Mariehems hälsocentral

Morkullevägen 9, 906 51 Umeå

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00Lunch 12-13
Tisdag08.00–16.00Lunch 12-13
Onsdag08.00–16.00Lunch 12-13
Torsdag08.00–16.00Lunch 12-13
Fredag08.00–16.00Lunch 12-13
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–17.00
Tisdag08.00–17.00
Onsdag08.00–17.00
Torsdag08.00–17.00
Fredag08.00–17.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Morkullevägen 9, 906 51 Umeå
Län, kommun:
Västerbottens län, Umeå
Postadress:
Morkullevägen 9, 906 51 Umeå

Publicerad: 2022-05-30

Vi har börjat med digitala kallelser och brev. Om du har en digital brevlåda är det dit du kommer att få dina kallelser och brev från Region Västerbotten

Läs mer här

Publicerad: 2023-05-16

Den 25 maj inför Region Västerbotten elektroniska frikort. Det kallas också e-frikort. När du nått upp till beloppet för frikort får du information om det till din digitala brevlåda om du är ansluten till en sådan. Annars får du det skickat hem posten. 

Läs mer här

Dagtid är det hit du vänder dig med frågor som rör din hälsa. Det gäller för dig som är sjuk, vill ha stöd som förälder eller förändra din livsstil.


Använd gärna våra e-tjänster när du kontaktar oss. Du kan själv boka en tid som passar dig via e-tjänsten Boka tid direkt.


När du ringer oss för rådgivning och bedömning får du förslag på en tid då vi ringer upp dig.


Alla regionens hälsocentraler är godkända av Hälsoval Västerbotten. Hälsovalet innebär att du själv kan välja hälsocentral. Du hittar information om hur du väljer i länken Så väljer du mottagning.


Har du frågor under kvällar och helger ringer du 1177.


Blir du akut sjuk eller allvarligt skadad ringer du 112.

Driftsform: Region

Välkommen till oss! Här har vi följande utbud. Logga in i våra e-tjänster eller ring vårat telefonnummer 090-785 44 44. Du kommer där att få 5 val

 • Om du har andningsproblem, hjärtbesvär eller råkat ut för en olycka lägg på luren och ring 112.
 • Information in english press 9 
 • Vaccination tryck 8 
 • Tryck 1 för återbud, prata med sköterska, receptförnyelse och provtagning öppet endast 08.00-09.00. Vid återbud kommer du till vår röstbrevlåda för att lämna ett meddelande. Vi ringer endast upp om du önskar boka om din tid.
 • Tryck 2 för BVC och Mödravård, preventivmedelsfrågor
 • Tryck 3 för psykisk ohälsa barn och vuxna 
 • Tryck 4 för sjukgymnast, fysioterapeut och arbetsterapeut 

Här loggar du in i våra e-tjänster

 • 1177 Direkt är inte en tjänst som finns på din hälsocentral utan är en digital vårdtjänst som delas av regionens alla hälsocentraler.

  Här kan du få anpassade råd eller chatta med en sjuksköterska.

  Du kan starta ditt ärende när som helst på dygnet. Du kan även söka vård för ditt barn om barnet är över ett år. Chatten är gratis och är bemannad dagtid.

  Du kan inte använda tjänsten när det gäller förlängning av pågående sjukskrivning, intyg, receptförnyelser och avbokning eller ombokning av tider.  

  Läs mer om 1177 Direkt

  Starta en chatt med 1177 Direkt

 • - Du kan kontakta arbetsterapeuten om du har problem med dina händer. I dessa fall har du möjlighet att boka tider själv om du loggar in med Bank ID.  

  - Om du har behov av stöd av struktur i din vardag, sömnsvårigheter, aktivitetsbalans i vardagen så ringer du in på 090 - 7854444 och knappval 4

  - Arbetsterapeuten på hälsocentralen kan ej hjälpa till med hjälpmedel i hemmet, i frågor som rör detta hänvisar vi till kommunens arbetsterapeut 090-161000

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • Om du har astma, allergi eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL kan du få hjälp och stöd hos vårt astmakolteam. Vi jobbar i team astmakolsköterska, läkare, fysioterapeut/sjukgymnast, arbetsteraepeut och undersköterska. 

  Telefontid bokas på telefon 090-785 44 44, tryck 1

   

 • Vid barnhälsovården erbjuds alla barn mellan 0–6 år hälsovård i form av undersökningar, vaccinationer och rådgivning.

  Telefonnummer: 090-7854444, tryck 2

 • Du kan kontakta oss för rådgivning och tidsbokning samt förnyelse av bland annat preventivmedelsrecept.

  Telefonnummer:
  090-785 44 44, tryck 2

  Telefontider: Mån-Fre 08:00 - 09:45 Återuppringning
  Öppettider: Mån-Fre 08:00 - 17:00 Endast bokad tid

 • Om du har diabetes kan du få hjälp och stöd hos diabetessköterskan.

  Telefontid bokas på telefon 090-785 44 44, tryck 1

   

 • Primärvårdens dietister inom Region Västerbotten utreder och ger kostbehandling vid olika sjukdomar och besvär. De ansvarar för dietistverksamheten på alla länets hälsocentraler och sjukstugor. 

  Här finns kontaktinformation till Primärvårdsdietister Västerbotten. 

 • Till våra distriktssköterskor/sjuksköterskor kan du vända dig för rådgivning, bedömning och behandling. Du når dom på telefon 090-785 44 44, tryck 1

   

 • När du fyller 40, 50, och 60 år bjuder hälsocentralen in dig till en hälsoundersökning. Du väljer själv om du vill delta. 

  Hälsoundersökningen utförs av våra undersköterskor, och du får efter undersökningen en tid för hälsosamtal hos distriktsköterska
  Telefon: 090-785 83 02

  Under 2023 har vi begränsade möjligheter. 

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

  Så går hälsoundersökningen till

 • Om du har problem med urinläckage kan du få hjälp och stöd hos vårt kontinensteam.

  Telefontid bokas på telefon 090-785 44 44, tryck 1

   

 • Våra läkare når du via vår rådgivning på telefon 090-785 44 44, tryck 1 

   

 • Vi har en teambaserad mottagning på Mariehems hälsocentral som kallas  Mariehemsmottagningen.

  Innan du bokar din tid kan du få hjälp att bedöma över 20 olika symtom på 1177.se. Då får du veta om du behöver söka vård på en hälsocentral, kan vårda dig själv hemma eller behöver ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

  Till Mariehemsmottagningen kan du enkelt boka tid själv vid nytillkomna besvär från rörelseapparaten och handbesvär genom att logga in på 1177. Välj sedan Mariehems hälsocentral fysioterapeut/sjukgymnast om nytillkomna besvär från rörelseapparaten eller Arbetsterapeut om handbesvär. Välj därefter en ledig tid som passar dig.

  Behöver du tid till läkare, sjuksköterska ska du  ringa oss 090-7854444, tryck 1

   På Mariehemsmottagningen arbetar sköterskor, läkare, fysioterapeut/sjukgymnaster och arbetsterapeuten i ett  team. Vem eller vilka du träffar beror på vilka besvär du har.Vid akut livshotande sjukdom, ring 112.
  För sjukvårdsrådgivning dygnet runt, ring 1177.

  Beskrivning och instruktionsfilm för hur du loggar in på 1177

 • All provtagning kräver att du bokar en tid vi har ingen DROPin. Vi utför även provtagning åt andra kliniken på sjukhuset.

  Om du endast ska lämna in ordinerade urin- eller avföringsprover till lab, eller hämta provtagningsmaterial för avföringsprov eller för att spara urin behöver du inte beställa tid. Provtagning kostar 200 kr

  Tid bokas på telefon 090-785 44 44, tryck 1, Telefontid: 08:00–09:00

  Du kan även boka tid genom att  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • Barn och unga 0–17 år som mår psykiskt dåligt kan ringa kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten för att få stöd och rådgivning. Det gäller också dig som är vårdnadshavare eller närstående.

  Här finns kontaktinformation till Kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten 

  Läs mer om hur barn och unga kan söka vård om de mår psykiskt dåligt

 • Psykologer tar emot för bedömning av din psykiska ohälsa. Vi erbjuder därefter psykologisk behandling med kognitiv beteendeterapi för bland annat depression, ångestsyndrom, stress och sömnproblem. För vuxna erbjuds framförallt psykologisk behandling i grupp. Vi kan även erbjuda internetbaserad KBT för depression, ångest, social oro, stressproblematik, smärta, sömnsvårigheter, ADHD-svårigheter samt kring självkänsla. 
  Vad är KBT?
  Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en psykologisk behandlingsmetod som främst kännetecknas av:
  • Att man arbetar med metoder som visat sig effektiva i vetenskapliga studier
  • Att man arbetar med vad man gör (eller inte gör) och tänker i situationer i nuet.
  • Att man arbetar målinriktat.
  • Att man arbetar med hjälp till självhjälp.
  • Att man arbetar med konkreta övningar och hemuppgifter för att påverka sin situation.
  Bifogat finns information om våra gruppbehandlingar samt internetbehandlingsprogram.
  Telefon: 090-7854444, tryck 4

  Psykosociala teamets gruppbehandlingar samt internetbehandlingsprogram
  Stresskola
  Stresskolan är en KBT-baserad gruppbehandling där du kommer att få information om stress samt metoder som kan hjälpa dig att komma tillrätta med din stress. De teman som tas upp under tillfällena är bland annat akut och långvarig stress, stressorer, basen (sömn, mat och fysisk aktivitet), balans mellan återhämtning och aktivitet, korta och långa återhämtningsbeteenden, känslostyrda beteenden, tankar och grubbel samt medveten närvaro. Denna behandling riktar sig till dig som önskar hjälp med stresshantering. Behandlingen består av 4 tillfällen.

  Sömnskola
  Sömnskolan är en KBT-baserad gruppbehandling där du kommer att få information om sömn och sömnsvårigheter samt metoder som kan hjälpa dig att komma tillrätta med dina sömnsvårigheter. De teman som tas upp under tillfällena är basen för sömn, vår biologiska sömnklocka, progressiv avslappning, visualisering, tankar och grubbel, stimuluskontroll, sömnrestriktion samt medveten närvaro. Denna behandling riktar sig till dig som önskar hjälp med dina sömnsvårigheter. Behandlingen består av 4 tillfällen.

  KBT-grupp för ångest och depression
  KBT-grupp för ångest och depression är en gruppbehandling för ångestsyndrom baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT). I gruppbehandlingen är fokus på beteendeaktivering vid depression och exponering vid ångest. Denna behandling riktar sig till dig som önskar hjälp med att hantera din ångest och/eller nedstämdhet. Behandlingen består av 8 tillfällen.

   

  Internet-KBT
  Internet-KBT kan erbjudas vid ångestproblem,, social oro, depression, sömnsvårigheter, stressproblematik, smärta, ADHD-svårigheter och kring att förbättra självkänslan. Internet-KBT för ångest kan även erbjudas till ungdomar. Ett internetbehandlingsprogram består av 7-8 moduler. Rekommendationen är att arbeta med en modul per vecka (2h/vecka). Modulerna består av texter, filmer, skriftliga övningar och hemuppgifter att göra under veckorna. Du har kontakt med en psykolog på hälsocentralen via meddelandefunktionen. Kostnad: 100kr/modul, under 22 år gratis.

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • I receptionen anmäler du dig inför ditt besök på hälsocentralen.
  Öppettider: 08:00–17:00

  Besöksavgiften betalas med betalkort eller faktura (ingen faktureringsavgift). Ungdomar under 20 år är avgiftsbefriade. Uteblivet besök som ej avbokats 24 tim innan besöket debiteras (oavsett avgiftsbefrielse) och en faktureringsavgift på 50 kronor tillkommer.

  Här arbetar medicinska sekreterare och adminstratörer och det är dem du först träffar vid ditt besök på hälsocentralen. Har du frågor rörande patientavgifter, fakturor eller vill ha hjälp med utfärdande av frikort så hjälper vi gärna till.

  Du kan avboka ditt besök genom att ringa 090-785 44 44, tryck 1

   Läs in personnummer och namn samt vilken tid du vill avboka, ange om du vill ha en ny tid eller ej.

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • Rehabkoordinator

  Rehabiliteringskoordinator 090-7854444, tryck 1 

  Rehabiliteringskoordinatorn ansvarar för samordning av det interna samarbetet kring rehabilitering på hälsocentralen. Samarbetar även med externa aktörer så som Försäkringskassa, Socialtjänst, Arbetsförmedling och i vissa fall även arbetsgivare.

 • Rehabiliteringsteamet

  Rehabiliteringsteamet består av läkare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, fysioterapeuter och psykologer.
  Teambedömningar utförs vid behov av ovanstående professioner.
  KBT-grupp för ångest och depression är en gruppbehandling baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT). 8 tillfällen.
  Stresskola -- KBT-gruppbehandling för dig som besväras av stress, 4 tillfällen.
  Sömnskola – KBT-gruppbehandling för dig som besväras av sömnsvårigheter, 4 tillfällen.
  Smärtskola. Kurs för dig som besväras av långvarig smärta..
  Artrosskola - Gruppbehandling för dig som besväras av artros i knän eller höfter digital eller fysisk.

  För mer information om de olika programmen, kontakta hälsocentralen på telefonnummer 090-785 44 44 (återuppringning)

   

 •  Till fysioterapeut/sjukgymnast kan du höra av dig om du har besvär från rörelseapparaten. Du får då hjälp att fastställa grunden till dina besvär samt därefter verktyg för att förbättra tillståndet.

  Vi arbetar i första hand med aktiva behandlingsstrategier, såsom egenträning. Detta för att få ett långvarigt resultat. 

  Du kan även boka tid till fysioterpin via våra e tjänster.  Boka tid

  Du kan även nå oss via telefon: 090-785 44 44, tryck 4

  Utöver detta erbjuder vi dessa gruppbehandlingar:

  Artrosskola finns både på plats eller digitalt. Din fysioterapeut/sjukgymnast kommer att hjälpa dig hitta rätt form.
  Artrosskola är för dig med artros i händer, höfter och knän. Du erbjuds att delta vid fya tillfällen: Inskrivning, där träffar du någon av oss fysioterapeuter/sjukgymnaster för en första bedömning. Därefter erbjuds 2 st föreläsningstillfällen där du lär dig mer om artros, dess symtom och behandling. Efter detta erbjuds du även ett uppföljande besök. Eller så kommer du att erbjudas en digital artroskola ALMA.

  Smärtskola 
  En multimodal rehabiliteringskurs för dig med långvarig smärta. Målsättningen är att få ökad förståelse kring långvarig smärta, både från ett fysiologiskt och ett psykologiskt perspektiv samt att få med sig verktyg som kan underlätta hanteringen av smärttillståndet framöver.

  Kom-i-gång-grupp

  Under en begränsad kan du få delta i när din fysioterapeut/sjukgymnast bedömer att det är aktuellt. Gruppen är två gånger i veckan  och alltid handledd. 

  Du kan också logga in i våra e-tjänster

 • Du är välkommen att höra av dig om du har synpunkter eller frågor som rör verksamheten vid Mariehems hälsocentral.

  Verksamhetschef Björn Hammar   

  sök via växeln 090-7850000

  Avdelningschef Anette Persson

  090-7858301

  Avdelningschef tf  Rebecka Björklund 

  Chefsassistent Britt Nystedt

    090-785 83 03

  E-post: halsocentral.mariehem@vll.se

Vill du avboka din tid?

Logga in i våra e-tjänster. Du kan också ringa via vårt återuppringningssystem på telefon 090-785 44 44 och välja knappval 1. Läs där in namn, personnummer och vilken tid du vill avboka. Ange även om du vill bli kallad på nytt.

Du kan välja att tillhöra en mottagning. Det kallas att lista sig. Du kan byta mottagning högst två gånger på ett år.

Här kan du läsa om vår tillgänglighet och vad andra patienter tycker om oss.

TILLGÄNGLIGHET

Medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar

Här visas andelen medicinska bedömningar av en legitimerad vårdpersonal inom tre dagar.

Statistik för den här mottagningen: 74%

Genomsnitt för Västerbottens län: 79%

Genomsnitt för Sverige: 88%

OMDÖMEN

Skulle du rekommendera vårdcentralen till någon annan?

Här kan du se andelen patienter som kan tänka sig att rekommendera vårdcentralen.

Omdömet för den här mottagningen: 71%

Genomsnitt för Västerbottens län: 82%

Genomsnitt för Sverige: 79%

Till toppen av sidan