Det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna. Hos en del läker endometrios ut av sig själv. När du kommer i klimakteriet och slutar få mens brukar endometriosen försvinna.
Det går inte att bli av med sjukdomen genom hormonell eller kirurgisk behandling, men den kan lindras.
Det är olika för olika personer vilken behandling som hjälper bäst. Det kan till exempel bero på hur gammal du är eller om du planerar att bli gravid. Det är vanligt att du tillsammans med din läkare får prova dig fram till vad som fungerar just för dig. Behandlingen brukar vara en kombination av smärtlindring och hormonbehandling. Ibland behöver endometrios opereras.
Läkemedel mot smärtan
Det kan hjälpa att använda receptfria smärtstillande läkemedel om smärtan är lindrig. I första hand rekommenderas läkemedel med paracetamol ofta i kombination med COX-hämmare.
Du kan i perioder behöva starkare smärtstillande läkemedel om du har mycket ont. Exempel på dessa är Tradolan eller Citodon som båda är opioider och är receptbelagda. Opioder betyder att de liknar morfin.
Du kan få hjälp av en smärtspecialist
Eventuellt kan du behöva ännu starkare opioider i perioder, men då behöver du få hjälp av en smärtspecialist eller en gynekolog med stor erfarenhet av smärtbehandling. Du kan också få smärtlindring i form av till exempel morfin på sjukhus om du har mycket ont.
Vissa läkemedel är bättre för magen
Vissa smärtstillande läkemedel kan irritera magen. Då kan du i stället ta stolpiller, som du för in i ändtarmen. Du kan även ta enterotabletter, som löser upp sig i tarmen istället för i magen när du sväljer dem. Det finns också långtidsverkande smärtstillande läkemedel som är snällare för magen. Be din läkare om råd.
Läkemedel med hormoner
Endometrios blir värre av hormonet östrogen. Det finns behandling som kan minska östrogenet i kroppen. Det sker med hjälp av läkemedel som gör att du slutar få ägglossning och mens. Helst ska du bli helt blödningsfri.
Det är vanligt att först få prova vanliga kombinerade p-piller som består av både östrogen och gestagen. Om det inte ger effekt brukar du få prova antingen läkemedel som innehåller enbart gestagen eller GnRH-analoger. Alla tre fungerar lika bra mot endometrios, men olika personer kan få olika biverkningar, som gör att den ena eller andra metoden passar en bättre.
Det är vanligt att behöva behandlingen i flera år. Ibland kan behandlingen hjälpa mot smärtorna men ge biverkningar så att du inte mår bra. Då kan du göra uppehåll i behandlingen och sedan börja igen. Ibland kan det behövas en kombination av olika behandlingar.
Hormonerna påverkar kroppen och du kan få biverkningar som oregelbundna blödningar, nedstämdhet, minskad sexlust, viktuppgång och akne. Prata med din läkare om du får biverkningar.
Du får ta p-piller utan uppehåll
P-piller innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Du tar ett p-piller varje dag utan uppehåll för mens.
Många blir helt blödningsfria när de tar p-piller kontinuerligt och det är ofarligt att mensen upphör under behandlingen. Andra får en blödning efter en tid. Om du får en blödning gör du ett uppehåll i tre till fyra dagar för att blöda ut. Sedan kan du ta p-piller igen till nästa blödning kommer. Du bör byta till annan behandling eller försöka med tillägg av annan behandling till p-piller om du får blödningar ofta.
Gestagener - läkemedel som bara innehåller gestagen
Gestagener gör oftast att du blir blödningsfri. Det finns olika sorters gestagen och därför kan du få prova dig fram till vilken som passar dig bäst. Du tar dem som tabletter varje dag.
Du kan också få sprutor med gestagen. Det är olika hur ofta du behöver en spruta. Det kan vara var tredje vecka till var tredje månad.
Det finns olika hormonspiraler som innehåller gestagen. Hormonspiralerna kan användas ensamt eller i kombination med ett annat gestagen eller kombinerade p-piller.
GnRH-analoger
GnRH-analoger tar bort i princip all östrogenproduktion i äggstockarna och gör att du får samma symtom som om du var i klimakteriet. Du kan ta läkemedlet som nässprej varje dag, eller få en spruta med tre till fyra veckors mellanrum. Du brukar få en låg dos östrogen samtidig för att lindra klimakteriebesvär som svettningar och vallningar, och för att minska risken för benskörhet.
Ibland behövs operation
Endometrios kan behöva opereras bort. Hur stor operationen blir beror på var den sitter, hur utbredd den är och om det finns cystor, ärr och sammanväxningar.
Det är vanligast med en titthålsoperation som också kallas för laparoskopi. Du är sövd under operationen.
Det är ovanligt men ibland behöver läkaren göra en operation där magen öppnas. Det kan till exempel bero på att endometriosen orsakat många eller stora sammanväxningar.
Ibland är det lätt att se endometriosen men ibland måste läkaren ta ett prov från vävnaderna för mikroskopisk undersökning.
Du får prata med en läkare före operationen så att du är väl förberedd på vad operationen kan innebära.
Äggstockarna får oftast vara kvar
Med titthålsoperation kan läkaren även ta bort till exempel äggstockarna och livmodern om det skulle behövas. Äggstocken brukar alltid får vara kvar om du vill ha barn. Då får du mens som vanligt efteråt och kan bli gravid.
En stor del av de ägg som finns i äggstocken förstörs om en cysta opereras bort. Det finns dock några skäl att ändå operera bort cystor:
- Läkaren misstänker att det finns cancer.
- En cysta sitter i vägen vid äggplockning inför provrörsbefruktning.
- En cysta antas ges smärtor som inte kan lindras på annat sätt.
Hur lång tid tar operationen
Operationen kan ta en halvtimme till ett par timmar beroende på hur mycket endometrios du har. Det kan ta längre tid om det behövs mer avancerad operation.
Efter operationen
Det är vanligt att behöva ta läkemedel efter operationen för att fördröja eller i bästa fall förhindra att endometriosen kommer tillbaka.