Könsorgan

Mens, blödningar och flytningar

Läs mer om besvär vid mens, blödningar och flytningar

Innehåll - Mens, blödningar och flytningar

Visa innehåll som:
 • Mellanblödningar och blodblandade flytningar

  Mellanblödningar är blödningar som kommer mellan mensen. En mellanblödning kan vara brun, röd eller som en flytning blandad med blod.

 • Mensvärk

  Mensvärk innebär att det gör ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet när du har mens. Värken kan också stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren.

 • Riklig mens

  Det är olika hur mycket man blöder när man har mens. En del har riklig mens och blöder mycket. I så fall finns det bra hjälp att få.

 • Flytningar från underlivet

  Flytningar är en vätska som kommer från underlivet. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan. Du ska däremot alltid söka vård om du har flytningar från penisen.

 • Bakteriell vaginos – illaluktande flytning från slidan

  Bakteriell vaginos ger illaluktande flytningar och beror på en obalans mellan bakterierna i slidan. Bakteriell vaginos är vanligt och behandlas med läkemedel som hämmar eller dödar bakterier.

 • Oregelbunden eller utebliven mens

  Oregelbunden mens är när mensen inte kommer regelbundet. Regelbunden mens betyder att mensen kommer ungefär var fjärde vecka. Det är vanligt att ha lite olika längd på sin menscykel. En försenad mens behöver inte betyda att det är någonting som är fel. En del har alltid mer eller mindre oregelbunden mens.

Läs mer om mens på 1177.se

Så fungerar mens

Mens är en blödning från livmodern. Hur mycket du blöder varierar från person till person.

Mer på 1177.se

Så fungerar det kvinnliga könsorganet

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. De innehåller bland annat de urinvägar som gör det möjligt att kissa. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem och en del sitter inuti kroppen.

PMS och PMDS

PMS innebär bland annat att humöret kan förändras under perioden innan du har mens. Du kan också få ömma bröst och känna dig svullen i kroppen. PMS står för premenstruellt syndrom. Det finns mycket du kan göra för att må bättre om du har PMS, det finns också behandling som kan hjälpa.

Klimakteriebesvär

Klimakteriet upplevs på olika sätt från person till person. De flesta känner någon sorts obehag i samband med klimakteriet. Det kan vara lätta eller svårare besvär.

Könsstympning – omskärelse av flickors underliv

Alla former av omskärelse på flickor är olagligt i Sverige. Det är också olagligt att planera, förbereda eller be någon annan att utföra en omskärelse.

Till toppen av sidan