Att sköta ett nyfött barn

Ta hand om ett nyfött barn

Här finns information om den allra första tiden i barnets liv. Läs om allt från hur du bär och lyfter, byter blöja och sköter barnets naglar till hur du skyddar ditt barn på olika sätt.

En vuxen person håller ett litet barn.
Barn behöver trygghet och säkerhet på många sätt.

Att bli förälder innebär att få ansvar för en liten individ. En liten person som är utlämnad åt andra. Här får du tips och råd om några av de vanligaste situationerna när du behöver skydda ditt barn.

Viktor Gustafsson visar några olika sätt att lyfta och bära ett barn.

När ett nyfött barn är vaken vill hen ofta bli buren. Det finns många sätt att bära ett barn på. Det viktiga är att barnet får stöd för huvudet, bärs på ett säkert sätt och känner sig trygg.

Gör så här när du ska lyfta upp eller lägga ner barnet:

  • Lägg dina händer och armar under barnets kropp medan hen ligger kvar.
  • För in din ena hand under nacken och huvudet på barnet och låt underarmen glida in under barnet.
  • Lägg den andra handen under stjärten och låt underarmen följa med.
  • När du ska lägga barnet gör du tvärtom. Låt barnet få känna underlaget innan du tar bort dina armar.
  • Prata gärna med barnet under tiden och lyft sedan upp barnet lugnt och försiktigt.
  • När du håller barnet i famnen kan du låta hen vila mot din egen vänstra sida, för att kunna höra dina hjärtslag. Håll din ena hand under barnets stjärt och den andra handen och armen om nacken och ryggen.

Barnet kan ligga på mage på din underarm

En del barn tycker om att ligga på mage med ansiktet nedåt på den vuxnes underarm.

Gör så här:

  • För din ena hand mellan benen på barnet och låt handen stanna under barnets bröstkorg. Då får barnets mage stöd underifrån av armen.
  • Ge stöd åt barnets huvud och axlar med den andra handen och underarmen.

Bärsele eller sjal

Ett annat sätt är att ha barnet i en bärsele eller sjal. Då kan du bära barnet på ryggen, höften eller magen. I en bärsele eller sjal är barnet nära din kropp på ett sätt som påminner om tiden före födseln. Det kan vara praktiskt att bära barnet på det här sättet. Du får en hand ledig och kan bland annat ta med dig barnet dit du inte kan komma med barnvagn.

Barnet kan sitta i bärsele eller sjal redan från början men behöver ordentligt stöd för huvudet. För att vänja barnet och dig själv kan du redan från början bära barnet korta stunder. Får du ont i ryggen eller axlarna kan det bero på att bärselen eller sjalen behöver justeras.

De första månaderna bör inte barnet bäras framåtvänd i bärsele eller sjal. Ha alltid barnets ansikte vänt mot dig, annars får hen för mycket intryck. Det gäller även när barnet är i vagnen.

Mer på 1177.se

Det nyfödda barnets kropp – vanliga funderingar

Här får du samlad information om kroppen hos nyfödda barn. Läs också om vanliga besvär hos nyfödda, och om du behöver söka vård för dessa.

Amning och flaskmatning

Det finns olika sätt att mata barnet. Här kan du läsa och se filmer om amning, bröstmjölksersättning och flaskmatning.

Barns sömn i olika åldrar

Läs om hur mycket sömn ett barn behöver och hur du kan hjälpa barnet att komma till ro.

Anknytning hos barn – vad du kan göra för att den ska bli trygg

För att ett barn ska må bra och kunna utvecklas som person behöver hen någon vuxen som lever nära och förstår vad barnet behöver. Vid en trygg anknytning känner barnet sig förstådd och skyddad. Det finns hjälp att få om anknytningen inte fungerar.

När små barn skriker

Alla små barn skriker ibland. Det är ett av barns viktigaste sätt att kommunicera och förklara vad de vill och behöver. När du tröstar och försöker förstå vad barnet menar lär du också känna ditt barn.

Besök på barnavårdscentralen, BVC

På BVC får ditt barn hälsoundersökningar och vaccinationer från att hen är nyfödd tills hen börjar i förskoleklass. Du som förälder får stöd och råd om barnets hälsa och utveckling.

Säkerhet för barn

Barn utvecklas snabbt och upptäcker världen omkring sig. Du behöver se till att det är säkert och att hen undviker olyckor. Här får du bland annat tips om vad du kan göra hemma, när barnet cyklar eller leker utomhus.

Teckenspråk: Det nyfödda barnet

Information på teckenspråk om nyfödda barn.

Till toppen av sidan