Förlossning

Efter förlossningen

Här kan du läsa mer om vad som händer efter förlossningen.

Innehåll - Efter förlossningen

Visa innehåll som:
 • Besvär efter förlossningen

  När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn.

 • Undersökningar av det nyfödda barnet

  Ett nyfött barn blir undersökt på flera olika sätt under sina första dygn.

 • Bristningar vid förlossning

  De flesta får sår i underlivet efter en förlossning. Såren kallas för bristningar. Det är olika hur stor bristning man får. Bristningen sys ihop direkt efter förlossningen. En tid efter förlossningen kan bristningen göra ont och underlivet kan kännas svullet. Sök vård om dina besvär inte går över.

 • Infektion i livmodern efter förlossning

  Efter förlossningen är livmodern mer känslig och mottaglig för bakterier. Då finns det en ökad risk för att livmodern blir infekterad. Infektion i livmodern är en av de vanligaste orsakerna till att få feber efter en förlossning.

 • Rektusdiastas - delade magmuskler efter graviditet

  I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen. Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort. Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.

 • Träning efter förlossning

  Graviditet och förlossning innebär en stor påfrestning för hela kroppen, inte minst bäckenbotten. Att fortsätta träna efter sin graviditet och förlossning ger många hälsoeffekter. Kroppen behöver tid på sig för återhämtning, men man ska inte vara rädd för att röra på sig. Genom att lägga extra fokus på bäckenbottenträning minskar risken för läckage av urin, gas eller avföring, så kallad inkontinens.

 • Bäckenbottenträning

  Knipövningar hjälper till att minska besvären om du har svårt att hålla dig när du är kissnödig, eller att hålla tätt när du anstränger dig.

 • Matvanor och vikt efter förlossning

  Här får du råd om hur du kan äta och må bra efter din förlossning.

 • Vård och stöd efter förlossningen

  Här får du som bor i Västerbottens län veta vilka besök och kontroller du erbjuds efter förlossningen. Du får också veta var du ska vända dig för att söka vård eller om du har funderingar. Det gäller både frågor som handlar om ditt barn och frågor som gäller dig själv.

Mer på 1177.se

Att sköta ett nyfött barn

Här får du tips och råd om allt som kommer med en nyfödd. Läs och se filmer om matning, skötsel, säkerhet och om hur det kan vara att bli förälder.

Att vara förälder

Läs och se filmer om hur det kan vara att bli förälder, om relationen med barnet och om att få syskon.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Blödningar efter förlossningen

LÄTTLÄST. Alla blöder från slidan efter en förlossning. Blodet kommer från ett sår i livmodern. Såret uppstår när moderkakan lossnar från livmodern. En del som får besvär med blödningen kan behöva söka vård.

Att träna och röra på sig efter förlossningen

LÄTTLÄST. Att vara gravid och föda barn påverkar kroppen. Efter förlossningen behöver kroppen läka. När kroppen har läkt är det bra att träna. I filmen visas fem övningar som du kan göra.

Till toppen av sidan