Träning, vård och behandling i Västerbotten

Fotbäddar

Innehållet gäller Västerbotten

Fotbäddar är personligt utprovade sulor som ligger i skorna under hela foten. Fotbäddens uppgift är att vara ett stöd för foten.

Fotbäddar kan också hjälpa till att korrigera foten och avlasta vissa delar av den. Många fotbäddar är tillverkade efter gipsavgjutningar, men det finns också färdiga fotbäddar samt pelotter och fotvalvsstöd.

Anpassning av fotbäddarna

När du provar ut fotbäddar så anpassas de till både dig och dina skor, men du kan också flytta och använda dem i andra skor.

Om fotbäddarna är gjorda efter gipsavgjutningar så får du göra ett återbesök för att prova de färdiga fotbäddarna.

Har du inte möjlighet att komma på återbesök så kommer fotbäddarna att slipas in efter din fotstorlek och skickas hem till dig. Om de är för långa klipper du till dem framme vid tårna. Behöver du hjälp med det kan du kontakta ortopedteknik.

Första gången du använder fotbäddar

Om det är första gången du får fotbäddar är det bra om du börjar med att använda fotbäddarna under kortare stunder. Trappa sedan upp användandet, från en timme till hela dagar under en tvåveckorsperiod.

Ortopediskt anpassade fotbäddar kan vara en stor förändring, inte bara för fötterna utan för hela kroppen. Från början kan det kännas ovant och du kan få mindre besvär som ömhet, träningsvärk och skavsår.

Kontakta ortopedteknik om du får besvär av fotbäddarna som inte har gått över efter tillvänjningsperioden.

Rengöring och skötsel

Tvätta inläggen försiktigt med ljummet vatten och tvål. Du kan använda en mjuk borste för att borsta bort smuts. Låt fotbäddarna lufttorka. Om du torkar fotbäddarna med värme kan de ändra form.

Var försiktig med att använda skohorn eftersom det kan skada inlägget. Töm skorna på grus och skräp ofta och kontrollera så att fotbäddarna inte är slitna eller ojämna.

Gipsavgjutningar

Om du har fått med dig gipsavgjutningarna hem, förvara dem torrt och i ett rum med bra ventilation. Gipsavgjutningarna kan användas igen för att tillverka nya inlägg om dina fötter inte förändras.

Välj skor som passar fotbädden

När du använder fotbäddar är det viktigt att du har skor som passar för det. Det är bra om dina skor uppfyller följande:

  • De har en stabil hälkappa.
  • De har snörning eller kardborre för att de ska sitta bra på foten.
  • De har tillräcklig längd och vidd för att rymma både fotbädd och fot. Framför tårna ska det finnas 1 centimeter tillgodo.
  • De har bra avrullning om du har problem med framfoten.
  • De har en vridstyv sula.
  • De böjer sig vid tåleden.
  • De har bred sula för stabilitet.

Fråga gärna personalen i butiken om hjälp när du köper nya skor. 

Lånevillkor

För dig som har fått fotbäddar från ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så är hjälpmedlen ett lån som du ansvarar för under lånetiden. Om du skadar ditt hjälpmedel eller om du tappar bort det kan du bli ersättningsskyldig.

Kontakta ortopedteknik

Kontakta ortopedteknik om du har frågor eller funderingar.

Ortopedteknik Umeå

Ortopedteknik Skellefteå

Till toppen av sidan