Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Träning, vård och behandling i Västerbotten

Plastkorsett

Innehållet gäller Västerbotten

En plastkorsett hjälper dig att stabilisera och avlasta ryggen. Du kan få en plastkorsett för att till exempel minska smärta, säkerställa operationsresultat eller för att få bättre balans som gör det lättare att sitta eller stå.

Använd framför allt korsetten när du sitter eller står. Då är belastningen på ryggen som störst. Din läkare bestämmer hur mycket du ska använda korsetten varje dygn.

Så här tar du på dig korsetten

Instruktion plastkorsett. Illustration.

Korsetten ska sitta åt ordentligt när du har den på dig. Sitter korsetten löst kan den skava och ge mindre stöd. Använd ett linne eller en t-shirt under korsetten.

Ta på dig korsetten så här:

  1. Ta på dig korsetten när du ligger ned, med korsettens spännen på framsidan. Se bilden.
  2. Spänn först banden i mitten, markerade med nummer 1.
  3. Spänn därefter banden längst ner, markerade med nummer 2.
  4. Spänn sedan banden högst upp, markerade med nummer 3.
  5. Spänn åt de första banden  en gång till.
  6. När du sitter upp ska avståndet mellan bakplattans nedre kant och underlaget vara två till tre centimeter.

Kontrollera huden och titta efter tryckmärken som i längden kan skada huden. Upptäcker du tryckmärken kan det behövas en justering av korsetten. Jämna och stora tryckmärken är vanliga och brukar inte ge obehag.

Kontakta ortopedteknik om det uppstår rodnader eller obehag som inte försvinner. Samma sak gäller om du har problem med passform eller slitage.

Tips för dig som använder korsett

Använder du korsett under en begränsad läkningstid kan du under den tiden uppleva svårigheter att sitta, klä dig och duscha som tidigare. Du kan behöva hjälp med vissa hygienrutiner. Fråga din läkare om du ska duscha med eller utan korsett.

Undvik tunga lyft och att böja och vrida ryggen. En arbetsterapeut kan hjälpa dig med instruktioner, träning och med eventuella hjälpmedel för att du ska kunna utföra de viktigaste rutinerna på ett säkert sätt.

Sitt rak i ryggen för att få en bekväm ställning. En lite högre stol med karmstöd brukar fungera bra, gärna med en så kallad kildyna eller förhöjningsdyna. Sängen bör inte vara för låg, utan madrassen ska helst nå upp till knävecket när du står bredvid sängen. Då blir det lättare att komma i och ur den.

När du ligger ner är det viktigt att du ligger plant för att behålla en bekväm position i korsetten. För många kuddar eller en felaktig position i sängen kan lyfta upp nacken för högt och göra så att korsetten trycker och känns obekväm. Om du reser upp sängens ryggdel för att sitta i sängen, är det viktigt att du placerar dig rätt i sängen för att få stöd för ryggen och sitta bekvämt.

Rengöring och skötsel

Det är viktigt att du rengör och sköter om korsetten för att den ska fungera så bra som möjligt. Rengör korsetten med en trasa, ljummet vatten och mild tvål. Du kan också använda desinfektionsmedel. Torka av korsetten och låt den lufttorka i rumstemperatur.

Lånevillkor

För dig som har fått en korsett från ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så ansvarar du för hjälpmedlet under behandlingstiden. Om du skadar ditt hjälpmedel eller om du tappar bort det under behandlingstiden kan du bli ersättningsskyldig.

Korsetten är en engångsprodukt som du inte behöver lämna tillbaka när behandlingen är klar.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan