Att vänta och föda barn i Östergötland

Utbildning för blivande föräldrar

Innehållet gäller Östergötland

Välkommen till det här stödmaterialet som riktar sig till dig som ska bli förälder. Kanske ska du få ditt första barn eller så ska familjen snart utökas. Med detta material vill vi samla det som vi anser allra viktigast för dig att ta del av. I slutet på varje avsnitt finns det också länkar till extramaterial för dig som vill läsa mer.

Innehåll - Utbildning för blivande föräldrar

Visa innehåll som:
 • Börja här!

  Välkommen till det här stödmaterialet som riktar sig till dig som ska bli förälder. Kanske ska du få ditt första barn eller så ska familjen snart utökas. Med detta material vill vi samla det som vi tycker är allra viktigast för dig att ta del av. I slutet på varje avsnitt finns det också länkar till extramaterial om du vill läsa mer.

 • Avsnitt 1: Graviditet, omställning och amning

  Detta avsnitt handlar om graviditeten, omställningen att bli förälder och ska ge kunskap om vad ett nyfött barn behöver. Vi kommer att ta upp vad som är vanligt att uppleva under graviditeten och hoppas att att du ska bli nyfiken på att lära dig mer om amning. Vi hoppas också att ni börjar fundera på vad det kan innebära att bli förälder.

 • Avsnitt 2: Förlossning och födande

  Välkommen till andra avsnittet som handlar om förlossningen och födandet. Du kommer få lära dig om förlossningens olika faser, vilka olika smärtlindringsmetoder som finns och om andning och avslappning som smärtlindring.

 • Avsnitt 3: Det nyfödda barnet och första tiden som förälder

  Välkommen till det tredje och sista avsnittet i detta föräldrastödsmaterial. Denna del kommer handla om att ta hand om ett nyfött barn, hur du skapar anknytning och föräldrarollen. Vi går igenom hur barn lär sig saker och hur du kan skapa goda förutsättningar för att barnet ska utvecklas och må bra. Det handlar också om hur ni som föräldrar kan behöva ta hand om er själva och varandra för att orka.

 • Sluta här!

  När du har gått igenom hela materialet kan du gå hit och fylla i en enkät och berätta vad du tyckte. Här finns också källor och referenser.

Till toppen av sidan