ALLMÄNNA RESERÅD

Resa när du är gravid

Oftast kan du resa som vanligt när du är gravid, även om det kan vara lite obekvämt i en del situationer. Din mage blir stor och du får lättare svullna ben eller ont i ryggen. Planerar du en resa kan det vara bra att prata med en barnmorska om vad du bör tänka på.

En gravid person som packar en väska. Fotografi.
Anpassa packningen efter dina behov och din graviditet.

Före resan är det en del viktiga saker du bör tänka på:

 • Kontrollera flygbolagets bestämmelser vid graviditet om du ska flyga.
 • Ha en reseförsäkring som gäller hela tiden du är på resa.
 • Planera för eventuella vaccinationer som behövs i god tid.
 • Ta med viktiga telefonnummer.
 • Ta med din journal från barnmorskemottagningen, om du skulle behöva vård under resan. Den innehåller viktig information om graviditeten.

Före resan

Innan du reser bör du ta reda på vad som gäller för just dig och din graviditet

Regler vid flygresor

En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss graviditetsvecka. Det vanligaste är att du inte får flyga under graviditetens sista två månader.

Flygbolagen har olika bestämmelser för vad som gäller för dig som gravid. Du bör alltid fråga flygbolagen eller där du bokat resan vad som gäller just för dig.

De här bestämmelserna beror inte på att det är olämpligt i sig att flyga, utan att det kan finnas en risk för att planet behöver landa om förlossningen sätter igång.

Kontrollera försäkringen

De flesta hemförsäkringar täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28. Om du föder för tidigt och barnet behöver vård utomlands eller transport hem kan du behöva betala kostnaderna själv.

Villkoren kan se olika ut hos olika försäkringsbolag. Du bör därför rådfråga ditt försäkringsbolag för att få reda på vad som gäller för de försäkringar du har. Du kan då själv avgöra om du behöver teckna en tilläggsförsäkring.

Är du gravid och ska resa till ett tropiskt land?

Om du planerar att resa till ett land där du behöver vaccinationer eller skydd mot malaria ska du i god tid ta kontakt med en vaccinationsmottagning. Där kan ni diskutera vilka vaccinationer som behövs och om de går att ta när du är gravid.

Det går bra att vaccinera dig mot flera sjukdomar när du är gravid, till exempel mot polio, hepatit A och difteri.

Myggor i tropiska länder kan sprida andra sjukdomar, till exempel malaria och zika. Om du är gravid kan du lättare bli mycket svårt sjuk av malaria och det är därför viktigt att skydda dig mot sjukdomen. Vissa tabletter mot malaria kan du inte ta när du är gravid, och det finns en del vaccin du inte bör ta, till exempel mot gula febern. Ibland kan det därför vara olämpligt att göra vissa resor.

Zikavirus finns i ett flertal länder. Du kan få viruset genom myggstick om du är i ett land där zikavirus finns. Sjukdomen överförs med dagstickande myggor och det finns inget skyddande vaccin.

Om du är gravid eller planerar att bli gravid bör du inte besöka områden med pågående smittrisk för zikavirus. Måste du ändå åka är det extra viktigt att du skyddar dig mot myggstick. Prata med en läkare om du är gravid och planerar att resa till ett land där det kan finnas zikavirus eftersom det finns risk för fosterskador.

Folkhälsomyndighetens webbplats får du veta mer om zikaviruset och var det finns.

Det här är bra att ta med sig

Vad du behöver packa i ditt reseapotek kan vara väldigt olika, beroende på vad du själv behöver och vart du ska åka.

Reseapotek

Här är några exempel:

 • Medel mot halsbränna.
 • Smärtlindrande tabletter som är godkända för gravida.
 • Nässprej att använda tillfälligt. Som gravid kan du vara mer svullen i dina slemhinnor, och kan därför lättare bli täppt i näsan och få lock för öronen under en flygresa.
 • Medel mot svampinfektioner i underlivet, eftersom många får problem med det under graviditeten.
 • Myggmedel som är godkänt för gravida och eventuellt myggnät.

Bra att ha i packningen

Tips på annat som kan vara bra att packa ner är till exempel:

 • Stödstrumpor om du kommer att sitta stilla länge under resan. Du slipper svullna ben och minskar risken för blodpropp.
 • Bekväma skor med låg klack. Fötterna svullnar under graviditeten och när det är varmt.
 • Öronproppar. Under graviditeten är det vanligare att bli känslig för ljud och du kan vakna lätt.
 • Extra trosor om du har mycket flytningar.
 • Eventuellt amningsinlägg, eftersom brösten kan läcka.

Myggmedel

Använd myggmedel som ett komplement till täckande kläder och myggnät om du är gravid. Det är viktigt att du läser igenom bipacksedeln till myggmedlet innan du använder det. Fråga på ett apotek eller prata med din barnmorska.

Om du köper myggmedel i ett annat land bör du tänka på att de kan innehålla olämpliga ämnen för gravida.

Under resan

Det är bra om du kan planera din resa i förväg så att den blir så bekväm som möjligt.

Bra att röra på dig under resan

Om du reser med till exempel flyg, bil, tåg eller buss behöver du ofta sitta stilla långa stunder. Det finns en liten risk för att du ska få blodpropp när du sitter stilla länge, och den risken ökar något vid graviditet. Därför bör du försöka röra på dig under resan när det är möjligt. Det är bra att använda stödstrumpor eftersom det minskar risken för blodproppar.

När du ska flyga är det bra att berätta för flygbolaget att du är gravid. Be om extra benutrymme om det är möjligt. Under flygningen kan det vara skönt att lägga benen på till exempel en väska. Försök om möjligt boka en plats vid mittgången eller en plats med extra benutrymme. Om du mår illa är det bra att boka en sittplats nära toaletten.

Res säkert i bil

Om du kör bil, tänk på att sätta bilbältet rätt. Den nedre delen av bältet ska ligga under magen, mot höfterna, och den övre delen mellan brösten och ovanför magen.

Om det finns en krockkudde där du sitter bör du dra tillbaka sätet så långt det går, och gärna luta det lite bakåt. I slutet av graviditeten är det bra om någon annan har möjlighet att köra, så att du slipper sitta nära ratten.

På resmålet

Beroende på vilket resmål du väljer är det några saker du bör tänka på.

Mat och dryck

Det är bra att vara extra noga med att tvätta händerna före maten och efter toalettbesök, för att undvika smitta. Det finns reseförpackningar eller våtservetter med bakteriedödande handdesinfektionsmedel som du kan använda på resan.

Om du är gravid finns det en del saker som du helst bör undvika att äta. När du reser bör du vara extra försiktig och se till att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Ät inte opastöriserade ostar och mjölkprodukter. Följ de rekommendationer för gravida som Livsmedelsverket har tagit fram. Du kan alltid fråga din barnmorska om råd.

Det är bra att dricka lite extra vatten om det är varmt. Om du reser till ett annat land och är osäker på kranvattnets kvalitet, är det säkrast är att använda dricksvatten från obrutna plast- eller glasförpackningar.

Sol och bad

Det finns inget som hindrar att du badar eller solar när du är gravid. Däremot förändras pigmentet i huden vid graviditet, så att pigmentfläckar snabbare kan bli mörka när du solar. För att undvika det, kan du använda hög solskyddsfaktor.

Du kan också lättare få nya pigmentfläckar. De bleknar oftast efter förlossningen, men kan ibland finnas kvar, speciellt om du har använt låg solskyddsfaktor eller bränt dig. Använd en hög solskyddsfaktor för hela kroppen och särskilt hög i ansiktet. Det är också bra att skydda dig mot solen med hjälp av kläder och solhatt.

Till toppen av sidan