SKADOR PÅ ARMAR OCH BEN

Meniskskada

Meniskerna är två halvmåneformade skivor som fungerar som stötdämpare i knäleden och gör knät stabilare när du går, springer och hoppar. Skador på meniskerna kan framför allt uppstå när du sportar och knät vrids kraftigt.

Två sorters skador

Meniskerna är två halvmåneformade skivor som fungerar som stötdämpare i knäleden.

Det finns två typer av skador på meniskerna i knät. Den ena beror på en allvarligare olycka, ofta i samband idrott. Då kan den skadade menisken komma i kläm och knät låser sig, vilket behöver opereras. Du kan ofta samtidigt få en korsbandsskada.

Meniskerna blir skörare med åren. Den andra typen av skada är meniskförändringar som oftast kommer i medelåldern utan någon föregående olycka. De beror mer på att menisken blivit skör, precis som brosket blir vid artros. Dessa förändringar beror på knäartros och behöver sällan opereras, utan behandlas som vid artros med fysioterapi.

Symtom

Symtom på en allvarlig meniskskada:

  • Knät låser sig.
  • Knät gör ont när du sitter på huk eller vrider det.
  • Knät svullnar.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har en meniskskada. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har skadat dig och får ett eller flera av följande symtom:

  • Knät låser sig.
  • Knät svullnar upp.
  • Du kan inte stödja på knät.

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Små meniskskador kan läka av sig själva. Du kan därför få vänta ett par veckor för att se om besvären försvinner om läkaren misstänker att du fått en meniskskada.

Du kan ibland behöva en meniskoperation för att bli bra, men fysioterapi brukar oftast hjälpa. Även om du behöver opereras kommer du att behöva fysioterapi. Är du medelålders eller äldre får du i stort sett alltid fysioterapi i första hand.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan