Träning, vård och behandling i Västerbotten

Nattkorsett

Innehållet gäller Västerbotten

En nattkorsett används för att behandla skolios. Den ska korrigera din ryggrad för att minska risken att krökningen ökar.

Behandlingen med korsett pågår oftast så länge som du fortfarande växer.

Använd bara korsetten när du ligger ner på natten och inte belastar ryggen. Din läkare bestämmer hur ofta du ska använda korsetten.

Så här tar du på dig en nattkorsett

Använd alltid en tunn t-shirt eller ett linne under korsetten.

Ta på dig korsetten så här:

  1. Öppna korsetten så pass mycket att du kan ta dig in i den. Sätt den runt bålen med öppningen på framsidan av kroppen.
  2. Placera midjeintaget i midjan. Det ska vara precis ovanför höftens övre kant, bäckenkammen, och nedanför revbenen.
  3. Lägg dig på rygg för att spänna korsetten. Du ska dra åt så som markeringarna på banden visar. Du kan behöva spänna banden flera gånger för att de ska hamna i rätt läge.
  4. Spänn först bandet i mitten.
  5. Spänn därefter bandet längst ner.
  6. Spänn sedan bandet högst upp.

När korsetten är åtdragen kan du röra dig fritt i sängen och sova i den position som är mest bekväm.

Tips för dig som använder nattkorsett

För att vänja kroppen vid korsetten är det bra att öka tiden som du använder den lite i taget. Börja med att använda korsetten i 30 minuter. Går det bra kan du använda korsetten dubbelt så mycket varje natt. Till exempel kan du först öka från 30 minuter till en timme. Sedan från en timme till två timmar. Fortsätt så tills du kan ha korsetten hela natten.

Om det känns obekvämt kan du ta av dig korsetten och prova igen nästa dag. Du kan ha banden lite lösare i början. Det tar oftast mellan två och tre veckor att vänja sig vid korsetten.

Det är vanligt att det uppstår rodnad, men den ska försvinna snabbt efter att du har tagit av dig korsetten. Kontakta ortopedteknik om det uppstår rodnader eller obehag som inte försvinner. Samma sak gäller om du har problem med slitage eller hur den passar.

Rengöring och skötsel

Det är viktigt att du rengör och sköter om korsetten för att den ska fungera så bra som möjligt. Rengör korsetten med en trasa, ljummet vatten och mild tvål. Torka av korsetten och låt den lufttorka i rumstemperatur. Du kan också använda desinfektionsmedel. Skumplasten på insidan suger inte åt sig vatten, så det gör inget om korsetten blir blöt.

Lånevillkor

För dig som har fått en korsett från ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så ansvarar du för hjälpmedlet under behandlingstiden. Om du skadar ditt hjälpmedel eller om du tappar bort det under behandlingstiden kan du bli ersättningsskyldig.

Korsetten är specifikt tillverkad och passar bara dig. Därför behöver du inte lämna tillbaka den när behandlingen är klar. Vill du kassera korsetten går det bra att lämna tillbaka den till ortopedteknik.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan