Hälsocenter Fagersta


Våra e-tjänster

Fler e-tjänster Färre e-tjänster
  • 1. Boka tid direkt

    Tjänsten är bara tillgänglig för vissa områden inom landstinget/regionen.

  • 2. Av-/omboka tid direkt

    Tjänsten är bara tillgänglig för vissa områden inom landstinget/regionen.

  • Skicka meddelande

    Tjänsten är bara tillgänglig för vissa områden inom landstinget/regionen.

  • Lämna synpunkter på vården

Telefonnummer och Öppettider

021-17 64 00
Öppet idag:
08–16 Förbokade tider
Drop-in-tid idag:
Stängt

Övriga tider och telefonnummer

Öppettider:
Mån-fre 08–16 Förbokade tider
Drop-in-tider:
Mån-tis 10–11
Mån 13–14

ADRESS

Besöksadress
Bergslagssjukhusets entré
Län, kommun
Västmanlands län, Fagersta
Postadress
Bergslagssjukhuset
737 81 Fagersta

Vårt utbud

På Hälsocenter kan du få stöd att förändra dina vanor och förbättra din hälsa. Vi erbjuder hjälp och stöd inom kost, motion, stress, sömn och tobak. Du kan träffa oss i enskilda samtal eller delta i en grupp, beroende på vad som passar dig bäst.

Följ gärna Hälsocentrum Västmanland på Facebook.

Telefon: 021-17 64 00

Mailadress: halsocenter.fagersta@regionvastmanland.se

Alla aktiviteter, förutom tobaksslutarstödet, är kostnadsfria.

Du kan beställa vår folder från Regionhusets reception.
Telefon 021-17 45 30 eller e-post: reception.landstingshuset@regionvastmanland.se

På gång

Läs mer i pdf:en om Hälsocenters öppna föreläsningar och aktiviteter. 
Kom och inspireras och utveckla dig själv. 

Ingen föranmälan behövs till föreläsningarna och det är gratis.

På_gång_på_Hälsocenter_i_Fagersta_hösten_2018.pdf

Nyhetsbrev vt2019.pdf

Stresshantering

De flesta är stressade emellanåt, och det behöver inte innebära problem så länge du har kontroll, kan släppa det som stressar dig och koppla av. Har stressen däremot tagit för stor plats i ditt liv, så kan en grupp i eller samtal om stresshantering vara något för dig. Här får du stöd och vägledning vid din livsstilsförändring. Vi fokuserar på att hitta lösningar tillsammans, och gör en plan utifrån dina behov och förutsättningar. Du får stöd att hitta den metod och de verktyg som fungerar för just dig.

På Hälsocenter arbetar vi också med mindfulness, där du får träna din förmåga att hantera stress genom övningar som syftar till lugn och medveten närvaro. Mellan träffarna behöver du avsätta lite tid varje dag för eget övande.

Mer om stress

Mer om mindfulness

Mindfulness i vardagen

Mindfulnessövningar på ljudfil

 

Fysisk aktivitet

Människokroppen är skapt för rörelse, och motion gör oss friskare, piggare och mer välmående. På Hälsocenter kan du få stöd till att bli mer fysisk aktiv. Gemensamt för alla Hälsocenter är att vi erbjuder en prova på träning i grupp i form av stationsträning. Lokala tillägg i utbudet förekommer.

I våra coachande samtal kan du även få hjälp individuellt att komma igång samt sätta rimliga mål med din träning. Vi erbjuder även att utforma ett personligt hemmaträningsprogram.

Länk till:

FaR- fysisk aktivitet på recept

Råd om träning

Hälsa och livsstil 

Kost

Maten är livsviktig för människan, men det är inte alltid så lätt att veta vad som är bra mat. Eller så vet du det, men har svårt att reda ut vart eller hur du ska börja. Hos oss kan du få hjälp, och vi fokuserar på de vanor och beteenden kring mat som du vill förändra. Hälsocenter arbetar inte utefter någon diet utan utgår från varje enskild individ för att hitta nya varaktiga hälsosamma vanor. I vår kostrådgivning använder vi oss av livsmedelsverkets rekommendationer.

Sömn

Sömnproblem kan bottna i många olika saker, och kan i sin tur orsaka nya problem med exempelvis stress, trötthet och vikt. På Hälsocenter kan du få hjälp att reda ut hur dina vanor och rutiner påverkar din sömn, och få stöd att göra de förändringar i vanorna som du själv önskar. Det finns möjlighet att träffas både enskilt och i grupp.

Sömn är viktigt för hälsa

Sömnsvårigheter

Sömntest

Tobaksslutarstöd

Du kan få hjälp att sluta snusa eller röka via enskilt stöd eller i gruppverksamhet. Varje träff kostar 100 kr, frikort gäller.

Läs mer om Tobaksenheten

Läs mer om rökning och snusning.

Självhjälpsgrupper

Hälsocenter samarbetar också med Självhjälpscentrum Västmanland som erbjuder självhjälpsgrupper. Här har du möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter i en samtalsgrupp, vilket kan göra att du mår bättre och hittar din styrka.

Läs mer om Självhjälpscentrum Västmanland

Om oss

Hälsocenter är en verksamhet inom Region Västmanland. Vi erbjuder stöd och vägledning då du vill förändra dina vanor inom kost, motion, stress, sömn eller tobak. Hos oss kan du få stöd av erfarna hälsovägledare och tobaksavvänjare. Tillsammans utformar vi en individuell plan utifrån dina behov och möjligheter.


Vi riktar oss till dig som bor i Fagersta, Norberg eller Skinnskattebergs kommun. Vi finns också på vårdcentralen i Norberg och Skinnskatteberg en dag i veckan.

Följ gärna Hälsocentrum Västmanland på Facebook.

Information till patienter

Förutom tobaksslutarstöd är all verksamhet på Hälsocenter gratis.

Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss.

Remisskrav:
Du behöver ingen remiss för att komma till oss.

Läs mer på 1177 Vårdguiden

Visa fler mottagningar inom

Driftsform:
Landsting/Region.