Läs andras frågor

Kan jag tvingas till en gynekologisk undersökning?

Fråga

Jag vill börja med p-piller för att jag har sån mensvärk. Därför bokade jag en tid till ungdomsmottagningen och sa som det var. Då så hon i receptionen att jag måste göra en gynekologisk undersökning för att få p-piller.

Jag sa att jag inte ville göra det, jag känner mig inte mogen för det och har inte heller haft sex med någon. Då så hon att jag nog måste i alla fall. Jag sa att jag tänkte gå någon annanstans i så fall. Då sa hon typ "Jaha, jag kan skriva in i journalen att du inte vill, men jag tror ändå att läkaren kommer försöka övertala dig". Får de tvinga en till en undersökning bara föra att man vill få p-piller?

Svar

Du har helt rätt. Du måste inte alls göra en gynekologisk undersökning för att få hjälp med din mensvärk eller för att få p-piller. Där hade personen i receptionen fel. Om du inte har några besvär från underlivet finns ingen anledning att göra en sån undersökning, om du inte särskilt vill det. Du kan få hjälp ändå.

Ingen har rätt att övertala eller tvinga någon att göra en undersökning eller behandling om personen inte vill det. Det gäller oavsett om du är myndig eller inte.

Det var jättebra att du stod på dig och att du sa ifrån. Fortsätt med det när något inte känns bra. Visa gärna din fråga och mitt svar vid läkarbesöket, om samma diskussion kommer upp igen.

Läs mer i vår text om patientlagen.

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan