Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Träning, vård och behandling i Västerbotten

Stel halskrage

Innehållet gäller Västerbotten

En halskrage hjälper dig att stabilisera, förhindra felaktiga rörelser och stödja musklerna i halsen. Du kan få en halskrage för att till exempel stabilisera en fraktur på nackkotorna, lindra smärta, minska risken för att förvärra skadan eller för att säkerställa ett operationsresultat.

Använd halskragen på det sätt som din läkare har informerat om. Läkaren beslutar också hur ofta du får ta av halskragen, till exempel för att kunna tvätta sig. Använd alltid kragen väl åtdragen. Om kragen sitter för löst ger den inte tillräckligt med stöd och kan lätt skava.

Tips för dig som använder halskrage

Du kan ha svårare för att sitta, klä dig och duscha som tidigare om du använder halskrage. Du kan också behöva hjälp med vissa hygienrutiner. Fråga din läkare om du får eller inte får ta av dig halskragen för att duscha.

Sitt rak i ryggen för att få en bekväm ställning. En lite högre stol med karmstöd brukar fungera bra, gärna med en så kallad kildyna eller förhöjningsdyna. Sängen bör inte vara för låg, utan madrassen ska helst nå upp till knävecket när du står bredvid sängen. Då blir det lättare att komma i och ur den.

När du ligger ner är det viktigt att du ligger plant för att behålla en bekväm position i halskragen. För många kuddar eller en felaktig position i sängen kan lyfta upp nacken för högt och göra så att halskragen trycker och känns obekväm. Om du reser upp sängens ryggdel för att sitta i sängen, är det viktigt att du placerar dig rätt i sängen för att få stöd för ryggen och sitta bekvämt.

Rengöring och skötsel

Rengör halskragen med en trasa, ljummet vatten och mild tvål. Torka kragen torr så att du kan ta på den igen. Du kan också använda desinfektionsmedel på kragens plastdetaljer om det behövs. Vissa kragar har ett överdrag av tyg som går att ta av, byta ut och tvätta. Låt det sedan lufttorka i rumstemperatur.

Kontakta ortopedteknik om du har problem med passform eller slitage.

Lånevillkor

För dig som har fått en halskrage från ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så ansvarar du för hjälpmedlet under behandlingstiden. Om du skadar ditt hjälpmedel eller om du tappar bort det under behandlingstiden kan du bli ersättningsskyldig.

Halskragen är en engångsprodukt som du inte behöver lämna tillbaka när behandlingen är klar.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan