Aktuellt

Här kan du läsa nyheter och aktuellt från 1177 Vårdguiden. För att se lokala nyheter måste du välja region längst upp på sidan.

Innehåll - Aktuellt

Balansera mera

Risken för att du ska tappa balansen och ramla ökar med åldern. Men du kan förebygga fallskador genom att röra på dig. Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja träna muskler, kondition och balans!

Det nationella vaccinationsprogrammet för barn utökas med rotavaccin

Från och med den 1 september 2019 kommer vaccination mot rotavirus att erbjudas gratis till alla spädbarn i hela landet.

Begränsad framkomlighet till akutmottagningen i Umeå

Från och med idag måndag 19 augusti och fram till årsskiftet är vägen till akutmottagningen smalare på grund av byggarbete. Det innebär att endast du som är akut sjuk, anhörig eller av annan anledning snabbt måste till akutmottagningen får använda vägen.

Därför kan du som anhörig inte alltid åka med i ambulansen

För att ge en så bra vård som möjligt har ambulanssjukvården allt mer utrustning i sina fordon. Du som anhörig kan därför inte åka med.

Enklare att lämna klagomål till vården i Västerbotten

Dina synpunkter på vården är en viktig del i arbetet att göra den bättre. Nu finns ett webbformulär som gör det enklare för dig som inte är nöjd med vården att klaga.

Gör dig redo för sommaren

Förnya dina recept snabbt och enkelt redan nu på 1177.se. Kom ihåg att också beställa andra saker som du kan behöva under sommaren.

Håll uppsikt när barnen badar

Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten. Lägg därför undan din mobil när barnen eller barnet är nära eller i vatten. Här får du fler tips för en trygg och säker badsommar.

ICE- Ett viktigt nummer i mobilen

Vid olyckor och plötsliga sjukdomsfall är det bra om vården snabbt kan kontakta anhöriga. Spara därför dina nödnummer i mobilen och döp dem till ICE.

Kortare köer för dig som väntar på vård

Nu inleds ett arbete med att korta köerna till specialistsjukvården i Västerbotten. Till exempel kommer väntelistorna att kvalitetssäkras och besökstiderna utökas.

Lär dig mer om hälsa på Seniormässan i Umeå

Välkommen till Seniormässan på Nolia onsdag den 11 september. Mässan är öppen för alla och erbjuder föreläsningar, underhållning och utställare. Du får bland annat tillfälle att lära dig mer om 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Råd för en säkrare båttur

Ska du ut och åka båt? Kontrollera sjöväderrapporten innan du ger dig ut på sjön och använd alltid flytväst. Det är också viktigt att komma ihåg att alkohol inte hör hemma på sjön.

Råd kring fall av hosta

Förkylningar och hosta sprids ofta under terminsstarterna. För det mesta går hostan över av sig själv, men ibland kan du behöva söka vård.

Sommartider i vården

Hur har din hälsocentral eller mottagning öppet i sommar? Här hittar du information om aktuella sommartider och var du vänder dig om din hälsocentral har stängt.

Så behandlar du sticksår

Under sommaren är det högsäsong för sår och stickor på händer och fötter. Om du får ett sår är det viktigt att tvätta det rent från smuts. Annars kan såret bli infekterat.

Så kan du minska risken för magsjuka i sommar

I slutet av juli drar den så kallade rötmånaden igång, en tid då antal fall av magsjuka ökar. Om du förvarar och lagar mat på rätt sätt kan du minska risken för att bli sjuk.

Så kan du njuta av kvällarna utan myggbett

Vill du kunna njuta av sommarkvällarna utan att irriteras av myggor? Det finns några saker du kan göra för att minska på antalet bett.

Så kan du som förälder förhindra att smittor sprids

Nu har höstterminen börjat för många barn och det dags att gå till förskola och skola. För att undvika smittor är det viktigt att veta när barnen ska vara hemma.

Tips för mer rörelse på jobbet

Har du ont i ryggen, huvudvärk, stelhet i axlar och nacke och spända muskler? Det kan vara tecken på att du inte rör dig tillräckligt. Här kommer några tips för dig som ofta sitter stilla.

Vill du bli hjärnstark?

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer intelligent? Ta del av hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa.

Till toppen av sidan