Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Träning, vård och behandling i Västerbotten

Fotbäddar och skor för dig som har diabetes

Innehållet gäller Västerbotten

Personer med diabetes har kraftigt ökad risk för att få sår på fötterna. Du kan minska risken genom att använda bra skor tillsammans med personligt utprovade sulor, så kallade fotbäddar.

Vid diabetes är det vanligt att blodcirkulationen försämras och känseln i fötterna minskar. Det gör att läkningsförmågan blir sämre och risken för att få sår på grund av tryck och skav ökar.

Fotbäddar och skor kan förebygga problem

Personligt utprovade fotbäddar och skor kan förebygga problem och avlasta områden som är särskilt tryckutsatta eller känsliga. Fotbäddar och skor kan ofta också vara en viktig del i behandlingen om du har fått ett sår eller efter behandling av fotsår.

Inte alla som har diabetes behöver särskilt utprovade fotbäddar eller ortopediska skor. Det bedöms utifrån dina behov.

Viktigt att tänka på för dig som har diabetes

Det är viktigt att de skor som fotbäddarna ska användas i är tillräckligt långa och breda så att du inte får skav eller tryck. Skor med få sömmar minskar risken för skav.

Använd skor och fotbäddar under så stor del av dagen som möjligt, både ute och inne. Gå inte barfota eller bara i strumpor om du har du nedsatt känsel. Det kan öka risken för skador.

Kontrollera fötterna noggrant flera gånger om dagen, speciellt när du använder nya skor och fotbäddar. Använd gärna spegel för att titta under trampdynorna. Kontakta ortopedteknik om du ser rodnad, irritation eller skav. Kontrollera också skorna varje gång du tar på dem för att se till att inte grus eller andra föremål har kommit in i skorna.

Läs också Skötselråd och andra tips för dig med fotbäddar.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan