Aktuellt

Nyhetsarkiv Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Här hittar du nyhetsarkivet med nyheter som publicerats för dig som bor i Region Västernorrland.

Aktuella nyheter i Region Västernorrland

Visa innehåll som:

23 juni: Vaccinera dig mot covid-19 i sommar

Antalet vaccinationsenheter blir färre i sommar, men det finns möjlighet att vaccinera sig mot covid-19 i Västernorrland alla veckor i sommar. Du hittar lediga tider via e-tjänst på respektive enhets sida.

15 juni: Inga medföljande på akuten om inte särskilda skäl finns

I normala fall får du som patient inte ta med dig medföljande in på regionens akutmottagningar. Endast när det finns särskilda skäl till att ha med en närstående eller när du som patient är under 18 år får dina anhöriga följa med in.

15 juni: 1177 direkt Västernorrland erbjuder läkarkontakt via chatt

Från och med i dag den 15 juni, kan du chatta med läkare via 1177 - också på kvällar och helger. Du når tjänsten via 1177.se eller appen "Min vård Västernorrland".

7 juni: Barn-och ungdomsentrén- nu från 6 år

I dag den 7 juni öppnar Barn- och ungdomsentrén upp för barn från 6 år. Verksamheten tar nu emot barn och ungdomar mellan 6 och 12 år.

7 juni: Besöksförbudet på sjukhusen upphör

Den minskade spridningen av covid-19 gör att besöksförbudet vid länets sjukhus upphör från och med den 7 juni.

3 maj: Pollensäsongen på gång igen

Pollensäsongen är aktuell och du som har pollenallergi kan få röda kliande ögon, nästäppa, nysa mycket och drabbas av rinnsnuva. Besvären varierar beroende på hur känslig du är och vilka typer av pollen som finns i luften. Just nu är det låga till måttliga halter al, sälg och björk. Det finns nu en permanent pollenfälla på plats på Sundsvalls sjukhus. Den mäter pollenhalten och är en viktig indikator på hur mycket pollen som finns i omgivningen.

20 april: Lämna tillbaka din snarkmaskin (CPAP) om du inte använder den längre

Om du eller en anhörig har en snarkmaskin hemma som inte längre används ber vi dig att lämna tillbaka den till vården. Snarkmaskinerna kontrolleras och kan sedan användas av en ny patient.

4 april: Fjärde dos för dig som är 65 år eller äldre

Nu erbjuds du som är 65 år eller äldre en fjärde dos vaccin mot covid-19. Anledningen är den ökade smittspridningen i vissa delar av Europa och att vaccinets effekt avtar med tiden.

18 mars: Nytt vaccin på fyra orter i länet

Nu erbjuds det nya vaccinet Nuvaxovid mot covid-19 på fyra vaccinationsenheter i Region Västernorrland. Det kan ges såväl till dig som är ovaccinerad sedan tidigare, som till dig som fått en eller två doser med ett annat vaccin.

16 mars: Barn mellan 12-15 år bör vaccinera sig med två doser

Många av länets ungdomar mellan tolv och femton år har inte tagit sin andra dos vaccin mot covid-19. I dagsläget har runt 1500 av dem som tog den första dosen runt årsskiftet inte tagit dos två – trots att den finns att tillgå på 22 platser i Västernorrland.

8 mars: Dos 4 kan bokas av dig som fyllt 80 år

Från och med i dag kan du som är 80 år eller äldre boka fjärde dosen vaccin mot covid-19. Innan det är möjligt att ta dosen måste det ha gått minst fyra månader sedan förra vaccinationstillfället.

24 februari: Dos 4 blir bokningsbar för 80-plussare

Flertalet kommuner i Västernorrland är nu i slutfasen av vaccineringen med den fjärde dosen mot covid-19 på särskilda boenden för äldre (SÄBO). Om några veckor blir det troligtvis möjligt att du själv kan boka dos 4 om du har fyllt 80 år.

14 februari: Planering pågår för den fjärde dosen

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu en andra påfyllnadsdos (fjärde dos) vaccin mot covid-19 till dig som bor på SÄBO, har hemtjänst eller hemsjukvård samt du som är 80 år och äldre. Berörda personer kommer att bli kontaktade när det är dags för en fjärde dos vaccin mot covid-19.

14 februari: Nu öppnar Barn- och ungdomsentrén för 10-12-åringar

Idag den 14 februari öppnar den nya verksamheten Barn- och ungdomsentrén i Västernorrland. Syftet med verksamheten är att möta barn och ungdomar i ett tidigt skede för att förebygga och motverka negativ utveckling av psykisk ohälsa.

Provtagning endast för dig som arbetar inom sjukvård, tandvård och äldreomsorg

Från och med den 9 februari är det endast personal som arbetar nära patienter inom hälso- och sjukvården och personal inom tandvård och äldreomsorgen som får provta sig för covid-19. Du som inte tillhör dessa grupper behöver inte längre provta dig. Den 9 februari upphör de flesta åtgärderna mot covid-19. I samband med förändringen rekommenderas regionerna att fokusera testning och smittspårning till att skydda sköra grupper inom hälso- och sjukvården samt inom äldreomsorgen.

1 februari: Nu kan du som fyllt 12 år boka tid för vaccination mot covid-19

I dag den 1 februari är det möjligt att boka tid för vaccination mot covid-19 för dig som har fyllt 12 år och uppåt.

24 januari: 2021 rekordår för 1177 Vårdguiden i Västernorrland

Under 2021 gjordes över 5,5 miljoner besök på de regionala sidorna på webbplatsen 1177.se här i Västernorrland. Det är en ökning av antalet besök med hela 70 procent jämfört med 2020.

4 januari: Högkostnadsskyddet har höjts till 1200 kronor från och med 1 januari 2022

Högkostnadsskyddet har från och med 1 januari 2022 höjts från 1 150 kronor till 1 200 kronor.

1177 Vårdguiden på telefon i Västernorrland fyller 10 år

I dag den 26 oktober fyller 1177 Vårdguiden på telefon 10 år här i Västernorrland. Telefonnumret har i dag nått hög kännedom och 95 procent av västernorrlänningarna känner i dag till att det går att ringa 1177 för att få sjukvårdsrådgivning och råd om vård.

Chatta med oss-sök vård digitalt

Vill du chatta så erbjuds du enkel kontakt via vårdchatt hos din regiondrivna hälsocentral eller när du ringer 1177. Du kan påbörja ditt digitala vårdärende genom att svara på förberedande frågor om dina besvär när som helst under dygnet. Du får sedan egenvårdsråd eller råd och bedömning av sjuksköterska, läkare, fysioterapeut eller annan yrkeskategori via chatt på din mobil, surfplatta eller dator.

9 februari: Freja e-ID har ersatts av Freja e-IDplus

Från och med 5 februari upphörde Freja e-id som giltig e-legitimation för 1177 Vårdguiden. Det är en variant som många tonåringar har valt istället för BankID och nu behöver alla som haft Freja e-id därför uppgradera till Freja e-id plus. Det kan du göra genom att besöka ditt ATG-ombud men tänk på att du är symtomfri och inte har covid-19 när du gör uppgraderingen.

2 juni: Beställ hem gratis kondomer via 1177 Vårdguiden

Region Västernorrland erbjuder dig som är 15-26 år möjligheten att beställa gratis kondomer genom att logga in via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

10 februari: Nya råd för igångsättning av förlossning

Nu erbjuds alla gravida i Region Västernorrland igångsättning av förlossning under vecka 41 + (0-2 dagar).

27 november: Nu kan du se dina provsvar i journalen via nätet

Från och med den 27 november kan du även se dina blodprovsvar i journalen via nätet. Du kommer åt din journal genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster med din e-legitimation.

Aktuella artiklar

Till toppen av sidan