Nyhetsarkiv Västernorrland

23 november: Nu införs tidigt ultraljud för gravida i vecka 13

Innehållet gäller Västernorrland

Från och med 4 december kommer alla gravida i länet att erbjudas ett tidigt ultraljud i graviditetsvecka 13. Ultraljudet syftar till att hitta många anatomiska fosteravvikelser och missbildningar och kommer att erbjudas kostnadsfritt vid alla tre sjukhus i länet.

Doktor flyttar ultraljudsscannerinstrument över gravid kvinnas mage
Från den 4 december kommer gravida kvinnor kunna få ett tidigt ultraljud redan vecka 13.

Detta är ett tillägg till ultraljudet i graviditetsvecka 19 och en liknande organscreening av fostret sker vecka 13. Erbjudandet ges på regionens tre sjukhus från och med 4 december.

- Det finns en mycket stark önskan från gravida kvinnor att få ett tidigare ultraljud. Förutom allvarliga fosteravvikelser kan den gravida exempelvis få veta om hon väntar fler än ett barn eller om det exempelvis skett ett osynligt missfall, säger överläkare Jesper Agrell, ansvarig för sektion ultraljud, länsverksamhet obstetrik och gynekologi, Region Västernorrland.

Det är första gången kvinnosjukvården utökar sitt tjänsteutbud inom ultraljudssektionen sedan KUB började erbjudas 2008.

Komplement till senare ultraljud

Alla gravida i Västernorrland erbjuds sedan tidigare ett ultraljud i graviditetsvecka 19. Planerna på att erbjuda tidigt ultraljud runt graviditetsvecka 13 fanns redan för flera år sedan men blev uppskjutet, först på grund av pandemin och därefter på grund av personalbrist.

- Vi har velat erbjuda detta länge eftersom vi vill hinna utreda fosteravvikelser innan abortgränsen i graviditetsvecka 21+6 passerats, säger Jesper Agrell.

Ultraljud under vecka 19 behövs också fortsatt för att hitta de allvarliga fosteravvikelser som inte kan ses i graviditetsvecka 13.

KUB eller tidigt ultraljud

För gravida som vill undersöka sannolikheten för att barnet har en kromosomavvikelse erbjuds liksom tidigare KUB-testet. Det är ett kombinerat ultraljud och blodprov som görs någon gång mellan vecka 11 och 14 i graviditeten. Gravida som väljer att göra KUB kommer inte att kunna göra tidigt ultraljud i vecka 13.

- Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda både KUB och tidigt ultraljud till de gravida. De som väljer att genomgå KUB får alltså inte också tidigt ultraljud, säger Jesper Agrell.

Till toppen av sidan