Kvinnohälsan Norrköping, Kvinnokliniken ViN

Vrinnevisjukhuset, Norrköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–12.30
Tisdag07.00–12.30
Onsdag07.00–12.30
Torsdag07.00–12.30
Fredag07.00–12.30
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–17.00endast bokade besök
Tisdag07.00–17.00endast bokade besök
Onsdag07.00–17.00endast bokade besök
Torsdag07.00–17.00endast bokade besök
Fredag07.00–15.30endast bokade besök
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Vrinnevisjukhuset, Norrköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Norrköping
Postadress:
Kvinnokliniken i Östergötland, Vrinnevisjukhuset, 601 82 Norrköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Anmäl dig i centralreceptionen som ligger i sjukhusets huvudentré och följ därefter skyltning mot målpunkt G

Om du fått en kallelse för gynekologiskt cellprov anmäl dig även då i centralreceptionen.

Publicerad: 2024-05-27

Under veckorna 25-32 kommer Kvinnohälsan att ha begränsade resurser och därför behöva prioritera besök för våra gravida och i mindre utsträckning erbjuda efterkontroll, preventivmedelsrådgivning och cellprovtagning. Vi önskar därför att ni i möjligaste mån undviker att omboka era tider, då vi ej kan garantera att ni får en ny tid inom rätt tid.

Detta påverkar vår telefontillgänglighet samt kan leda till förlängda svarstider på 1177.

Förnyelse av preventivmedel kan du göra via 1177 e-tjänster.

Publicerad: 2024-06-17

Har du fått information om att du ska ta ett nytt cellprov inom en viss tid efter ett positivt HPV-prov kan det dröja under sommaren. Du kommer istället att kallas under första delen av hösten. Du behöver inte kontakta vården utan en kallelse kommer skickas till dig.

Publicerad: 2019-04-17

Besvär i underlivet? Kontakta din vårdcentral eller Gynekologiska mottagningen. Det finns även privata gynekologer som har avtal med Region Östergötland.

För preventivmedelsrådgivning och graviditetsrelaterade frågor, kontakta Kvinnohälsan.

För utredning av sexuellt överförbara sjukdomar, kontakta STD-mottagningen.

Ungdomsmottagningen hjälper dig som är under 25 med både gynekologiska undersökningar och preventivmedelsrådgivning.

Vid akuta problem, vänd dig till akutmottagningen.

Till oss är du välkommen att ringa och boka en tid när du är gravid eller behöver preventivmedel. Se telefontider och telefonnummer ovan. Om du fått tid för gynekologiskt cellprov går det att omboka tiden i våra e-tjänster ovan.

Vård under graviditet samt preventivmedelsrådgivning är kostnadsfritt. Ett uteblivet och ej avbokat besök debiteras dock enligt gällande patientavgift oavsett besöksorsak och ålder.

Driftsform: Region

På Kvinnohälsan erbjuder vi följande tjänster:

 • Mödrahälsovård och ultraljud för gravida
 • Preventivmedelsrådgivning
 • Gynekologiskt cellprov. Om du fått en kallelse för gynekologisk hälsoundersökning så utförs den på Cellprovsmottagningen på Vrinnevisjukhuset (Målpunkt S) och ej på kvinnohälsan.

Är du gravid så vill vi att du snarast ringer oss för att boka in besök och mera information.

Inför att du kommer på ditt bokade inskrivningsbesök till oss vill vi att du fyller i Hälsodeklaration – gravid som du hittar under våra E-tjänster överst på sidan.

Läs även igenom avsnittet om livsstil och hälsa under graviditeten, du hittar länken längst ner på denna sida under rubriken Läs mer.. Graviditet- livsstil och hälsa under graviditeten

Innan ditt besök på Kvinnohälsan ska du registrera dig i centralreceptionen, huvudentrén

 

 • Under graviditeten erbjuds ni att delta i föräldrastödsgrupp som är uppdelat på två fysiska träffar och man blir anmäld till båda träffarna genom sin anmälan. Samma grupp träffas vid båda tillfällena och diskuterar graviditet, förlossning, det nyfödda barnet och föräldraskap. Välj ett datum som passar er.  Ni är välkomna att delta ifrån graviditetsvecka 29.
  Tiden är alltid kl 15,30-17,30 och vi gör en paus då ni kan inta egen medtagen dryck eller frukt om ni önskar.
  Plats för föräldrastödet i Norrköping är på Vrinnevisjukhuset i föreläsningslokalerna på ViN-gården. 
  Ni kan rådfråga om vägen i centralreceptionen som ligger i huvudentrén gå därefter till vänster och följ takskyltning mot R och senare skyltning mot Entré 10, ViN-gården.


  Föräldrastödet i Söderköping och Finspång sker på Kvinnohälsans mottagning på respektive ort.
  För anmälan till föräldrastöd: Du som gravid loggar in med e-legitimation på 1177.se. Vid 
  Mottagning skriv Kvinnohälsan Norrköping/Söderköping/Finspång → Vid mottagningens tjänster →
  Välj 1. ”Boka tid direkt” → Välj ”Typ av tid”

  Utbildning för blivande föräldrar

  • Studier om att förebygga allergier hos barn

  Forskare på H.K.H.Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping har under många år intresserat sig för olika faktorer som skulle kunna förebygga utvecklingen av allergiska sjukdomar hos barn tidigt i livet. Forskningen har bland annat kunnat visa att tillskott av omega-3-fetter (från fet fisk) och mjölksyrebakterier till mor under graviditeten och/eller barnet första levnadsåret var för sig kan minska risken för utveckling av födoämnesallergi och eksem tidigt i livet. I ett samarbete med Allergicentrum studerar forskarna nu huruvida en kombination av kosttillskott med både omega-3-fetter och mjölksyrebakterier till modern under graviditeten (från graviditetsvecka 20) och till barnet under det första levnadsåret påverkar utvecklingen av födoämnesallergi och allergisk eksem hos barnet de första 2 levnadsåren.

  Är du intresserad? Läs mer på Regionostergotland.se eller kontakta forskningssjuksköterskorna i Norrköping, Motala och Linköping via mailto:barnallergiforskning@regionostergotland.se eller tel. 010-103 13 29

   

  •  Studie/ Jodstudien

  Jod är ett näringsämne som är viktigt för sköldkörtelns funktion och finns i fisk, skaldjur, mjölkprodukter och i salt som är joderat.
  Både för lite och för mycket jod kan påverka sköldkörteln. Sköldkörteln är viktig för barnens utveckling.

  För att du skall kunna vara med i jodstudien som bedrivs på Kvinnohälsan i Norrköping så behöver du vara sköldkörtelfrisk, i rätt ålder och tidigt gravid.

  Du får en vanlig multivitamin från apoteket som antingen innehåller jod eller inget extra jod. Man ska inte skall äta något annat multivitamin parallellt – så att inget näringsämne blir för mycket. Vanliga järn och folsyra tabletter hindrar inte studiedeltagande.

  Veganer och personer som senaste halvåret varit gravida eller ammande får inte delta eftersom jodnivån kan vara påverkad.

  Vi vill sedan följa upp barnen vid 18 månader, 3, 5 och 7 år för att bedöma utvecklingen.

  Men kan det vara farligt?
  Nej, det är vanliga receptfria multivitaminer som är ok att använda under graviditeten vare sig man får jod eller inte, så det är ingen fara vare sig för mor eller barn.

  Studien vill besvara frågan om hur Livsmedelsverket skall handla i framtiden – och om hur många andra länder i världen skall handla -för att tillse att vi har optimala jodnivåer.

  Vi har tillsatt jod i salt sedan 1936 som kom till för att vi då hade alldeles för låga jodnivåer som gav utvecklingskonsekvenser. Skall den ökas eller minskas, sättas till andra livsmedel, vilka rekommendationer skall vi ha till gravida?
  Alla gravida rekommenderas idag att använda joderat bordssalt.

  Du kommer få mer information om studien på graviditetsföreläsningen men fråga gärna din barnmorska eller undersköterska på Kvinnohälsan om du vill veta mer

   

  • Vill du delta i OPTION-studien, en nationell studie om  igångsättning av förlossning?

  Blivande föräldrar i hela Sverige tillfrågas om att delta i  denna forskningsstudie som innebär att kvinnan lottas  till igångsättning i hemmet eller på sjukhuset under  
  mognadsfasen av livmodertappen. Första steget av  igångsättningen av förlossningen (induktion) sker på  sjukhuset, varefter lottning sker till att stanna kvar på  sjukhuset och avvakta att livmodertappen mognar och att  ett aktivt förlossningsarbete kommer igång (klinisk rutin idag) eller till att gå hem och avvakta att livmodertappen  mognar och att ett aktivt förlossningsarbete startar och  sedan återkomma till sjukhuset för att avsluta förlossningen
  Målet med studien är att ta reda på om det gör skillnad för barnet, kvinnan eller hennes partner att avvakta att livmodertappen mognar och värkarbetet startar hemma eller på  
  sjukhus. Studien vill speciellt undersöka om båda sätten att sätta igång en förlossning är lika säkra och hur de blivande föräldrarna upplever det. Så kallad heminduktion (dvs att de blivande föräldrarna är  hemma under delar av igångsättningen av förlossningen) erbjuds redan idag i flera andra länder, bl.a. Danmark, Finland och England och flera mindre studier runt om i världen visar på lovande resultat. 

  Vi söker dig som ska få förlossningen igångsatt (inducerad) och dig som är partner/medförälder. 

   

  • Rygg- och bäckensmärta

  Det är vanligt att få ont i ryggen och bäckenlederna när man är gravid.
  Läs om bäckensmärta (foglossning) och vad du själv kan göra för att minska smärtan

  Rygg och bäckensmärta under graviditet

  Kvinnohälsan erbjuder vattengymnastik för gravida med rygg- och bäckensmärta. Kontakta vår fysioterapeut på telefonnummer 010-105 91 72  för aktuell information om grupper, tider och pris.

  • Bäckenbottenträning efter förlossningen

  Knipövningar är bra för att komma i form efter förlossningen.
  Efter förlossningen är det viktigt att tänka på sin ergonomi och att komma igång med lätt träning för att bla undvika rygg- och nacksmärta. Du bör också komma igång med bäckenbottenträning för att undvika bla inkontinens. Läs mer i dokumentet nedan

  Kroppen efter förlossningen-fysioterapeutens råd

  Telefontid måndag,onsdag och fredag 07:00-09:00  010-105 91 72.

 • Föreläsning i fem delar av dietist Axelié Petersson Region Jönköpings län

  1. Vad händer i kroppen?
  2. Vad innehåller maten?
  3. Mat som bromsar.
  4. Portionsstorlek.
  5. Måltider och livsmedel.

 • Därför är du kallad till cellprovtagning
  Regelbunden cellprovtagning ger ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90 procent.

  I Region Östergötland erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 49 år cellprovtagning vart tredje år. Kvinnor mellan 50 och 70 år erbjuds cellprovtagning vart femte till vart sjunde år, beroende på vilka värden man haft tidigare. Region Östergötland använder i första hand självprovtagning av HPV. Läs mer om Självprovtagning av HPV i region Östergötland

  Här kan du läsa mer om gynekologisk cellprovtagning

   

 • Region Östergötland subventionerar vissa preventivmedel för unga kvinnor till och med det år man fyller 25 år. Det innebär att du själv betalar högst 100 kronor per år. Subventionen gäller endast preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna. Din barnmorska har information om vilka preventivmedel som ingår.

  Läs om preventivmedel – skydd mot graviditet

  Film om preventivmedel

  Hormonstav (p-stav) patientinformation från Kvinnokliniken i Norrköping

  • Sexualupplysning

  Filmer med sexualupplysning på flera språk

  •  Om/När du vill ha barn i ditt liv

  En reproduktiv livsplan består av dina önskningar om att ha eller inte ha barn, och en plan för hur du ska nå ditt mål. Planen kan förändras under livet, det viktiga är att du vet vad som är viktigt för dig.

 • Tiden kan bokas via vår e-tjänst "Boka tid direkt" se överst på sidan.

  • Preventivmedelsrådgivning Barnmorska

  Här kan du boka tid för preventivmedelsrådgivning, byte av preventivmedel, få ditt preventivmedelsrecept förnyat om du inte varit på kontroll under de senaste två åren. Om du önskar sätta in, ta ut eller byta p-stav eller spiral ska du i stället ringa 010-1059170 för tidsbokning och recept.

  Beroende på vilket preventivmedel du använder så krävs ibland besök hos barnmorska och ibland kan receptet förnyas utan besök. Vet du med dig att det inte behövs något besök denna gång så kan du logga in här på webbplatsen och använda e-tjänsten "Receptförnyelse preventivmedel", se överst på sidan"

 • Boka tid för preventivmedelsrådgivning på Videobesök till en barnmorska direkt via appen "Din vård".
  Där kan du få hjälp med preventivmedelsrådgivning, byte av preventivmedel samt receptförnyelse av preventivmedel.
  Inför besöket ska du ta ett blodtryck det kan du göra på valfritt ställe (Vårdcentral, Apotek) eller på Kvinnohälsans Drop-In: tisdag och torsdag kl 09,00-15.00, gå då direkt till Kvinnohälsan, väntrum orange och ta en nummerlapp.

  Om du önskar sätta in, ta ut eller byta p-stav eller spiral ska du inte boka ett videomöte utan ringa 010-105 91 70

  Inför besöket ska du fylla i "Hälsodeklaration preventivmedel" som finns under våra E-tjänster samt se film om preventivmedel  

  Hur man genomför ett videobesök

  Filmen om preventivmedel

Till toppen av sidan