Liv & hälsa

Äta för att må bra

Här kan du läsa om hur du kan äta för att din kropp ska må så bra som möjligt. Du kan läsa om tips för att göra dina matvanor mer hälsosamma. Du kan också läsa om vegetarisk mat och om olika typer av näring som din kropp behöver.

Innehåll - Äta för att må bra

Visa innehåll som:
  • Så äter du hälsosamt

    Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

  • Att äta vegetariskt

    Det är bra för hälsan och jordens klimat att äta mer mat från växter och mindre från djur. Med hjälp av baljväxter, fullkornsprodukter och rapsolja kan du få i dig de näringsämnen du behöver utan att äta kött och fisk.

  • Bra att veta om näring

    Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Genom att äta varierat får du i dig det du behöver.

  • Tips för att öka aptiten hos äldre

    Många äldre får sämre aptit. Du som är äldre och har fått mindre aptit kan behöva äta på ett nytt sätt så att du ändå får i dig den näring du behöver. I den här texten får du tips och råd om hur du kan äta när aptiten minskar.

  • Bra mat för äldre

    När du blir äldre minskar kroppens behov av energi från maten. Det är en del av det naturliga åldrandet.

  • Bra mat med mycket fibrer

    De flesta vuxna behöver äta mer fiberrik mat. Kostfibrer har många bra effekter på kroppen.

  • Bra mat vid förstoppning

    En trög mage kan bero på många olika saker som exempelvis oregelbundna matvanor eller att du äter för lite fibrer.

  • Bra mat vid gallstensbesvär

    Det är väldigt individuellt vilka livsmedel som ger gallstensbesvär, så prova dig fram till vilka just du mår bra av.

  • Bra mat vid gikt

    Gikt uppstår på grund av för hög halt av urinsyra i blodet. Urinsyra bildas när ämnen som heter puriner bryts ned i kroppen. Risken för att utveckla ett giktanfall ökar med stigande urinsyranivåer.

  • Bra mat vid högt blodtryck

    Att ha högt blodtryck sliter på både hjärta och blodkärl. Ofta finns det flera orsaker till att blodtrycket stiger, till exempel ärftliga anlag, stress och övervikt.

  • Bra mat vid illamående

    Det är väldigt individuellt vad som fungerar bäst att äta vid illamående. Prova dig fram till vad som fungerar för just dig.

  • Bra mat vid regelbunden träning

    Du som motionerar 4-5 träningspass i veckan, med hög intensitet, bör tänka på att det är viktigt att få i dig tillräckligt med energi och näring. Om du äter för lite blir träningen mindre effektiv.

  • Nedsatt aptit och ofrivillig viktnedgång

    Det är vanligt att få nedsatt aptit och gå ner i vikt om man blir sjuk. Du kan förhindra ofrivillig viktnedgång genom att förändra dina matvanor. Ät mat som ger energi och som är proteinrik.

  • Bra mat vid gaser i magen

    Det är helt normalt att ha gaser i magen och tarmarna. Det har alla mer eller mindre. Gasen består av luft man sväljer och gaser bildas också i tjocktarmen av bakterier.

Läs mer på 1177.se

Så fungerar matsmältningsorganen

Maten du äter bryts ner medan den passerar genom din kropp. Det kallas matsmältning eller matspjälkning. Olika organ och körtlar hjälper till med matsmältningen. Maten behöver brytas ner för att kroppen ska kunna ta upp näringen som maten innehåller.

Bra mat och dryck för tänderna

Att undvika socker i mat och dryck skyddar tänderna.

Råd för friska tänder hos barn

För att barns tänder ska vara friska är det viktigt att skapa bra matvanor tidigt.

Barnets mat 1-6 år

Barn behöver bra matvanor och mat med rätt näring. Från ett års ålder kan de flesta barn äta samma mat som de vuxna. Ju äldre barnet blir desto mer lär hen sig att tycka om olika smaker och att umgås kring mat.

Barnets mat upp till ett år

När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga.

Så bedömer du din vikt

Det finns metoder för att ta reda på om du har en övervikt som kan öka risken för vissa sjukdomar. Den vanligaste metoden är att mäta midjemåttet.

Frågor och svar

mer på andra webbplatser

Minska risken för cancer

Risken för cancer påverkas av saker som du själv kan göra något åt. Råd och svar om livsstil och cancer finns på webbplatsen för cancerforskning hos WHO, Världshälsoorganisationen.

Till toppen av sidan