Nyhetsarkiv Västernorrland

Region Västernorrland erbjuder testning för prostatacancer

Innehållet gäller Västernorrland

Utskicken till män som bor i Västernorrland och fyller 50 eller 56 år fortsätter under 2024. Breven innehåller erbjudande om att testa sig för prostatacancer.

Johan Styrke vid dataskärm
Johan Styrke, överläkare inom länsverksamhet urologi i Region Västernorrland, använder ultraljud för att beräkna prostatavolym för de män som visat sig ha ett förhöjt PSA-värde och utreds vidare inom urologin.

-  Organiserad prostatacancertestning ger goda möjligheter att i ett tidigt skede upptäcka allvarlig prostatacancer innan sjukdomen sprids och blir obotlig. Syftet är ytterst att rädda liv, säger Johan Styrke, överläkare inom länsverksamhet urologi, Region Västernorrland.

Boka tid för blodprov

Erbjudandet är frivilligt och de som vill testa sig bokar själv en tid på sin hälsocentral. Vissa hälsocentraler erbjuder även drop in-tider.

På hälsocentralen lämnar männen ett blodprov (PSA-blodprov). Några veckor efter provtagningen kommer svar på provet.

Beroende på hur lågt PSA-värdet är erbjuds de som tagit testet ett nytt PSA-blodprov om två eller sex år. I de fall PSA-värdet är förhöjt erbjuds männen en undersökning av prostatan på en urologmottagning.

Ett eget val

Förhöjt PSA-värde kan bero på godartad prostataförstoring, prostatainflammation eller prostatacancer.

-  Det är viktigt att betona att brevet i första hand innehåller information och att var och en får bestämma om man vill testa sig. Vi berättar om fördelarna och även om nackdelarna. Det finns till exempel en risk att få en diagnos av en mindre farlig prostatacancer som aldrig skulle ha lett till en sjukdom med symtom, säger Johan Styrke.

En stor fördel är att färre män kommer att drabbas av spridd prostatacancer, vilket både bidrar till att minska lidande och död i samhället och sparar på sjukvårdens resurser.

– Inledningsvis kommer antalet PSA-provtagningar hos hälsocentralerna att öka något. På sikt kan det leda till att färre PSA-prover tas totalt sett och belastningen kommer då åter att minska på sjukvården, säger Johan Styrke.

Provtagning kostnadsfri

Brevet skickas ut från och med vecka 36 och framåt. Själva provtagningen är kostnadsfri men om du kallas till vidare utredning är det ordinarie patientavgift som gäller.

Mer information

Det finns ett kansli som sköter den organiserade prostatacancertestningen i norr. Dit går det att vända sig om du har frågor och synpunkter.

Telefonnummer: 090-785 93 05
Telefontid: tisdag klockan 09.00-11.00 och torsdag klockan 09.00-11.00

Läs gärna mer om PSA-blodprov och erbjudandet här på 1177.se:
www.1177.se/Vasternorrland/blodprov-psa

 

 

Till toppen av sidan