Barn & gravid

Att vänta och föda barn i Västerbottens län

Innehållet gäller Västerbotten

Att bli förälder är en stor händelse i livet. I Region Västerbotten får du stöd hela vägen, från de första besöken hos barnmorskan, till allt som händer på förlossningen. När det nya livet med ditt barn börjat får du stöd av barnvårdscentralen, BVC.

Innehåll - Att vänta och föda barn i Västerbottens län

Visa innehåll som:
 • Föräldraskapsstöd i Västerbottens län

  Föräldraskapsstöd i grupp är träffar som anordnas av mödrahälsovården med information och samtal för att stötta dig som ska bli förälder. Här får du ta del av innehållet.

 • Besöksprogram för gravida i Västerbotten

  Under graviditeten blir du erbjuden sju till nio besök hos barnmorskan. Du är alltid välkommen att kontakta barnmorskan om du har frågor och funderingar mellan de planerade besöken. I Besöksprogrammet kan du få tips på bra läsning och se vad träffarna innehåller.

 • Erbjudande om fosterdiagnostik i Västerbotten

  Du som är gravid får alltid information om fosterdiagnostik under graviditeten. Fosterdiagnostik innebär att man gör olika typer av undersökningar för att bedöma fostrets hälsa och utveckling.

 • Så går det till på BB och förlossningsavdelningen

  När du ska föda barn får du först komma till en förlossningsavdelning. Ring helst till avdelningen innan du kommer dit. När barnet är fött kan ni få komma till en BB-avdelning.

 • Vård och stöd efter förlossningen

  Läs om vilket stöd du erbjuds efter förlossningen och var du ska vända dig för att söka vård eller om du har funderingar.

 • Amning och flaskmatning

  Det finns olika sätt att mata barnet. Här kan du läsa och se filmer om amning, bröstmjölksersättning och flaskmatning.

 • Ta hand om ett nyfött barn

  Hur ofta behöver barnet bada? Hur klipper du naglarna? Vad beror utslagen på? Som nybliven förälder kan du ha många frågor kring barnets kropp och skötsel.

 • Att bli förälder

  Att bli förälder är en stor förändring i livet. Det är vanligt att det känns ovant i början. Läs om vilket stöd du kan få och vad som är viktigt att tänka på.

Läs mer på 1177.se

Graviditet

Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka.

Förlossning

Här kan du läsa mer om att föda barn. Du kan läsa om förberedelser, smärtlindring, olika förlossningar, vad som händer efter förlossningen och mycket annat.

Mer om att sköta ett nyfött barn

Här får du tips och råd om allt som kommer med en nyfödd. Läs och se filmer om matning, skötsel, säkerhet och om hur det kan vara att bli förälder.

Kulturdoula – stöd för dig som är gravid

Du som inte pratar svenska har rätt att träffa antingen en kulturdoula eller en tolk under dina besök i vården.

Till toppen av sidan