Aktuellt

Här kan du läsa nyheter och aktuellt från 1177 Vårdguiden. För att se lokala nyheter måste du välja region längst upp på sidan.

Innehåll - Aktuellt

Visa innehåll som:

Se dina journalanteckningar från 1177 Vårdguiden på telefon

Sedan den 10 juni 2021 kan du läsa dina journalanteckningar från 1177 Vårdguiden på telefon när du loggar in på 1177.se.

Tips för säkrare bad- och båtturer

Att vara på stranden och ute på sjön är ofta roligt och härligt. Men om du inte är uppmärksam och har respekt för vattnet är det lätt att en olycka sker.

Brister upptäckta i andningshjälpmedel och hemrespiratorer från Philips

Tillverkaren Philips har upptäckt vissa säkerhetsbrister i sina andningshjälpmedel och hemrespiratorer. Det gäller ungefär 150 patienter i Region Västerbotten och du som berörs kontaktas av vården för råd kring fortsatt användning.

Behandla såren rätt i sommar

De flesta små sår läker av sig själv utan att du behöver söka vård. Men det är viktigt att hålla såret rent för att undvika infektion. Karin Granberg, specialist i allmänmedicin ger råd om sårvård i sommar, berättar vad du själv kan göra och när du ska kontakta vården.

Så tycker västerbottningarna om vården före, under och efter graviditet

Hittills har 1 570 personer i Västerbotten delat med sig av sina erfarenheter från mödrahälsovården och förlossningsvården genom att svara på en enkät. De allra flesta är nöjda.

Avboka ditt vårdbesök i tid och slipp avgift

Från och med den 1 juni behöver du betala en avgift på 200 kronor för sent avbokade vårdbesök. Avgiften har varit tillfälligt borttagen men gäller nu igen.

Lämna cellprov – även under pandemin

Cellförändringar syns inte och ger vanligtvis inga besvär. Därför är det viktigt att gå på cellprovtagning varje gång du blir kallad. Undersökningen är gratis och kan rädda liv.

Fortsatt åldersgräns för Astra Zenecas vaccin

Region Västerbotten fortsätter att vaccinera personer som är 65 år och äldre med Astra Zenecas vaccin. Personer under 65 år kan erbjudas andra vaccin utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Ny kontaktväg för barn och unga i Västerbotten som mår psykiskt dåligt

Den 7 april öppnar kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten. Dit ska vårdnadshavare eller närstående till barn i åldern 6–17 år i första hand ringa när ett barn mår psykiskt dåligt. Det gäller också dig som är barn eller ung och själv vill ta kontakt med vården.

Besöksregler i samband med graviditet och förlossning

Du som är partner eller närstående får följa med till mödrahälsovården under graviditeten och även till BB efter förlossningen. Det gäller i mån av plats och så länge du inte har symtom som kan tyda på covid-19.  Reglerna gäller tills vidare. 

Enklare att hitta på Norrlands universitetssjukhus med digital karta

Nu lanseras en digital karttjänst som gör det smidigare för dig som besökare att hitta på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Boka ditt nästa besök via 1177.se

Fler och fler verksamheter inom Region Västerbotten erbjuder dig möjligheten att själv boka din tid via nätet. Boka ditt nästa vårdbesök genom att logga in på 1177.se.  

Nya kontaktuppgifter för frågor om resebidrag för sjukresor

Från och med 1 januari 2021 bildar Region Västerbotten och Länstrafiken i Västerbotten en gemensam beställningscentral för serviceresor. För dig som patient gäller samma telefonnummer som tidigare för bokning av resor. Har du frågor om resebidrag gäller ett nytt nummer.

Nu kan du få din faktura digitalt

Region Västerbotten erbjuder nu möjligheten att betala för vårdbesök med e-faktura. Då får du fakturan direkt till din internetbank i stället för en pappersfaktura hem i brevlådan.

Bedragare påstår att de är från 1177 Vårdguiden

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177 Vårdguiden. Om någon okänd skulle kontakta dig via telefon eller sms ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis bank-id.

Minska risken för magsjuka under rötmånaden

I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Då är temperaturen och luftfuktigheten vanligen som högst och bakterier frodas lättare. Det är en tid då antalet fall av magsjuka ökar, men genom att förvara och laga mat på rätt sätt kan du minska risken att drabbas.

Rekommendationer för en trygg skolstart

Nu börjar skolan för många barn och ungdomar. Men det är viktigt att komma ihåg att vi fortfarande är i en pandemi. För att få en smittsäker skolgång är det viktigt att både du som student, förälder och skolpersonal fortsätter följa de allmänna råden och vaccinerar er om ni erbjudits det.

Till toppen av sidan