ÄTA FÖR ATT MÅ BRA

Bra mat vid gallstensbesvär

Innehållet gäller Skåne

Det är mycket individuellt vilka livsmedel som ger gallstensbesvär, så prova dig fram till vilka just du mår bra av.

Bra kostråd

  • Ät ofta och små måltider. Regelbundna måltider med frukost, lunch och middag och 1-3 mellanmål varje dag är en bra fördelning.
  • Feta måltider förvärrar besvären. Du kan minska mängden fett i maten genom att välja magra livsmedel och använda nyckelhålsmärkta produkter.
  • Var sparsam med fett vid tillagningen av maten, exempelvis genom att koka maten eller genom att tillaga den i lergryta, ugn eller mikrovågsugn. Tänk på att stekt, panerad och friterad mat innehåller mycket fett.

Mat som ofta ger besvär är exempelvis:

  • Rökt och stekt mat
  • Gurka, äpple, paprika
  • Ägg
Till toppen av sidan