Aktuellt

Här kan du läsa nyheter och aktuellt från 1177 Vårdguiden.

Innehåll - Aktuellt

Så kan du som förälder förhindra att smittor sprids

Nu har höstterminen börjat för många barn och det dags att gå till förskola och skola. För att undvika smittor är det viktigt att veta när barnen ska vara hemma.

Begränsad framkomlighet till akutmottagningen i Umeå

Från och med idag måndag 19 augusti och fram till årsskiftet är vägen till akutmottagningen smalare på grund av byggarbete. Det innebär att endast du som är akut sjuk, anhörig eller av annan anledning snabbt måste till akutmottagningen får använda vägen.

Tips för mer rörelse på jobbet

Har du ont i ryggen, huvudvärk, stelhet i axlar och nacke och spända muskler? Det kan vara tecken på att du inte rör dig tillräckligt. Här kommer några tips för dig som ofta sitter stilla.

Så kan du njuta av kvällarna utan myggbett

Vill du kunna njuta av sommarkvällarna utan att irriteras av myggor? Det finns några saker du kan göra för att minska på antalet bett.

ICE- Ett viktigt nummer i mobilen

Vid olyckor och plötsliga sjukdomsfall är det bra om vården snabbt kan kontakta anhöriga. Spara därför dina nödnummer i mobilen och döp dem till ICE.

Råd för en säkrare båttur

Ska du ut och åka båt? Kontrollera sjöväderrapporten innan du ger dig ut på sjön och använd alltid flytväst. Det är också viktigt att komma ihåg att alkohol inte hör hemma på sjön.

Håll uppsikt när barnen badar

Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten. Lägg därför undan din mobil när barnen eller barnet är nära eller i vatten. Här får du fler tips för en trygg och säker badsommar.

10 råd för att äta hälsosamt

Kroppen och hjärnan behöver mat och dryck för att du ska kunna växa, röra på dig, ha roligt, tänka och lära dig nya saker. Det finns många sätt att äta bra.

Så behandlar du sticksår

Under sommaren är det högsäsong för sår och stickor på händer och fötter. Om du får ett sår är det viktigt att tvätta det rent från smuts. Annars kan såret bli infekterat.

Provet som minskar risken för cancer

Regelbunden cellprovtagning minskar risken för livmoderhalscancer. Därför är det viktigt för dig att komma på provtagning. Nu lägger Västerbotten fokus på vikten av att ta cellprov.

Därför kan du som anhörig inte alltid åka med i ambulansen

För att ge en så bra vård som möjligt har ambulanssjukvården allt mer utrustning i sina fordon. Du som anhörig kan därför inte åka med.

Enklare att lämna klagomål till vården i Västerbotten

Dina synpunkter på vården är en viktig del i arbetet att göra den bättre. Nu finns ett webbformulär som gör det enklare för dig som inte är nöjd med vården att klaga.

Så kan du minska risken för magsjuka i sommar

I slutet av juli drar den så kallade rötmånaden igång, en tid då antal fall av magsjuka ökar. Om du förvarar och lagar mat på rätt sätt kan du minska risken för att bli sjuk.

Hjälpmedelsbutiken har öppnat på Norrlands universitetssjukhus

Nu har hjälpmedelsbutiken nya lokaler på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Platsen är mellan Norra entrén och centralhallen.

Sommartider i vården

Hur har din hälsocentral eller mottagning öppet i sommar? Här hittar du information om aktuella sommartider och var du vänder dig om din hälsocentral har stängt.

Region Västerbottens utomhusmiljöer blir rökfria

Nu införs rökfria utomhusmiljöer i Region Västerbotten. Det är ett sätt att minska tobaksbruket och skapa välkomnande miljöer för alla.

Gör dig redo för sommaren

Förnya dina recept snabbt och enkelt redan nu på 1177.se. Kom ihåg att också beställa andra saker som du kan behöva under sommaren.

Prata om dina inkontinensbesvär

Kiss och bajs är fortfarande tabu och vi pratar för lite om inkontinensbesvär – både med varandra och inom vården. Det säger uroterapeut Jenny Norrgren på kontinensmottagningen på Skellefteå lasarett.

Till toppen av sidan