Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Träning, vård och behandling i Västerbotten

Kilsula i sko

Innehållet gäller Västerbotten

En kilsula i skon kan hjälpa och lindra smärta om du har artros i knäleden. Med en kil avlastar du den del av knäet som är påverkat.

Kilsulan sätter du in i skon. Den kan vara högre på antingen insidan eller utsidan. Kilen vinklar om ställningen i fotleden som i sin tur påverkar knäet. Har du fått en kil som är högre på insidan kommer den att påverka knäet så du blir mer hjulbent. Har du fått en kil som är högre på utsidan kommer den påverka att knäet så att du blir mer kobent.

Användning av kil

Vid artros är brosket i knäleden helt eller delvis utslitet och knäets egen dämpning är sämre. Använd därför kilsulan i en sko som är stabil och har bra stötdämpning.

Använd gärna skor med uttagbar sula eftersom kilsulan tar en del plats i skon. Om det känns som att benet är längre med kilsulan i skon kan du använda en korkkil eller tunn sula i den andra skon för att jämna ut skillnaderna. 

Du kan flytta kilsulan mellan dina olika skor. Välj skor där de ryms och fungerar bra. Vissa skor är för trånga för att rymma extra sulor. Försök att bara använda den typen av skor under kortare stunder.  

Öka användningen stegvis

När du använder kilsula för första gången kan det vara bra att successivt vänja sig vid den förändrade ställningen för fot och knä. Använd därför kilsulan eller kilsulorna under kortare stunder. Trappa sedan upp användandet stegvis, från en timme till hela dagar under en tvåveckorsperiod. Vissa tycker att det går fortare än så att vänja sig vid och känna en positiv effekt av kilsulan, men det är individuellt.

Efter någon månad har de flesta fått en bra uppfattning om den effekt som kilsulan ger.

Kontakta din läkare om du inte tycker att kilarna ger effekt efter några veckors användning. Kontakta ortopedteknik om du inte tycker att kilarna passar bra.

Lånevillkor

För dig som har fått en kil från ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så är hjälpmedlen ett lån som du ansvarar för under lånetiden. Om du skadar ditt hjälpmedel eller om du tappar bort det kan du bli ersättningsskyldig.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan