Behandlingar vid psykiska sjukdomar och besvär

ECT - elbehandling

Elbehandling kan hjälpa vid vissa psykiska sjukdomar. Behandlingen innebär att hjärnan får svaga pulser av elektrisk ström under några sekunder. Elbehandling ger stark och snabb effekt vid svåra symtom på depression. Det kan även vara ett alternativ för dig som inte har blivit hjälpt av annan antidepressiv behandling.

Elbehandling kallas också för elektrokonvulsiv behandling, ECT.

Förutom depression kan exempelvis följande psykiska sjukdomar behandlas med elbehandling:

Så går elbehandlingen till

Här kan du se en film om hur det går till att få elbehandling.

En del får elbehandling i samband med att de är inlagda på sjukhus. En del kommer till sjukhuset för elbehandling och åker hem igen efter några timmar.

I behandlingsrummet får du sladdar kopplade på bröstkorgen och på pannan. Det hjälper behandlaren att följa hjärtats och hjärnans aktivitet medan behandlingen pågår.

Du är sövd under behandlingen

Du får först andas in syrgas eftersom kroppen behöver lite extra syre under behandlingen. Sedan blir du sövd med ett narkosmedel som verkar snabbt.

Narkospersonal finns med hela tiden och kontrollerar hur hjärtat slår och hur du andas. Det är en läkare eller en sjuksköterska som ger själva elbehandlingen.

Muskelavslappnande läkemedel

När du har somnat får du läkemedel som gör att musklerna slappnar av. Du får alla läkemedel direkt i blodet genom en venkateter. Det är en tunn liten plastslang som förs in i ett blodkärl med hjälp av en nål. Venkatetern brukar sitta på handen eller i armvecket.

Du får ett så kallat bitskydd insatt i munnen när du har somnat. Bitskyddet förhindrar att du skadar tänderna eller biter dig i tungan under behandlingen.

Elbehandlingen framkallar en kort kramp

Under behandlingen skickas korta strömpulser genom hjärnan under några sekunder. Strömmen kommer från elektroder som behandlaren håller mot huvudet. Det leder till ett kontrollerat krampanfall, som är mildrat av de muskelavslappnande läkemedlen du fått.

Krampen brukar hålla i sig under femton till sextio sekunder. Du känner inte av någon kramp eftersom du är sövd under elbehandlingen.

Du vaknar ungefär fem till tio minuter efter behandlingen, när narkosmedlet har slutat att verka.

Vanligt med fem till tolv behandlingar

Du som börjar med en elbehandling får ofta två till tre behandlingar i veckan. En del kan behöva tätare behandlingar i början. Du börjar må bättre redan efter två till tre behandlingar.

Det behövs oftast fem till tolv behandlingar innan behandlingen ger full effekt. Du kan behöva fortsätta med läkemedel för att effekten ska vara kvar.

För en del personer fungerar det bättre att fortsätta med glesare elbehandlingar under en tid för att undvika att börja må sämre igen.

Till toppen av sidan