Aktuellt

Här kan du läsa nyheter och aktuellt från 1177 Vårdguiden. För att se lokala nyheter måste du välja region längst upp på sidan.

Innehåll - Aktuellt

Nya kontaktuppgifter för frågor om resebidrag för sjukresor

Från och med 1 januari 2021 bildar Region Västerbotten och Länstrafiken i Västerbotten en gemensam beställningscentral för serviceresor. För dig som patient gäller samma telefonnummer som tidigare för bokning av resor. Har du frågor om resebidrag gäller ett nytt nummer.

Ny möjlighet till vaccination mot influensa

Du som inte hunnit vaccinera dig mot influensa kan nu boka tid hos en privat aktör som Region Västerbotten anlitat. Erbjudandet gäller dig som är 65 år och äldre, gravid eller har en kronisk sjukdom. Vaccinationerna kommer att erbjudas på flera orter över hela länet och du betalar ingenting för att vaccinera dig.

Sänkt avgift för resor till vården med bil

Nu har egenavgiften för dig som är över 70 år eller riskerar att bli allvarligt sjuk i covid-19 sänkts om du behöver ta egen bil till ditt vårdbesök.

Ingen avgift för sena avbokningar

Du som har symtom som kan tyda på covid-19 behöver avboka ditt besök i vården eller tandvården. Nu har regionen tillfälligt tagit bort avgiften för sena avbokningar.

Förnya dina recept i tid innan jul

Nu är det hög tid att förnya recept som går ut i slutet av december. I år är det extra viktigt att du är ute i god tid på grund av pandemin.

Ett viktigt år för influensavaccination

Du som riskerar att bli allvarligt sjuk om du får influensa rekommenderas att vaccinera dig. I år är det särskilt viktigt på grund av den pågående coronapandemin. För dig är vaccinationen kostnadsfri.

Besöksförbud vid länets BB-avdelningar

Från och med den 12 november får du som partner eller närstående inte besöka BB-avdelningen. Du som inte har symtom kan fortfarande vara med vid förlossningen.

Ny rekommendation för dig som bor med någon med bekräftad covid-19

Du som bor med någon som har bekräftad covid-19 uppmanas att stanna hemma. Det gäller för dig som är i gymnasieåldern och äldre. Det är Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsläkare som står bakom den nya rekommendationen.

Gravid eller nyss fött barn? Region Västerbotten vill veta vad du tycker om vården

Från den 1 december har du som är gravid eller nyss fött barn i Västerbotten möjlighet att delta i en graviditetsenkät. I den får du svara på frågor om hur du upplever vården under graviditet, efter förlossning och ett år efter förlossning. Du får också svara på frågor om din egen hälsa.

Ny plats för egenprovtagning i Umeå

På måndag den 28 september flyttar ut- och inlämningsstationen för provtagningskit för covid-19 i Umeå till en barack vid Gösta Skoglunds väg 8, nära det tält som tidigare använts.

Behöver mitt barn lämna prov för covid-19?

Barn under sex år behöver oftast inte provtas. Barn mellan sex till 12 år kan lämna prov på hälsocentralen eller genom egenprovtagning. Tonåringar kan lämna prov genom egenprovtagning.

Nu kan du få din faktura digitalt

Region Västerbotten erbjuder nu möjligheten att betala för vårdbesök med e-faktura. Då får du fakturan direkt till din internetbank i stället för en pappersfaktura hem i brevlådan.

Digitalt stödprogram för dig som vill bli nikotinfri

Nu kan du som röker, snusar, använder vattenpipa eller e-cigaretter få hjälp att bli nikotinfri med det digitala stöd- och behandlingsprogrammet Min nikotinfria resa.

Bedragare påstår att de är från 1177 Vårdguiden

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177 Vårdguiden. Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis BankID.

Till toppen av sidan