Hjälpmedel

Träning, vård och behandling i Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

Här kan du läsa om hjälpmedel för träning, vård och behandling.

Innehåll - Träning, vård och behandling i Västerbotten

Visa innehåll som:
Behandlingsortos – skor och skenor för PEVA

Ortosen används för att behandla PEVA hos barn. Den består av en speciell sko som sitter ihop med en justerbar metallskena. Ortosen gör att resultatet efter gipsning eller operation blir bättre.

Fotbäddar

Fotbäddar är personligt utprovade sulor som ligger i skorna under hela foten. Fotbäddens uppgift är att vara ett stöd för foten.

Fotbäddar och skor för dig som har diabetes

Personer med diabetes har kraftigt ökad risk för att få sår på fötterna. Du kan minska risken genom att använda bra skor tillsammans med personligt utprovade sulor, så kallade fotbäddar.

Kilsula i sko

En kilsula i skon kan hjälpa och lindra smärta om du har artros i knäleden. Med en kil avlastar du den del av knäet som är påverkat.

Ledad knäortos – Genu Range

En ledad knäortos kan hjälpa till att stabilisera, förhindra felaktiga rörelser eller stödja musklerna runt knäet. Ortosen kan till exempel användas för att stabilisera en fraktur på knäskålen, ledytorna på lårbenet eller på underbenet.

Ortos som avlastar hälen

En ortos för hälen hjälper till att hålla din fot i en normal position och avlastar hälen. Den används för att förebygga och behandla hälsår för dig som ligger långa stunder i sängen.

Plastkorsett

En plastkorsett hjälper dig att stabilisera och avlasta ryggen. Du kan få en plastkorsett för att till exempel minska smärta, säkerställa operationsresultat eller för att få bättre balans som gör det lättare att sitta eller stå.

Skoändringar

För att bättre anpassa dina skor efter dina behov går det att göra skoändringar. Det kan hjälpa dig som till exempel har problem med benlängdsskillnad, ovanlig fotform eller har problem med att foten tippar utåt eller inåt.

Stel halskrage

En halskrage hjälper dig att stabilisera, förhindra felaktiga rörelser och stödja musklerna i halsen. Du kan få en halskrage för att till exempel stabilisera en fraktur på nackkotorna, lindra smärta, minska risken för att förvärra skadan eller för att säkerställa ett operationsresultat.

Ståskal

Ett ståskal är ett hjälpmedel för den som inte har möjlighet att stå själv, antingen på grund av en medfödd skada eller på grund av en skada som uppkommit senare i livet. Ståskalet gör så att man kan stå upprätt genom stöd av benen och bålen.

Trepunktskorsett

En trepunktskorsett hjälper dig att stabilisera, förhindra felaktiga rörelser, korrigera och avlasta ryggen. Du kan få en trepunktskorsett för att till exempel lindra smärta, säkerställa ett operationsresultat eller minska risken för att förvärra skadan.

Till toppen av sidan