Nyhetsarkiv Västernorrland

23 januari: Region Västernorrland har landets största ökning av HPV-vaccinationer

Innehållet gäller Västernorrland

Allt fler kvinnor väljer att vaccinera sig mot HPV och Region Västernorrland är den region i Sverige som har haft störst procentuell ökning av antal vaccinerade sedan mitten av december och fram till mitten av januari.

Unga kvinnor genrebild
Alla barn erbjuds HPV-vaccin i årskurs 5. Nu får dessutom även kvinnor som är födda mellan 1994 och 2001 vaccinera sig gratis.

Just nu pågår projektet ”Utrota livmoderhalscancer” i Sverige. Det innebär att alla kvinnor som är födda mellan 1994 och 2001 får ett brev hem i brevlådan med erbjudande om att vaccinera sig kostnadsfritt. Satsningen ingår i en nationell forskningsstudie.

Dryg tredjedel av målgruppen vaccinerad

Målet är att öka vaccinationsgraden mot HPV även bland kvinnor som inte fått vaccinet inom det allmänna vaccinationsprogrammet, samt att förstärka skyddet hos redan vaccinerade kvinnor som är 20 år eller äldre.

I Västernorrland ökade HPV-vaccinationerna bland kvinnor mellan 23 och 30 år med 1,7 procent från den 18 december till och med den 15 januari. Det innebär att ökningen är störst i landet. Över 36 procent av målgruppen är nu vaccinerad.

Behöver nå fler på landsbygden

-  Många valde att vaccinera sig i vaccinationslokalen i Birsta City före julruschen, säger Ann-Mari Alenius Sjödin, sjuksköterska och vaccinationssamordnare.

Vaccinet kan tas i samma vaccinationslokaler som erbjuder vaccin mot influensa och covid-19. Information om bokning med mera finns på sidan Vaccination mot HPV

-  Vi har till exempel givit 326 doser från 1 oktober fram till i dag i just Birsta. Det vi behöver göra nu är att öka takten utanför städerna, i till exempel Kramfors, Sollefteå och Härnösands kommun, där inte lika många har valt att vaccinera sig hittills säger Ann-Marie.

Den som vaccinerar sig hjälper till att utrota

HPV är ett virus som i vissa fall kan leda till cancer. Vaccin mot HPV ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och alla barn erbjuds vaccinera sig i årskurs 5, men den som är 20 år eller äldre behöver fylla på vaccinet för att ha ett fullgott skydd.

Tidigare har den som vaccinerat sig utanför vaccinationsprogrammet fått bekosta vaccinet själv.

- Jag hoppas så många som möjligt hoppar på. Alla som vaccinerar sig är med och utrotar livmoderhalscancer, säger Ann-Mari Alenius Sjödin

Till toppen av sidan