Nyhetsarkiv Västernorrland

2 september: Prova att chatta med 1177 direkt Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Antalet chattsamtal till 1177 direkt Västernorrland har successivt ökat under de över två månader tjänsten varit tillgänglig. Det är dock fortfarande många västernorrlänningar som inte vet att det går att välja chatt eller videomöte när du ringer till 1177.

Thomas Eliasson, läkare, porträttbild
Thomas Eliasson är en av de specialistläkare som du kan få chatta med när du kontaktar 1177 direkt Västernorrland.

Sedan lanseringen den 15 juni till och med 15 augusti har 3 336 chattbesök genomförts. 561 av dessa besök har varit chatt med enhetens läkare.

1177 direkt Västernorrland är först ut i Sverige med att erbjuda möjlighet till läkarkontakt både kvällstid och helger för de som behöver chatta med en läkare.

Vill du få rådgivning eller hjälp med ditt recept eller bli hänvisad vidare kan du med fördel kontakta 1177 via chatten. Via chatten kan du även förnya vissa sjukintyg om du har ett läkarintyg.

Att det nu finns ytterligare ett sätt för invånarna i Västernorrland att kontakta läkare och sjuksköterskor ökar både tillgängligheten och avlastar hälsocentralerna som därmed får bättre möjlighet att ta hand om de patienter som behöver ett fysiskt möte.

Thomas Eliasson har jobbat som läkare i 40 år och är en av fyra läkare som hjälper de invånare som kontaktar 1177 direkt Västernorrland via chatt.

-  Vi har oerhört tacksamma och förstående patienter som är glada att få snabb service med sitt vårdärende. Vi har också ett bra samarbete med våra telefonsjuksköterskor som ser till att vi får rätt ärenden fördelade till oss som vi läkare sedan kan bedöma säger Thomas Eliasson, specialistläkare 1177 direkt Västernorrland.

Feber, receptförnyelse och läkemedelsfrågor

De frågor som kommer till Thomas och hans kollegor handlar ofta om:
febersjuka barn, hosta som inte ger sig, receptförnyelse, utslag med prickar och olika läkemedelsfrågor. Det finns även mer intima frågor som erektionsproblem och då är det en fördel att Thomas har många års erfarenhet som urolog.

-  Chatten passar även för dem som vill ta upp känsliga frågor om sin hälsa ostört med en person via dator eller mobil utan att vara på plats personligen på sin hälsocentral, säger Thomas Eliasson.

Under augusti utökades bemanningen med fler sjuksköterskor.
-  Vi hoppas att fler och fler väljer att chatta eller starta ett videomöte om de snabbt behöver egenvårdsråd eller rådgivning för sina åkommor, säger Thomas.

Mer information om 1177 direkt och tjänsten

 

 

 

 

 

Till toppen av sidan