Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Träning, vård och behandling i Västerbotten

Ståskal

Innehållet gäller Västerbotten

Ett ståskal är ett hjälpmedel för den som inte har möjlighet att stå själv, antingen på grund av en medfödd skada eller på grund av en skada som uppkommit senare i livet. Ståskalet gör så att man kan stå upprätt genom stöd av benen och bålen.

Att stå är bra för balans, huvudkontroll och armkontroll. Att stå med hjälp av ett ståskal kan även vara en god hjälp för barn i deras sociala kontakt med både vänner och omgivning.

Genom stöd från ståskalet blir barnet mer fri att använda händerna och armarna för andra aktiviteter än att hålla sig upprätt. Att stå är också bra för bland annat skelett, blodcirkulation, andning och synintryck.

Användning av ståskal

När ståskalet är nytt är det bra om du först provar det under korta stunder och att du tittar efter eventuella tryckmärken. Får du tryckmärken som inte försvinner inom cirka 15 minuter efter att du tagit av ståskalet kan du kontakta ortopedteknik för kontroll och eventuell justering.

Hjälp att komma i ståskalet

Man behöver oftast hjälp att komma i sitt skal och resas upp till stående. Den som hjälper till kan använda sig av två olika metoder. En metod är att lägga personen på sängen eller golvet och sedan skjuta in skalet under. En annan metod är att lägga personen på sidan och skalet bakom ryggen för att sedan tippa över på rygg och ned i skalet. Fäst banden och titta samtidigt efter så att alla spännen är hela och banden sitter fast.

Viktigt att tänka på när man använder ståskal

  • En person som står i ståskal får aldrig lämnas utan tillsyn.
  • Du ska kunna ha på dig vanliga inomhuskläder i ståskalet. Men om kläderna är mycket bylsiga, försök undvika stora veck precis under de band som belastas mycket, till exempel kring dina knän.
  • Ståskalet är oftast tillverkat för att användas med skor eller fotortoser i. Om du har korsett är det bra att ha ett ståskal som är anpassat efter den. Använd alltid ståskalet tillsammans med de hjälpmedel som just ditt ståskal är gjort för.
  • Det är viktigt med en meningsfull sysselsättning under ståendet, försök hitta stimulerande aktiviteter. I början kanske man inte orkar stå så lång stund. Öka tiden eftersom, tills den önskade tiden är uppnådd.

Ståskalet behöver justeras om det blir för litet

För barn behöver ståskalet anpassas allteftersom barnet växer. Tecken på att ståskalet börjar bli för litet är att knäkåporna sitter under knäskålen eller att bandet ovanför knät sitter på knäskålen. Det behöver i så fall justeras.

För att se om ståskalets ben är för korta kan man placera personens rumpa i ståskalets grop för den. Om benen inte får plats uträtade utan att rumpan flyttas upp så är ståskalets ben för korta. Om det händer och om det finns utrymme så kan ståskalets ben ibland förlängas. Kontakta i så fall ortopedteknik.

Rengöring och skötsel

Håll ståskalet rent genom att regelbundet torka av det med en fuktig trasa. Du kan också tvätta det med tvål och vatten. Använd desinfektionsmedel om det behövs. Torka ståskalet torrt med papper, handduk eller liknande. Rengör eventuella kardborreband med en grov borste.

Lånevillkor

För dig som har fått ett ståskal från ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så är hjälpmedlet ett lån som du ansvarar för under lånetiden. Om du skadar ditt hjälpmedel eller om du tappar bort det kan du bli ersättningsskyldig.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan