Träning, vård och behandling i Västerbotten

Skoändringar

Innehållet gäller Västerbotten

För att bättre anpassa dina skor efter dina behov går det att göra skoändringar. Det kan hjälpa dig som till exempel har problem med benlängdsskillnad, ovanlig fotform eller har problem med att foten tippar utåt eller inåt.

En skoändring kan innebära att sulan förändras, till exempel genom förhöjning, utbyggd klack eller rullsula. Det kan också innebära att det så kallade ovanlädret förändras, till exempel genom att bredda skon eller förlänga kardborreband om skon har det. Att bredda skon kallas också för utlästning.

Råd inför skoändringar

Det är viktigt att de skor du lämnar in är i gott skick. Är skorna för slitna så kommer inga ändringar göras.

Skor med bar vrist, som till exempel ballerinaskor, tas inte emot för suländring. Skor med invändiga luftkuddar i sulan som dämpning förlorar sin funktion vid suländring. En sula med lite mönster, former och som är enfärgad ger snyggast resultat.

Skon som ska ändras ska passa så bra som möjligt på foten från början. Om sulan ska ändras är det bra om det finns en förstärkning mellan hälen och tålederna. Denna förstärkning kallas även gelänk. Sulan ska också vara tillräckligt tjock, minst 8 millimeter. 

Om skon ska lästas ut är det viktigt att den är tillverkad av ett töjbart material, till exempel skinn. Textilskor går oftast inte att bredda.

Det är bra om skon är utan sömmar över framfot och tåleder. Skon kan vanligtvis inte göras längre med hjälp av utlästning. Utlästning kan skada vattenskyddande membran som Goretex och Sympatex.

De skor som du lämnar in är oftast klara inom tre till fyra veckor, men det kan också ta längre tid. Lämna därför gärna in dina skor med god framförhållning, speciellt på våren och inför vintern då många ser över sin skogarderob. Du kan lämna in maximalt tre par skor per år för ändring av ortopedteknik.

Skyddsskor och arbetsskor

En skoändring som görs på skyddsklassade arbetsskor gör att de inte längre är skyddsklassade. Rådgör därför alltid med din arbetsgivare om du behöver göra en skoändring på dina arbetsskor.

Ortopedteknik ansvarar inte för olyckor i samband med skoändring av skyddskor eller arbetsskor.

Rengöring och skötsel efter skoändring

Sköt din ändrade sko på samma sätt som dina övriga skor. Rengör skorna med ljummet vatten, skokräm eller impregnering.

Kontakta ortopedteknik om något går sönder eller blir utslitet.

Kontakta Ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan