Aktuellt i Västernorrland

Innehållet gäller VästernorrlandAKTUELLT

Här hittar du nyheter och aktuella ämnen för dig som bor i Region Västernorrland.

Aktuella nyheter i Region Västernorrland

25 februari: Ny provtagningsstation öppnar i Timrå 26 februari

Fredag 26 februari öppnar en ny provtagningsstation i Timrå där du kan provta dig om du har symtom covid-19. Provtagningsstationen ligger vid IFK Timrås kansli i närheten av NHK Arena.

18 februari: Antikroppsprovtagning pausas

Från och med måndag 22 februari är det inte möjligt att provta dig för antikroppar.

10 februari: Telefonsupport startar för att svara på vaccinationsfrågor

För att ge länets invånare bättre stöd startar Region Västernorrland en telefonsupport för vaccinationsfrågor. Där kan allmänheten ställa frågor kring vaccinationsarbetet i Västernorrland. Telefonsupporten nås via nummer: 0611- 804 00 och nås från och med i dag 10 februari. Här besvaras inte medicinska frågor utan då får du vända dig till din behandlande läkare. Öppettider: måndag-fredag 08.00-18.00, helger 10.00-16.00

10 februari: Lokaler klara för vaccination senare i vår

Under april månad beräknar Region Västernorrland få de stora leveranserna av vaccin till länet. De lokaler som kommer att användas när de flesta invånarna ska vaccineras är:

9 februari: Freja e-id har upphört som e-legitimation

Från och med 5 februari upphörde Freja e-id som giltig e-legitimation. Det är en variant som många tonåringar har valt istället för bankid och nu behöver alla som haft Freja e-id uppgradera till Freja e-id plus. Det kan du göra genom att besöka ditt ATG-ombud men tänk på att du är symtomfri och inte har covid-19 när du gör uppgraderingen.

8 februari: Bär munskydd när du besöker sjukhus, tandläkare eller din hälsocentral

Från och med 8 februari rekommenderas du som fyllt 16 år att bära munskydd när du är patient, besökare eller ledsagare i de lokaler som tillhör avdelningar och mottagningar på regionens sjukhus. Det här gäller också när du besöker hälsocentraler eller tandvården. Rekommendationen kommer även gälla när du ska vaccineras mot covid-19.

1 februari: Förbättrade möjligheter att provta sig för de som saknar e-legitimation

Nu finns det möjlighet även för dig som saknar e-legitimation att testa dig för pågående covid-19 infektion. Bokning av tid gör du då via din hälso- eller vårdcentral, men du testar dig på samma sätt som egenprovtagning.

27 januari: Du som bor med någon med bekräftad covid-19 ska också provta dig via egenprovtagning

Det är viktigt att du som är 15 år eller äldre bokar egenprovtagning covid-19 även om du inte har några symtom. Egenprovtagning ska göras på dag fem efter att den du bor med testade sig för covid-19. Vid symtom ska provtagning däremot ske så snart som möjligt efter att symtomen började.

14 januari: Ny provtagningsstation i Sollefteå i gång

Nu har provtagningsstationen för självtest via drive-in varit i gång i en dag på Risöns camping i Sollefteå. Den öppnade klockan 08.00 i morse och flera hade bokat tid för att självtesta sig för covid-19 sittande i bilen.

11 februari: Resenärer från samtliga länder uppmanas att testa sig för covid-19

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som reser in i Sverige att stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt som möjligt och testa sig för covid-19 i anslutning till inresa och fem dagar efter ankomst.

21 december: Drive-in för att göra ditt självtest covid-19

Från och med i morgon den 22 december är det möjligt att göra ditt självtest covid-19 när du sitter i din egen bil. Region Västernorrland öppnar nu två självprovtagningsstationer i Örnsköldsvik (Skyttis IP) och Härnösand (Högslätten).

21 december: Apoteket i Nyland öppnar som utlämningsställe för självtester covid-19

I dag den 21 december öppnar Apoteket i Nyland som nytt utlämningsställe för självtester covid-19. Om du har ett utsett symtomfritt ombud kan den personen även hämta och lämna in provtagningsmaterial på Apoteket Myran i Nyland.

14 december: Nationella skärpta råd ersätter Västernorrlands regionala råd

Sedan i slutet av november har Västernorrland haft regionala skärpta råd för att minska smittspridningen av covid-19. Nu är råden nationella för att samma regler ska gälla i hela Sverige. De nationella råden ersätter de som tidigare fanns i Västernorrland

9 december: Smittspårning effektivare med smittspårningsenkät

Covid-19 är klassificerad som en allmänfarlig sjukdom och är därmed smittspårningspliktig enligt smittskyddslagen. Region Västernorrland har nu totalt tio heltidstjänster som jobbar med smittspårning. Smittspårarna jobbar i tre olika team.

2 december: Självtest covid-19 kan bokas på nytt efter 14 dagar

Nu kan du som har behov boka ett nytt självtest/egenprovtagning efter 14 dagar. Du ska tidigare ha fått ett negativt provsvar och ha symtom på covid-19 igen.

1 december: Nya regler att symtomfria barn bör stanna hemma om någon i hushållet har covid-19

Från och med i dag den 1 december gäller nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kring att även yngre barn och elever rekommenderas att stanna hemma om de bor hemma med någon som har covid-19.

27 november: Sjukhus ställer in vissa planerade operationer - berörda patienter kontaktas

Sjukhusen i Sundsvall och i Örnsköldsvik har ställt in vissa operationer på grund av pandemin. Detta gäller planerade (elektiva) operationer som kräver inneliggande vård.

Nu prioriteras vem som får vaccineras mot influensa

Nu kommer influensavaccin att prioriteras till personer som riskerar att bli svårt sjuka av influensa och därför rekommenderas vaccination. I Region Västernorrland följer vi nu den prioriteringsordning som gäller vid vaccinbrist.

26 november: Apoteket i Härnösand stänger för flytt 27 november

Apoteket AB i Härnösand kommer att vara stängt fredagen den 27 november eftersom flytt sker till nya lokaler på Kaptensgatan 15 i Coops lokaler.

19 november: Högt tryck för att beställa självtester - begränsning införd

Just nu är det en tillfällig begränsning för att boka ett självtest covid-19. Du kan endast boka ett test per person och månad. Om du blir sjuk inom dessa 30 dagar och har symtom som tyder på att du kan ha covid-19 så ska du kontakta din hälso/vårdcentral och boka en tid för provtagning där i stället.

18 november: Skaffa e-legitimation i god tid till tonåringen inför egenprovtagning covid-19

När din tonåring eller den som du är vårdnadshavare för har fyllt tretton år så behöver hen en egen e-legitimation för att kunna logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och göra egenprovtagning covid-19. Den e-legitimationen ska beställas hos den bank du har så därför är det viktigt att kontakta banken och tillsammans med tonåringen gå in på banken för att skaffa en giltig e-legitimation.

11 november: Hälsocentralen Ramsele nytt utlämningsställe om du vill göra provtagning covid-19

Från och med onsdag 11 november får du som bor i Ramsele, Junsele eller Näsåker ett nytt utlämningsställe där du kan låta ett symtomfritt ombud hämta och lämna in ditt självtest covid-19. Du ska själv ha pågående symtom covid-19 sedan minst ett dygn och ha fyllt 6 år för att få göra ett självtest covid-19.

9 november: Stor efterfrågan på provtagning för covid-19

Nu är det stor efterfrågan på provtagning för covid-19 i Västernorrland.

27 oktober: Dags att vaccinera dig mot säsongsinfluensan

I år är det viktigare än någonsin att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Influensa delar många symtom med covid-19 och sjukvården vädjar nu till allmänheten att vaccinera sig för att inte belasta sjukvården med säsongsinfluensa.

20 oktober: Besöksförbud återinförs igen vid länets sjukhus onsdag 21/10

Nu införs besöksförbud igen på våra sjukhus i länet. Besöksförbudet införs onsdag 21 oktober.

12 oktober: Är du patient eller närstående och önskar mer kunskap om cancer?

Då erbjuds du eller anhörig att delta i Region Västernorrlands cancerskola. Cancerskolan består av sex träffar med olika teman där du/ni får faktainformation om cancer och möjlighet att träffa och prata med andra i liknande situation. Anmäl dig via telefon- se nedan och det finns möjlighet att delta på distans via länk.

5 oktober: Nytt telefonnummer när du bokar remitterad vård utanför länet

Nu är det ett nytt telefonnummer som gäller om du ska boka resa och hotell när du fått en remiss för vård utanför länet. Du bokar via Big Travel liksom tidigare men telefonnumret är 040-625 08 30.

1 oktober: Gravid eller nyligen fött barn? Gör din röst hörd

Du som är gravid eller nyligen har fött barn har nu möjlighet att delta i Graviditetsenkäten. I den får du tillfälle att svara på frågor om hur du upplever vården och din egen hälsa under graviditet, efter förlossning och ett år efter förlossning.

6 oktober: Apoteket Själevad nytt utlämningsställe för egenprovtagning covid-19

Apoteket i Själevad startar i dag 6 oktober som ytterligare ett utlämningsställe för egenprovtagning covid-19.

18 september: Viktigt att personer med symtom inte hämtar ut självtest på Apotekets utlämningsställen

För att utlämningen av självtest ska fungera så effektivt som möjligt och med minsta möjliga risk för smittspridning av covid-19, vädjar apoteken nu till kunderna som behöver testa sig att ta ansvar och följa rekommendationerna.

9 september: Egen provtagning för barn från 6 år

Nu är det möjligt att beställa självtest covid-19 för ditt barn om det har fyllt 6 år. Barnet ska ha pågående symtom covid-19. Då kan du som vuxen hjälpa till att provta ditt barn. Om barnet har fyllt 13 år kan det beställa provtagningsmaterialet själv.

23 september: Nu ska du få ditt provsvar för ditt självtest inom 48 timmar

Labbet som analyserar proverna från egenprovtagning har nu uppgraderat för att öka kapaciteten och installerat ny teknik. Det dröjer nu 48 timmar innan du får ditt provsvar när du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

26 augusti: Gynekologisk cellprovtagning återupptas

Nu återupptas gynekologisk cellprovtagning igen i Region Västernorrland.

25 augusti: 28 personer kan ha fått felaktigt besked om att de har covid-19 efter Egen provtagning

Två laboratorier som analyserar tester för covid-19 åt nio regioner i landet har på grund av tekniska problem lämnat felaktiga provsvar. Det meddelade Folkhälsomyndigheten idag.

24 augusti: Nattjour för covid-19 transporter

Nu blir det enklare för dig som vårdats för covid-19 att åka hem från sjukhuset. Från och med idag den 24 augusti går det att beställa transport även på natten.

10 augusti: Beställ hem gratis kondomer via 1177 Vårdguiden

Region Västernorrland erbjuder nu dig som är 15-26 år möjlighet att beställa gratis kondomer genom att logga in via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Även elevhälsan, Mittuniversitetet och fritidsgårdar runtom i länet kommer ha kondomer som de kan dela ut vid efterfrågan i höst.

24 juli: Ådalshälsan blir utlämningsställe i Kramfors om du vill göra egen provtagning covid-19

Från och med tisdag 28 juli kan du som bor i Kramfors med omnejd utse ett symtomfritt ombud som hämtar och lämnar in ditt självtest covid-19 på Ådalshälsan. Du ska ha pågående symtom covid-19, vara folkbokförd i Västernorrland och ha fyllt 15 år för att få testa dig.

1 juli: Självtesta dig via 1177 Vårdguiden för att se om du har covid-19

Nu kan du som har någon form av covid-19-symtom och som är folkbokförd i Västernorrland ta ett prov på dig själv för att se om du har covid-19

24 juni: Covid-19-transporter för barn

Region Västernorrlands covid-19-transporter kan nu även användas för att transportera barn. Fordonen är utrustade med en fastsättningsanordning som heter Pedi-mate som gör det möjligt att barn som väger mellan 4,5-18 kilo kan spännas fast sittande eller liggande på fordonets bår.

18 augusti: Förändrade patientavgifter från och med 1 september

Från 1 september 2020 ändras vissa patientavgifter inom Region Västernorrland.

12 juni: Tre tusen prover i veckan ska analyseras

Det pågår nu ett intensivt arbete inom Region Västernorrland för att på olika sätt öka provtagningskapaciteten för covid-19 från och med måndag den 15 juni. Främsta syftet med provtagning är att personer med lindriga symtom ska kunna återgå till arbete.

10 juni: Provtagning för covid-19 erbjuds alla invånare med symtom från och med 15 juni

Region Västernorrland ökar provtagningskapaciteten. Från och med 15 juni får alla invånare med symtom provtas i Västernorrland. Målet är att öka antalet provtagningar från drygt 1 000 per vecka till 3 000 per vecka i enlighet med nationellt satta mål.

4 juni: Ny nationell telefonlinje med information om covid-19 på olika språk

Nu finns en nationell telefonlinje dit man kan ringa för att få svar på allmänna frågor om coronaviruset covid-19 på olika språk. Telefonlinjen bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer i regionerna. De talar arabiska, somaliska,persiska/dahri, tigrinja/amarinja och ryska.

3 juni: Nytt om sjukresor

Från och med 1 juni 2020 finns en ny typ av sjukresetransporter som är ett mellanting mellan vanlig sjuktransport och ambulans. Transportformen kompletterar de varianter som redan funnits sedan april. Transportformen är till för dig som har misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19.

30 april: Patientavgift för digitala vårdmöten börjar gälla från 1 maj

Den pågående coronapandemin har lett till högt tryck på nya lösningar, som att kunna erbjuda digitala alternativ till fysiska möten där det är möjligt. Flera verksamheter inom Region Västernorrland tar steg för att erbjuda digitala vårdmöten. Nu har beslut fattats om nivå på patientavgift som ska tas ut, och dessa börjar gälla från 1 maj.

15 april: Vänta inte med akuta vårdbesök

Färre personer än normalt söker sig till länets akutmottagningar. Det gäller även personer med allvarliga akuta sjukdomar vilket inte är bra.

7 april: Ungdomsmottagningars journalinformation nu på journal via nätet

Från och med 6 april kan ungdomar som fyllt 16 år ta del av sin journalinformation från länets ungdomsmottagningar i Journal via nätet.

Nu kan du ställa din allmänna fråga om coronaviruset via chatbot

Nu har 1177.se en chatbot, som Västra Götalandsregionen har tagit fram. Här kan du chatta och ställa allmänna frågor om coronaviruset.

Självskatta dina symtom med självskattningstest

Coronavirus/covid-19: Ska jag kontakta vården eller räcker det med att stanna hemma med mina symtom? Nu har Region Västernorrland en egen version av självskattningstestet.

20 mars: Kom till ditt bokade besök!

Om du har bokat tid för att besöka någon av våra mottagningar på våra sjukhus och inte har fått besked om någon förändring så är det viktigt att du kommer till ditt besök!

Aktuellt om coronavirus i Västernorrland

Här hittar du aktuell information om coronavirusinfektion, covid-19 i Region Västernorrland.

10 februari: Nya råd för igångsättning av förlossning

Nu erbjuds alla gravida i Region Västernorrland igångsättning av förlossning under vecka 41 + (0-2 dagar).

27 januari: Information till dig som har fått brev från BUP om neuropsykiatrisk utredning

Region Västernorrland har beslutat att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar från och med den 1 mars 2020. Det här betyder att du som fått ett brev där det står att du kan söka på egenvårdsremiss inte längre kan göra det.

1 januari: Höjt högkostnadsskydd och nya egenavgifter för sjukresa i Västernorrland

Från och med 1 januari 2020 gäller nya egenavgifter för sjukresa och högkostnadsskyddet för sjukresa har höjts.

2 december: Från och med 10 december behöver du ha e-legitimation för att logga in på 1177.se

Från och med den 10 december 2019 kommer du inte längre kunna logga in på 1177.se med lösenord och sms utan du behöver ha BankID eller Freja eID Plus. Orsaken är att säkerhetskraven på digitala tjänster har ökat.

27 november: Nu kan du se dina provsvar i journalen via nätet

Från och med den 27 november kan du även se dina blodprovsvar i journalen via nätet. Du kommer åt din journal genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster med din e-legitimation.

Aktuella artiklar

Till toppen av sidan