Leder

Knäledsartros

I knäleden möts överben och underben. Benändarna är täckta med brosk som gör att de lätt kan glida mot varandra. Vid artros blir brosket ojämnt. Då känns det som om knät hakar upp sig och det kan knäppa och knaka. Risken för att du får ont ökar och området kring knät kan kännas svullet och varmt.

Många olika orsaker samverkar och ökar risken att få artros. Gemensamt för dem är att de på något sätt påverkar hur leden belastas. Risken för knäledsartros ökar om du har nedsatt muskelfunktion i benen, har skadat knät eller är överviktig.

Även ärftliga faktorer spelar roll. Det finns därför en ökad risk att få sjukdomen om någon närstående släkting har artros.

Artros utvecklas ofta långsamt under många år. Den kommer vanligen efter 40 års ålder, men är vanligare ju äldre man blir. Det är egentligen inte åldern som spelar roll, utan hur lång tid du varit utsatt för de olika riskfaktorerna. Det är bra, för många riskfaktorer går att påverka. Alla som har broskförändringar har inte artrossymtom och graden av besvär varierar över tiden.

Till toppen av sidan