoterapi som internetbehandling. Du kan läsa mer om de olika behandlingarna i respektive kapitel.
Annan psykologisk behandling
Det finns även andra yrkesgrupper som använder sig av samtal som metod för att hjälpa människor. Läkare, socionomer, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och sjuksköterskor är exempel på sådana yrkesgrupper. Dessa yrkesgrupper kan arbeta med olika typer av psykologisk behandling på en vårdcentral, sjukhus eller en specialiserad mottagning.
Behandlingen kan till exempel handla om sömnsvårigheter, stresshantering, familjeproblem, arbetsrelaterade problem, kroppsliga och psykiska besvär i kombination. Beroende på var du får hjälpen, och vad du söker för stöd kan behandlingen kallas för till exempel stödsamtal, motiverande samtal, krisbearbetning, psykosocial behandling eller samtalsbehandling.
Om du har gått igenom en utredning inom psykiatrin och fått en diagnos kan du erbjudas det som kallas psykoedukation. Det är en behandling som syftar till att du får hjälp att förstå din diagnos och förslag på vad du kan göra för att inte få tillbaka besvären.
När det gäller annan psykologisk behandling än psykoterapi kan den alltså utföras av andra yrkeskategorier än legitimerade psykologer och psykoterapeuter. För enkelhets skull används i dessa sammanhang begreppen ”behandling” och ”behandlare” i den här texten.
Vem ska man gå till?
Innan du börjar i psykoterapi är det viktigt att ta reda på vad terapeuten har för utbildning. Vem som helst kan kalla sig terapeut, samtalsterapeut eller coach. Men för att få kalla sig psykolog eller psykoterapeut krävs legitimation.
En legitimerad psykolog har en femårig grundutbildning och ett års praktik som leder fram till den yrkeslegitimation som Socialstyrelsen utfärdar. För att bli legitimerad psykoterapeut krävs en treårig vidareutbildning som är förutsättning för en yrkeslegitimation. Psykoterapeutprogrammet är en vidareutbildning och det innebär att man måste ha en annan högskoleexamen som grund för att kunna bli psykoterapeut.
Vanliga yrkesgrupper som utbildar sig till psykoterapeuter är psykologer, socionomer, läkare och sjuksköterskor. Legitimerade psykologer och specialistläkare i psykiatri kan direkt söka till psykoterapeutprogrammet. Övriga yrkesgrupper måste först ha en basutbildning i psykoterapi innan de kan söka till psykoterapeutprogrammet.
Vad är syftet med behandlingen?
Syftet med all psykologisk behandling är att du ska må bättre och minska dina psykiska besvär. Genom att gå i behandling kan du få stöd i att göra förändringar när det gäller dina tankar, känslor, och beteenden.
Behandlingen kan hjälpa dig att bli fri från nedstämdhet, minska ångest och oro och att uppleva dina känslor, även om de är svåra eller smärtsamma att ha. Du kan också få hjälp att lära dig att förstå dig själv och att arbeta med känslor som väcks i relationer med andra människor.
Behandlingen kan ofta leda till att du antingen gör en faktisk förändring i ditt liv eller att du löser dina problem och blir fri från dina symtom.