ÄTA FÖR ATT MÅ BRA

Bra mat vid gikt

Innehållet gäller Skåne

Gikt uppstår på grund av för hög halt av urinsyra i blodet. Urinsyra bildas när ämnen som heter puriner bryts ned i kroppen. Risken för att utveckla ett giktanfall ökar med stigande urinsyranivåer.

Genom att äta purinfattig mat kan du hålla halten urinsyra på lägre nivå och minska risken för gikt. Fruktos ökar bildningen av urinsyra. Var därför försiktig med juice och drycker som är sötade med fruktos.

Bra kostråd

  • Drick mycket vatten - 1,5-2 liter per dag.
  • Var måttlig med alkoholhaltiga drycker.
  • Ät mycket grönsaker.
  • Det går bra att äta en normalstor portion kött, fisk eller fågel (100-125 gram).
  • Försök att minska eventuell övervikt långsamt men fasta inte.

Avstå från livsmedel som innehåller en högre mängd av puriner:

  • Inälvsmat som lever, blodpudding, njure, bräss
  • Sill, makrill, sardiner, sardeller, ansjovis, fiskrom
Till toppen av sidan