Att välja vårdmottagning

Sök vård på rätt mottagning

Det finns många olika slags mottagningar där du kan söka vård. Den här texten beskriver de vanligaste. Här får du också veta vilken mottagning som passar bäst beroende på vad du har för besvär eller behov.

Undersökning av örat med otoskop. Fotografi.
På en vårdcentral kan du få hjälp med många besvär. Det är nästan alltid vårdcentralen du ska kontakta först om du är sjuk eller har något besvär.

Vilka mottagningar som finns och vad de kallas kan vara olika på olika ställen i landet. I tjänsten Hitta vård finns kontaktuppgifter till vårdmottagningar i hela landet.

Ibland behöver du inte söka vård

Det är inte alla sjukdomar och besvär som kräver sjukvård. Ibland kan du behandla dig själv hemma. Här på 1177.se kan du läsa mer om många sjukdomar och symtom och vad du kan göra själv.

Du kan alltid ringa 1177

Du kan ringa telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning, om du är osäker på när du ska söka vård. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma dina besvär. Du kan också få råd om vad du kan göra själv och råd om var du kan söka hjälp.

Du kan ringa telefonnummer 1177 dygnet runt.

Vårdcentralen

En vårdcentral kan också kallas husläkarmottagning, familjeläkarmottagning, hälsocentral, hälsovårdscentral eller distriktsläkarmottagning.

Det är nästan alltid på vårdcentralen du ska söka vård när du är sjuk eller har något besvär. Vårdcentralen har ofta en egen sjukvårdsrådgivning som du kan ringa till.

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med detta:

 • akuta sjukdomar, skador och besvär
 • psykisk ohälsa
 • kontroll av kroniska sjukdomar
 • fysioterapi och rehabilitering.

På vårdcentralen kan du även få hjälp med att förebygga sjukdom. Här är exempel på vad du kan få:

Du får en remiss till en specialistmottagning om det behövs.

Här hittar du vårdcentraler.

Öppettider och kontakt

En vårdcentral har öppet på dagtid under vardagarna. Du kan söka direkt om det är bråttom, till exempel om du har ett sår som blöder. Annars är det oftast bäst att ringa först.

Hos många vårdcentraler kan du boka tid genom att logga in. På vissa vårdcentraler kan du komma mellan vissa klockslag utan att ha bokat en tid.

Det brukar också gå att få rådgivning på telefon eller genom att logga in och kontakta mottagningen.

Ibland kan vårdcentralen ordna med hembesök.

Kalmar län

Om du blir sjuk en vardag

Sök vård på din hälsocentral eller privata läkarmottagning om du känner att du behöver vård. Är du nyinflyttad eller inte har valt mottagning kan du ta kontakt direkt med den mottagning du vill tillhöra.

Hitta hälsocentral eller privat allmänläkarmottagning i Kalmar län.

Om du är osäker på om du behöver vård kan du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177.

Jouröppen mottagning

En del vårdcentraler har en jouröppen mottagning för att ta emot akuta besvär även på kvällar, helger och ibland nätter. Du behöver oftast ringa först och boka tid. På en del håll i landet finns jourverksamheten på särskilda jourmottagningar, närakuter eller på sjukhusets akutmottagning.

Du söker till den jouröppna mottagningen om du har besvär som inte kan vänta. Gäller det livshotande tillstånd ska du i stället åka till en akutmottagning på ett sjukhus eller ringa 112.

Här kan du söka efter jouröppna mottagningar.

Kalmar län

Om du blir sjuk en kväll, natt eller helg

Kontakta jourmottagning via sjukvårdsrådgivningen telefon 1177

Om du har ett problem som inte kan vänta tills din hälsocentral/läkarmottagning öppnar kan du under kvällar, nätter och helger vända dig till någon av länets jourmottagningar. Det finns jourmottagning med distriktsläkare och distriktssköterskor i Västervik, Vimmerby, Oskarshamn, Nybro, Borgholm och Kalmar.

Allvarligt akut sjuk eller olycksfall

Ring 112 dygnet runt

Vid olycksfall eller allvarlig akut sjukdom som hjärtinfarkt, stor blödning, akuta andningssvårigheter, trafikolyckor, fallolyckor och liknande ring 112 för ambulans.

Vid akut psykisk sjukdom eller kris

Kontakta psykiatrins akutmottagningar dygnet runt

Om du råkar ut för akut psykisk sjukdom eller kris finns psykiatriska akutmottagningar vid sjukhuset i Västervik, telefon 0490-864 73 och sjukhuset i Kalmar, telefon 0480-817 70. Du kan ringa dygnet runt.

Vid akut tandvärk eller olycksfall

Ring den klinik du brukar gå till

Vid akut tandvärk på vardagar, ring den klinik du brukar gå till. Vid akut tandvärk under helgen ringer du vår helgjour mellan kl. 09.00-11.00. Tillsammans med jourpersonalen bestämmer ni sedan om/när det är lämpligt att ses.

Du som är bosatt i södra länet, från Mönsterås och söderut, kontakta i första hand helgjouren i Kalmar, telefon 0480-817 50. Du som är bosatt i norra länet, från Oskarshamn och norrut, kontakta i första hand helgjouren i Västervik, telefon 0490-865 37. Helgjouren finns på Specialist- och Sjukhustandvården vid Länssjukhuset i Kalmar och vid Västerviks sjukhus.

Akutmottagning

Du ska söka vård på en akutmottagning om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom. Akutmottagningen finns på ett sjukhus och den är alltid öppen, dygnet runt.

Ring 112

Ring telefonnummer 112 vid en nödsituation. En ambulans kommer om det behövs och tar med dig till akutmottagningen.

Att själv ta sig till akutmottagningen

Ibland kan det gå snabbare att själv ta sig till akutmottagningen. Alla sjukhus har tydlig skyltning till akutmottagningen.

När ska jag inte åka till akutmottagningen?

Åk inte till akutmottagningen med lättare besvär. Akutmottagningen måste prioritera allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Du får oftast vänta länge om du har lättare besvär. Du kan också bli hänvisad till en jourmottagning eller vårdcentral.

Ring telefonnummer 1177 om du är osäker på hur allvarligt ditt sjukdomstillstånd är. Då kan du rådgöra med en sjuksköterska.

Du väljer själv var du vill söka vård

Du kan själv välja mottagning för öppenvård. Öppenvård är all vård där du inte blir inlagd. Du kan alltså söka vård på vilken vårdcentral eller öppenvårdsmottagning du vill i hela landet.

När du söker vård i en annan region får du öppenvård på samma villkor som de som är folkbokförda i den regionen. Men du som kommer från en annan region omfattas inte av vårdgarantin i den region du väljer.

När du behöver specialiserad öppenvård kan du behöva remiss.

Här kan du läsa mer om patientlagen. 

Videosamtal med vården

Vissa mottagningar erbjuder videosamtal. Då ser och pratar du med exempelvis en läkare eller barnmorska genom din dator, telefon eller surfplatta. Det varierar mellan mottagningarna vilka besvär som du kan få hjälp med.

Läs mer om videosamtal med vården.

Barnmorskemottagning

En barnmorskemottagning kan också kallas mödravårdscentral, mvc eller kvinnohälsovård. Där kan du få hjälp med till exempel detta:  

 • rådgivning eller recept på preventivmedel
 • besök och kontroller under en graviditet
 • testning för olika könssjukdomar
 • gynekologisk cellprovtagning.

Mottagningen ligger ofta vid eller i närheten av en vårdcentral. Den kan också finns i en så kallad familjecentral, där det också finns till exempel en öppen förskola och barnavårdscentral.

Här kan du hitta barnmorskemottagningar.

Förlossningsavdelning

När du ska föda barn får du komma till en förlossningsavdelning. De har öppet dygnet runt. På barnmorskemottagningen informerar de om vilka förlossningsavdelningar som finns nära dig och hjälper dig att välja en.

När det är dags att föda ringer du till förlossningsavdelningen och får råd om när du ska åka in.

Förlossningsavdelningen brukar finnas på ett sjukhus. När barnet är fött kan du och barnet få flytta till BB, en sjukhusavdelning för nyfödda och nyförlösta. Ni kan också få åka hem i stället.

Här kan du söka efter förlossningavdelningar.

Barnavårdscentral

Barnavårdscentralen är till för alla barn upp till 6 år. Du går dit med barnet för till exempel följande:

 • hälsokontroller
 • vaccinationer
 • samtal om barns behov och utveckling
 • stöd och information om bland annat amning, mat, sömn, föräldrarollen och barnsäkerhet.

Oftast får du och barnet komma på en bokad tid. En del barnavårdscentraler har öppen mottagning vissa tider. Då kan du komma utan att beställa tid.

Barnavårdscentralen ligger ofta i närheten av vårdcentralen, eller i en familjecentral. Barnavårdscentralen kallas ofta för BVC.

Om ditt barn är sjuk ska du istället söka vård på en vårdcentral, eller en akutmottagning om det är allvarligt.

Här kan du hitta barnavårdscentraler.

Barnläkarmottagning

De som arbetar på en barnläkarmottagning är specialister på barn och barnsjukdomar. Börja med att kontakta en vårdcentral om ditt barn är sjuk eller har besvär. Om det behövs kan ditt barn remitteras till en barnläkarmottagning. Du kan också kontakta en barnläkarmottagning direkt, till exempel om barnet har en kronisk sjukdom.

En barnläkarmottagning kan också kallas barnmottagning eller barn- och ungdomsmottagning.

Barnläkarmottagningar finns inte i alla delar av landet. Då är barnsjukvården organiserad på något annat sätt. Kontakta i så fall en vårdcentral.

På en del ställen är barnläkarmottagningen bara för barn i vissa åldrar.

Här hittar du barnläkarmottagningar.

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, är till för barn och unga upp till 18 år som mår psykiskt dåligt och behöver stöd eller vård. På de flesta ställen kan du kontakta bup direkt, men i vissa regioner behövs en remiss.

Det enklaste sättet att kontakta bup är oftast att ringa. Ibland kan du fylla i ett kontaktformulär på mottagningens hemsida. I vissa regioner kan du kontakta bup genom att logga in. Hos många mottagningar kan du få rådgivning på telefon.

Barn och unga som behöver psykiatriskt stöd eller vård kan också få hjälp på vårdcentralen. På en del ställen finns en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning. Då kan du börja med att söka vård där.

Läs mer om bup.

Här kan du söka fram bup-mottagningar.

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen finns för dig som är ung. Exakt vilka åldrar som är välkomna kan vara olika på olika mottagningar. På ungdomsmottagningen kan du få råd och samtal. Till exempel om du mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd. När det gäller frågor om sex kan du få hjälp med till exempel preventivmedel, graviditetstest, könssjukdomar eller samtal och rådgivning.

Ungdomsmottagningen kan också kallas för ungdomshälsan.

Läs mer på umo.se, ungdomsmottagningen på nätet.

Här hittar du ungdomsmottagningar.

Specialistvård

En specialistmottagning är anpassad för vård inom särskilda områden, till exempel hud, ögon, gynekologi eller öron-näsa-hals.

I vissa fall kan du kontakta mottagningarna direkt. I andra fall behöver du en remiss från en läkare på vårdcentralen. Du kan också skriva en egenanmälan, läs mer i texten om remiss.

Du kan söka efter specialistmottagningar i Hitta vård.

Psykiatrisk mottagning

Du kan börja med att kontakta en vårdcentral om du har lättare psykiska besvär. Du som har svårare besvär kan söka vård på en psykiatrisk mottagning.

Läs mer om psykisk hälsa.

Psykiatrisk akutmottagning

Du ska söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112 om du mår mycket dåligt psykiskt och genast behöver hjälp.

Här hittar du psykiatriska akutmottagningar.

Tandvårdsmottagning

Du kan söka vård på en tandvårdsmottagning om du har besvär med tänderna. Läs mer om tänder och tandvård.

Här kan du hitta tandvård.

Hur mycket kostar det?

Det är olika hur mycket det kostar att få vård på olika mottagningar. Här kan du läsa mer om patientavgifter.

Mer på 1177.se

Välja vårdmottagning

Du kan själv välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till när du behöver öppenvård. Du kan välja att tillhöra en vårdcentral. Det kallas att lista sig. När du är sjuk eller har något besvär kan du söka vård på en vårdcentral.

Så blir du delaktig i din vård

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Till toppen av sidan