Skydd mot graviditet

Preventivmedel – skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

Någon håller i en kopparspiral och någon tar ut en kondom ur en kondomförpackning. Kollage.
Kopparspiral är ett väldigt säkert skydd om du inte vill få till en graviditet. Kondom är ett säkert skydd både mot graviditet och könssjukdomar. Du kan få hjälp att hitta ett preventivmedel som passar dig.

Preventivmedel med hormoner

P-piller, p-ring och p-plåster är preventivmedel som innehåller två hormoner, östrogen och gestagen. De gör bland annat så att ägglossningen förhindras och sekretet i livmoderhalsen blir segt så att inga spermier kan ta sig igenom. 

P-piller, p-ring och p-plåster ska inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning. 

Mellanpiller och minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är preventivmedel som innehåller hormonet gestagen. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermier inte kan ta sig igenom. De gör också slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fastna där. En del preventivmedel som bara innehåller gestagen gör också att det inte blir någon ägglossning.

Alla preventivmedel med hormoner ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du använder dem som du ska

Preventivmedel utan hormoner

En kopparspiral innehåller inga hormoner. Den sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva. Kopparspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. 

Andra metoder som inte innehåller några hormoner är kondom, pessar och femidom. De gör att spermierna hindras från att ta sig in i livmodern och kallas därför ibland för barriärmetoder.

Kondom är enkelt att använda och ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet. Pessar är ett mindre effektivt preventivmedel, jämfört med till exempel p-stav och spiral. 

Du kan använda p-appar och p-datorer för att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid. Tänk på att du och din partner behöver använda ett annat skydd, till exempel kondom om ni vill ha samlag de dagar appen visar att det är risk för graviditet Denna metod är mycket osäker då spermier kan leva i upp till en vecka och vänta in ägglossningen

Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli  eller göra någon gravid genom samlag. Risken att bli eller göra någon gravid när man är steriliserad är mycket liten. 

Andra metoder utan hormoner är avbrutet samlag och så kallade säkra perioder. Både avbrutet samlag och så kallade säkra perioder är mycket osäkra metoder.

Akuta metoder

Det finns också något som kallas för akuta metoder, som du kan använda om du har haft vaginalt samlag utan skydd eller om kondomen har råkat gå sönder. Dessa metoder är akut-p-piller och kopparspiral.

Vad ska jag välja?

Några av de saker som kan påverka valet är

  • hur gammal du är
  • hur ofta du har vaginala samlag
  • hur viktigt det är för dig att inte bli gravid
  • om du kan och vill använda hormoner eller inte.

Det kan också vara bra att fundera igenom hur du är som person. Kan du komma ihåg att ta tabletter regelbundet varje dag, eller passar det dig bättre med ett skydd som sitter på plats i flera år?

Du kan behöva prova dig fram, en del tycker bättre om en viss metod medan andra föredrar en annan. Eftersom det finns flera olika skydd, finns det stora förutsättningar att hitta något som fungerar.

Sjukdomar kan påverka valet av preventivmetod

Det är också viktigt att ta hänsyn till din medicinska historia när du väljer preventivmedel. Har du till exempel haft en blodpropp eller har svår migrän ska du inte använda preventivmedel som innehåller östrogen. Detta kommer den barnmorska eller gynekolog som hjälper dig med preventivmedel att fråga dig om.

Preventivmedel efter förlossning och under tiden du ammar

De flesta preventivmedel går bra att använda när du ammar.

P-piller, p-ring och p-plåster ska däremot inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning. Därefter går det bra att använda dessa oavsett om du ammar eller inte.

Du kan få hjälp att hitta rätt preventivmedel

Ibland kan det vara svårt att veta vilket preventivmedel som passar bäst. Du kan alltid få råd och hjälp av en barnmorska eller läkare. Du kan få hjälp på någon av dessa  mottagningar:

  • barnmorskemottagning
  • vårdcentral
  • gynekologisk mottagning
  • ungdomsmottagning.

Du kan kontakta de flesta mottagningarna genom att logga in.

Hur säkra är de olika metoderna?

Det kan ibland vara svårt att veta exakt hur säker en metod är, det beror delvis på hur noga du följer anvisningarna, men också på vilken metod du väljer.

Långverkande metoder som p-stav, hormonspiral och kopparspiral är de allra säkraste metoderna. 

Du kan läsa mer om hur säkert ett preventivmedel är i artikeln för just det preventivmedlet.

Preventivmedel som skyddar mot könsjukdomar

Om du samtidigt som du vill skydda dig mot graviditet också vill ha skydd mot könssjukdomar är kondom eller femidom de enda alternativen. Självklart går dessa båda metoder också utmärkt att kombinera med alla de övriga metoderna.

Mensen kan påverkas

Alla preventivmedel har olika fördelar och nackdelar och vissa påverkar kroppen mer än andra. Det är till exempel bra att känna till att en del kan göra att du får mindre mens och mindre mensvärk, medan andra kan leda till det motsatta.

Vad kostar preventivmedel?

Olika preventivmedel kostar olika mycket.

Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga upp till 21 år. Det gäller till exempel p-piller, p-stav och hormonspiral. Detta gäller i hela landet. I en del regioner och landsting är preventivmedel subventionerade upp till 25 års ålder. Eftersom det är olika i olika delar av landet, kan det vara bra att undersöka vad som gäller för dig.

Östergötland

Billigare preventivmedel för unga kvinnor i Östergötland

Du som är under 21 år får vissa preventivmedel gratis. Region Östergötland subventionerar dessutom dessa preventivmedel till och med det år man fyller 25 år. Det betyder att du betalar högst 100 kronor per år. Vilka preventivmedel det gäller får du veta av din barnmorska.

Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd?

Preventivmedel slutar att ha effekt direkt när du slutar använda dem. Det gäller även preventivmedel med hormoner, med undantag för p-sprutan.

Mer på 1177.se

Läkemedel på recept – kostnader

Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar. Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet.

Förnya recept på nätet

Du kan skicka en förfrågan om att förnya ett recept genom att logga in på 1177.se. Du kan inte förnya recept genom att ringa till 1177 Vårdguiden på telefon.

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Till toppen av sidan