Träning, vård och behandling i Västerbotten

SoftBrace

Innehållet gäller Västerbotten

En SoftBrace är en korsett som är tillverkad av mjuk plast. Du kan få en SoftBrace för att till exempel behandla skolios, kontrollera din hållning eller för att se till att resultatet efter en operation blir som bra som möjligt.

Vid skolios används en SoftBrace för att korrigera ryggraden och minska risken att krökningen ökar. Behandlingen med korsett pågår oftast så länge som du fortfarande växer.

När korsetten används för att kontrollera din hållning ska den framför allt stabilisera ryggen, förhindra felaktiga rörelser och göra det lättare för dig att sitta.

Din läkare bestämmer hur du ska använda korsetten och det är viktigt att du följer de instruktioner du får. Du ska ofta använda den 18–23 timmar varje dygn för att behandlingen ska vara så effektiv som möjligt. Använd alltid korsetten när du sitter eller står. Då är belastningen på ryggen som störst. Du får ta av dig korsetten när du till exempel ska duscha eller idrotta.

Så tar du på dig en SoftBrace

Använd alltid en tunn t-shirt eller ett linne under korsetten.

Ta på dig korsetten så här:

  1. Öppna korsetten så pass mycket att du kan ta dig in i den. Sätt den sedan runt bålen. Oftast är öppningen på baksidan av kroppen. Ibland är öppningen på framsidan. I så fall får du skriftlig information om det när du hämtar ut korsetten.
  2. Placera midjeintaget i midjan. Det ska vara precis ovanför höftens övre kant, bäckenkammen, och nedanför revbenen. Se till att ryggkotorna ligger mitt i öppningen baktill.
  3. Dra åt korsetten så som markeringarna på banden visar. Du kan behöva spänna banden flera gånger för att de ska hamna i rätt läge.
  4. Spänn först bandet i mitten.
  5. Spänn därefter bandet längst ner.
  6. Spänn sedan bandet högst upp.

Tips för dig som använder korsett

För att vänja kroppen vid korsetten är det bra att öka tiden som du använder den lite i taget. Börja med att använda korsetten mellan en och två timmar. Går det bra kan du öka tiden du använder korsetten lite i taget tills du kan använda den 18–23 timmar om dygnet eller så länge som din läkare har sagt att du ska använda den. Du kan ha banden lite lösare i början. Det tar oftast mellan två och tre veckor att vänja sig vid korsetten.

När korsetten är ny är det bra om du regelbundet tittar efter eventuella tryckmärken. Det är vanligt att det uppstår rodnad, men den ska försvinna snabbt efter att du har tagit av dig korsetten. Kontakta ortopedteknik om det uppstår rodnader eller obehag som inte försvinner. Samma sak gäller om du har problem med slitage eller hur den passar.

Rengöring och skötsel

Det är viktigt att du rengör och sköter om korsetten för att den ska fungera så bra som möjligt. Rengör korsetten med en trasa, ljummet vatten och mild tvål. Torka av korsetten och låt den lufttorka i rumstemperatur. Du kan också använda desinfektionsmedel. Skumplasten på insidan suger inte åt sig vatten, så det gör inget om korsetten blir blöt.

Lånevillkor

För dig som har fått en korsett från ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så ansvarar du för hjälpmedlet under behandlingstiden. Om du skadar ditt hjälpmedel eller om du tappar bort det under behandlingstiden kan du bli ersättningsskyldig.

Korsetten är specifikt tillverkad och passar bara dig. Därför behöver du inte lämna tillbaka den när behandlingen är klar. Vill du kassera korsetten går det bra att lämna tillbaka den till ortopedteknik.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan